Jak wiecie byłam w pn u lekarza (prywatnie). Była to druga wizyta. Wszystko jest ok, dała mi skierowanie na badania, ale nie wspomniała nic o tym czego nie wolno jeść, generalnie żadnych wskazówek mi nie dała. Nie żebym się jakoś specjalnie dopytywała, bo niestety mam tak, że siedząc u gina mam pustkę w głowie Ale i tak nie wydaje mi się to do końca ok. Wizyta trwała jakies 15 minut, nie wypytała mnie o choroby w rodzinie, nie przepisała witamin (na pierwszej wizycie pytała czy biorę kwas foliowy). ZMierzyła mi ciśnienie, ale na odpieprz, po pierwszym piknięciu od razu zdjęła słuchawki, nie czekajac na dolne. I wpisała 130/70. Dobija mnie to trochę, ze człowiek płaci za wizytę 80 zł, a ma wyliczone 15 minut, jak w przychodni. Aż się boję połówkowego USG.
No pewnie. Taki malutki pikający punkcik - piękny Nawet rączki, co prawda takie cieniutkie kreseczki ale są i rosną.
Na suwaku pojawił się dzis 9 tydzień , ale dzidzia ma troszkę mniej.
Tylko lekarz mnie zastanawia. Nie wiem czy nie zmienić, ale moja poprzednia lekarka bierze 100 za wizytę i nawet nie było jej przy porodzie mojej znajomej. Moze mężczyzna byłby lepszym rozwiązaniem, jednak mają chyba delikatniejsze podejście do kobiet.
[ Dodano: 2008-10-09, 12:25 ]
Kupiłam sobie witaminy FALVIT M, i teraz się zastanawiam czy zwykły kwas foliowy odstawić? Witaminy mają 600 ug kwasu, więc chyba spokojnie moge odstawić zwykły. tak naprawde to nawet nie wiem jaką ilość kwasu powinno ise przyjmować będąc w ciąży
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1489 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-09, 13:02
:) kwas foliowy bierzemy do 3 miesiąca. A witaminy zaczynamy brać jak odstawimy kwas foliowy. Nie bierze się tego na raz ponieważ witaminy też mają kwas i wtedy jest za duża dawka. Tak mi zawsze tłumaczył lekarz. A jak nie jesteś zadowolona że swojego lekarza to powinnaś go zmienić . Bo potem będziesz się zastanawiała czy aby dobrze prowadzi Twoją ciążę. Ja chodzę do faceta i jestem z niego bardzo zadowolona . Mam do niego zaufanie.
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1287 dni temu Posty: 517 Skąd: UK
Profil: Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-09, 13:09
Jak dla mnie gin to tylko facet, nie moglabym chodzic do kobiety.
:) , a jak Ci Twoja nie odpowiada koniecznie zmien ja jak najszybciej , cala ciaza przed Toba tyle wizyt itd. Musisz miec lekarza , ktoremu ufasz i z ktorym masz dobry kontakt..
Tutaj mam kontakt tylko z polozna w trakscie normalnych wizyt, ginekolog mnie badal w szpitalu . Moja polozna jest wspaniala, moga ja wypytywac o co chce ile chce , nigdy nie traci cierpliwosci, nigdy nie popedza , mimo ze nie place ani grosza...
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 4120
Profil:
Wysłany: 2008-10-09, 14:39
Aneta napisał/a:
kwas foliowy bierzemy do 3 miesiąca.
a ja biorę na przemian, raz kwas foliowy, raz witaminy. tak gin zalecił.
lekarza bym zmieniła. dla mnie to bardzo ważne, żeby prowadzący ciążę gin był fachowcem i nie odbębniał wizyty, tym bardziej jeśli za nią płacę duże pieniądze.
z kwasu foliowego chyba zrezygnuję, bo w tych witaminach jest go i tak więcej niż w samym. Co do lekarza, to macie rację, jesli mam jakieś wątpliwości to znaczy, że nie czuję się najlepiej u tej lekarki. Teraz tylko muszę się zorientować w ginach mężczyznach. Mamy znajoma jest pielęgniarką, więc popytam.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1533 dni temu Posty: 290 Skąd: Opole/Katowice
Profil: Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-09, 16:46
Jak lekarz zalecił mi witaminy ( Prenatal) powiedział, że folika już nie muszę łykać.
