Drogie Mamy, fascynatki dobrej literatury, czy jesteście tradycjonalistkami czy raczej otwieracie się na nowe technologie? Ja postanowiłam trochę poszerzyć horyzonty i próbuję audiobooków i e-booków, co tym sądzicie?
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1265 dni temu Posty: 2078
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-02, 11:39
Ja to chyba zacofana jestem, ale nie widziałam jeszcze takich książek. Gdzie je można znaleźć? Chciałabym spróbować, bo niby lubię trzymać książkę w ręce ale dostęp do niektórych pozycji jest ograniczony. Uroki małych miejscowości.
Wysłany: 2010-07-03, 13:25
Kamyczek, pełno w internecie tego jest ale dobrej literatury w takiej formie jeszcze nie widziałam. raczej są to lektury i podręczniki.
próbuj wygooglować. ja dopisuję po tytule e book, pdf, albo cos w tym stylu, przeważnie coś wypluwa.
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
Kamyczko, a czytalas "jezyk niemowlat" ? Polecam!!
Sama stanelam w polowie, musze dotyczytac koniecznie.
Jest do znalezienia, a jak bys chciala, to ci wysle, bez szukania.
i wolnej chwili mozna po torszku podczytywac.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 1320 dni temu Posty: 66
Profil:
Wysłany: 2010-07-04, 00:02
Kamyczek, najlepszy sposób żeby sprawdzić, to wrzucić jakąś interesującą Cię książkę w wujka googla ja póki co tylko podręczników tak szukałam i ewentualnie poradników i stąd mam takie wrażenie ale a nuż coś znajdziesz ciekawszego
wiem, że przewodniki też w takiej formie sąw internecie, książki kucharskie ... no ale nic ambitniejszego nie spotkałam, zresztą co to za frajda czytać książkę z monitora
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 746 dni temu Posty: 1451
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Agatka
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-04, 11:36
Szczerze mówiąc największą frajdę mam, gdy czytam książkę w tradycyjnej formie, ten szelest papieru... ale gdy nie mogę dostać w bibliotece tej, na której mi zależy, szukam ebooków. Audiobooki lubię mniej, za wolno lektorzy czytają, nieraz drażni mnie dykcja, więc sięgam po nie tylko w jęz. angielskim, w ramach podtrzymania kontaktu z tym językiem.
Ja mam wrażenie, że w sieci to już wszystko jest, kwestia tego, czy dobrze szukamy. Są też księgarnie internetowe, gdzie można kupić e-booki i audiobooki (np. -). Uuu to jestem zawiedziona, że audiobooki nie są lubiane przez niektórych, dla mnie niektóre to majstersztyk. Ja czasami lubię poczytać z ekranu, zwłaszcza w podróży kiedy nie mam możliwości wzięcia ze sobą kilku książek, albo jeśli piszę jakąś pracę.
Ostatnio zmieniony przez madzia 2010-07-05, 14:56, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 923 dni temu Posty: 2167
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2010-12-13, 12:32
madzia, ja mam tą książkę, genialna,ale w wersji kartkowanej
żeby nie to ciężko mi czytać z kompa, bo oczy szybko wysiadają, a do słuchania to nie pasuje mi ani dykcja, ani tempo, tez w ramach szlifowania języka wolę obcojęzyczne
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 437 dni temu Posty: 2196
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-05-10, 03:05
tutaj nie mam dostępu do polskich książek, więc sięgam po ebooki i audiobooki, w Polsce również, czasem korzystałam, ale w większości wypożyczałam książki z biblioteki... ale powiem Wam, że można się przyzwyczaić do czytania na komputerze , poza tym jeśli są w formie pdf mam fajny program i są tam zakładki, a w normalnych książkach w większości zakładki mi wypadały i nie wiedziałam gdzie skończyłam czytać
Ja jestem generalnie tradycjonalistką, ale z drugiej strony otwieram się na nowe technologie. Oczywiście, że fajnie jest usiąść sobie z książką albo dać dziecku normalną papierową książkę i poczytać. Ale są też wady - papierowe wydania zajmują miejsce, niewygodnie je czytać gdy się jest w podróży np. w autobusie i zrobi się ciemno. Ja mam iPada, kupuję więc książki i sobie i dziecku. Dla dziecka sprawdzają się one zwłaszcza, gdy jedziemy gdzieś w podróż i nie ma możliwości, żeby mu poczytać. Ogólnie naprawdę fajna sprawa te e-booki, myślę, że nie zastąpią tradycyjnej książki, ale są sytuacje, w których się sprawdzają i fajnie się ich używa.
Ja trochę podobnie
Na pewno ani jedna ani drugie nie zastąpią (mi) papierowej książki, ale są fajnym uzupełnieniem. Audiobooków słucham ostatnio na mp3 w drodze do pracy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum