REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2011-10-16, 17:58
Tytuł: Antykoncepcja podczas karmienia piersia
Autor Wiadomość
angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1420 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-12-13, 20:53   

U nas mial byc i w sumie za jakis czas bedzie implant podskorny.
W Angli jest to darmowy srodek i kiedy ostatnio bylam u meza chcialam sie umowic na zabieg,ale pierwsza wolna wizyta byla dopiero w terminie 3 tygodni.No ale nic straconego,jak juz wroce tam na stale to napewno na zabieg pojde,bo przy dziecku pamietanie o tabletkach moze juz nie byc takie latwe ;-)

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1417 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2009-12-14, 17:51   

no a u mnie to już z antykoncepcją w formie tabletek to praktycznie koniec :mrgreen: przerzucamy sie na inne "środki" typu gumki i żele a mój organizm odpoczywa i szykuje się od nowego roku na nową dzidzię :lol:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-01, 19:11   

Z tabletek przy karmieniu można brać tylko jednoskładnikowe.
Azalia to odpowiednik Cerazette - ta sama substancja, ale produkowana przez inne firmy - więc różnice są raczej niewielkie, poza ceną. Być może niedługo pojawią się kolejne odpowiedniki.
Dawniej się przyjmowało, że trzeba je brać bardzo punktualnie, ale po latach obserwacji wiadomo, że przy spóźnieniu do 12 h szanse na ciąże są nadal bardzo małe.

Każda kobieta reaguje inaczej na tabletki, dodatkowo ciąża może zmienić tolerancję. Przy niskodawkowych jest większe ryzyko plamień - ale z tym też bywa różnie.
Ja na Cerazette/Azalii nie miałam wcale okresu, po zmianie na Diane (brałam przed ciążą bez problemów) miałam plamienia w pierwszych cyklach.

Tylko przy octanie cyproteronu (Diane, Cyprest itp) jest opisywane odkładanie się w tkance tłuszczowej, ale nie ma dokładnych badań ile i na jak długo się odkłada (gnębiłam ostatnio o to znajomego gina), nie ma oficjalnego zalecenia odczekiwania.
Też odstawiłam tabletki i czekam na dzidzię :)

monikak 
juleczka

Informacje:
Dołączyła 1008 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Julia
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-11, 15:29   

ja po urodzeniu stosowalam tabletki antykoncepcyjne przez rok moze troszke dluzej ale odstawilam pozniewaz za duzo przytylam po nich ale jeden plus byl w tym ze wyregulowalam sobie cykl miesiaczkowy i teraz wiem co do dnia o terminie @ :-D

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 604 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-11-19, 08:58   

Ja brałam diane35,w sumie to na syfki, które dostałam o dziwo po porodzie,ale działają również anty. Brałam je 2 lata.Potem krótka przerwa i regulon. Brałam go kolejne 2 lata.W końcu zaczęłam się po nim źle czuć i kolejna zmiana,jednak na krótko,bo znowu złe samopoczucie. W końcu gumki. Teraz już nie stosuje nic :mrgreen:

Kita 

Informacje:
Dołączyła 1283 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2010-11-26, 20:08   

Ja wlasnie sie zastanawiam czy brac tabletki czy jednak pozostac przy gumkach, tak jak przed ciaza. Mam czas na zastanowienie sie do poniedzialku, do wizyty kontrolnej po porodzie.

malami 

Informacje:
Dołączyła 842 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2010-11-28, 17:42   

ja też nie wiem jak to będzie, moja wizyta pewnie w czwartek sprobję się wbić, ale...jakoś tak do sexu ani troche mi nie śpieszno... :-?

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-17, 20:45   

czytałam gdzieś, ze coraz więcej młodych kobiet rezygnuje z hormonów zdając sobie sprawę z tego, ze w dzisiejszych czasach coraz trudniej jest zajść w ciążę.
Dumam nad tym mikroskopem o którym dziewczyny pisały. Wiadomo kiedy można a kiedy nie, bez skutków ubocznych, bez ingerencji w organizm.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-03-17, 20:50   

Ja dziś po wizycie, za 2,5 tygodnia wracam do tabletek (Cerazette/Azalia), o ile mi dobre wyniki badań wyjdą. A póki co mamy zezwolenie na gumkowanie, tylko stracha mam jednak :/

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-03-17, 21:00   

Tri po cesarce nie jest tak tragicznie. Jedną już zresztą miałaś i dobrze wiesz. Chyba największa blokada to właśnie strach przed kolejną ciążą.
Ja po NuvaRing dalej tyję, ale nie ma wyjścia. Chciałam sobie założyć mirenę, to okazało się, że szyjka za krótka i spirala nie będzie się trzymać, jest ryzyko wypadnięcia :-/

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-17, 21:03   

LeeLoo masz aż tak ogromne potrzeby seksualne ze musisz brać tabsy ktore źle wpływają na Twój organizm?

p.s pewnie znów nie odpowiesz :-P

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-03-17, 21:47   

LeeLoo napisał/a:
Tri po cesarce nie jest tak tragicznie.

Nie boję się seksu tylko ciąży, już nie zaufam gumkom, nie mogę ryzykować.

A MRP (wolę tą nazwę, Metody Rozpoznawania Płodności, w przeciwieństwie do NPR nie kojarzy się z filozofią religijną) można stosować i przy cyklach nieregularnych, ba, wtedy nawet łatwiej przewidzieć kiedy @ powinna się pojawić.
Sęk w tym, że obserwacje trzeba prowadzić regularnie i precyzyjnie, a wstawanie do dziecka zakłóca pomiary temperatury, z kolei na samym śluzie się opierać - nie mam takiego doświadczenia jeszcze.

No i i tak jak tylko skończę karmić wracam do mojego pełnego leczenia hormonalnego...

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 551 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-17, 21:48   

Powiem wam szczerz ze ja przed ciążą zadnej formy antykoncepcji nie uzywałam (ani Maniek) zdawaliśmy się na los i oczywiście było bez finału (a czasami i z finałem :mrgreen: :mrgreen: ) poprostu niezachodziłam w ciąze :-D a teraz panicznie się boję :oops:

Biedronka160 
mama na etacie ;)

Informacje:
Dołączyła 778 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Patryk i Madzia
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-03-18, 09:36   

kochanie nie dziwię Ci się wcale. Ja po pierwszej ciąży też się panicznie bałam. I oprócz tego, że po porodzie przez jakieś pół roku seksu wcale nie było to miałam strach. Mój gin dał mi pigułki - wydawało mi się, że to jednak najskuteczniejsza forma zabezpieczenia ale i tak najchętniej dodatkowo zabezpieczałabym się gumką. Mój mąż powoli ze mną wariował. Po pewnym czasie jednak hormony musiałam odstawić ( obciążenie genetyczne pod kątem raka) i pozostały nam tylko gumki. Strach był, ale zawsze wybierałam jakieś sprawdzone marki i koniecznie kupione w aptece. No i jakoś czas mijał a ciąży nie było.
Także teraz po porodzie na pewno nie dam wcisnąć sobie hormonów ani żadnej spirali. Będziemy polegać na gumkach i tyle.

tigraa84 

Informacje:
Dołączyła 1087 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-06-16, 09:43   

LeeLoo napisał/a:
krążek to jedyny środek jaki mogę stosować.
Ok, rozumiem. Tylko o ile się nie mylę to krążków też mamy kilka rodzajów, podobnie jak to się ma z tabletkami. Więc może warto zmienić krążek na inny

harry
fachowa porada potrzebna :mrgreen:

Odpowiedz do tematu