Co do lekarza, może warto zapytać kto pracuje w szpitalu w którym bedziesz rodzić. Może istnieje możliwość, że kiedy będziesz rodzić, będzie mógł przyjść do szpitala. Mój akurat był w pracy, ale moja kuzynka zaczęła rodzić i lekarz bez problemu przyjechał. I rodziłyśmy ze swoimi lekarzami prowadzącymi. Taka sugestia
Przemyślałam kilka spraw i doszłam do wniosku, że podczas kolejnej wizytu u mojej lekarki zapytam ją wprost czy będzie przy porodzie czy niekoniecznie. Z witaminami jeszcze się wstrzymałam, najpierw badania porobię.
I jeszcze takie drobne pytanie - nie chciałabym wyjść na psychopatkę, ale z racji tego, ze to moja pierwsza ciąża chwilami jestem cholernie podekscytowana - czy to możliwe, zebym juz zauważyła lekko uwypuklony brzuch (nie cały, ale dołem). Nie wiem moze sobie to wmawiam
Kiedy Wy zauwazyłyście pierwsze zmiany brzuszkowe?
Informacje: Wiek: 36 Dołączyła 1288 dni temu Posty: 284 Skąd: łódz
Profil: Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-10, 08:38
Alicjoostatnio bylam na wizycie u swojego lekarza i zapytalam sie czy bedzie mogla byc przy porodzie jak bede z drugim dzieckiem w ciazy i odpowiedziala mi ze teraz dyrektor szpitala wprowadzil ze nie moze byc lekarz prowadzacy przy porodzie ale ja juz sobie postanowilam ze jak cos to z nia zagadam jak cos to jej dam w lape(wiem ze nie powinnam)ale bardzo mi zalezy zeby byla bo jest super albo mozna sobie zalatwic dobra polozna bo polozna tez jest bardzo wazna nawet bym powiedziala ze wazniejsza przy porodzie od lekarza-mialam polozna super przy pierwszym porodzie Alicjou mnie brzuszek zaczal sie pojawiac na przelomie 3-4miesiaca ale wczesniej tez juz zauwazylam od dolu zmiany minimalne ale byly u kazdej kobiety jest inaczej pozdrawiam
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-10, 09:10
Alicjonie mam pojecia dlaczego tak ma byc czy juz jest mnie powiedziala o tym lekarka a zatwierdzil to lekarz szpitala a moze to jest w innych szpitalach tez tego dokladnie to nie wiem.
[ Dodano: 2008-10-10, 10:13 ]
Jezeli sie nie uda zeby byla przy porodzie to pocieszam sie ze moze bedzie na dyzurze kiedy bede rodzic ale najwazniejsze to tak jak napisalam wczesniej wazna jest polozna duza role ona odgrywa i oczywiscie rodzaca
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 4120
Profil:
Wysłany: 2008-10-10, 21:24
a mi nie zależy, żeby mój prowadzący był przy porodzie. najważniejsze, że dobrze mi ciążę prowadzi a potem, to będzie mi już chyba wszystko obojętne. poza tym nie łudzę się, że jak będzie miał wolne, to na mój telefon się zerwie i przyjedzie do szpitala
A ja uważam, że skoro zostawiam u niego kupę forsy, to coś poza 15 minutowymi wizytami jeszcze się chyba należy. Ciąże powinno sie prowadzić od początku do końca.
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-11, 07:27
Chce jeszcze dodac ze moj lekarz prowadzil moja ciaze na ubezpieczalnie w szpitalu po porodzie naleza sie jeszcze 2 wizyty czy wszystko jest z kobieta w porzadku a pozniej to sama zadecydowalam ze chce chodzic na kontrolne wizyty do niego a nie do przychodni.I nastepna ciaze tez bede miala prowadzona w szpitalu na ubezpieczalnie wiec z tym nie ma problemu.Jezeli mi sie naleza bezplatne wizyty w okresie ciazy nie bede placic lekarzom za wizyty i jeszcze badania.Chyba ze zaistnieje koniecznosc to bedzie trzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum