Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 14:07 badania krwi i moczu, USG
jak to jest u was robicie maluchom badania co jakiś czas, pediatra zleca??
Ja przy obu chłopakach mam na bierząco robione badania, aktualnie mały przed każdym szczepieniem ma robioną morfologię.
Dziś też idziemy na USG jamy brzusznej (p.s. dla dziewczyn ze Szczecina obecnie Urząd miasta finansuje bezpłatne profilkatyczne badania USG brzuszka w celu jak to określili wczesnego wykrywania i zapobiegania choroba układu pokarmowego jakby ktos był zainteresowany do na prv dam namiary)
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1591 dni temu Posty: 2962 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 14:53
My badanie krwi do 3 lat to cały czas robimy( ze względu na anemie ) . Mocz Dominik miał 2 razy robiony Daniel wcale . A USG główki i brzuszka robili po porodzie i wszystko wyszło ok .
Kasiu a tak z ciekawości jaką Alenek miał hemoglobinę po porodzie ?
Młody pierwsze badanie krwi na polecenie lekarza miał robione w 4 mieisący życia (wtedy kiedy traci zapasy matki), a później sama sprawdzałam. W sumie w ciągu swojego 2 letniego życia:
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 870 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 16:15
Zosia miała dwa razy mocz badany, przy gorączkach bezobjawowych i kał przed żłobkiem profilaktycznie. Filip miał trochę badań ze względu na wcześniactwo, ale już wszystkie za nami. Poza tym są zdrowi
Jak się nic nie dzieje, nie ma sensu robić badań, i tak takie maluchy są często profilaktycznie badane przez lekarzy, a kłucie to jednak nieprzyjemna procedura, nie ma sensu bez wskazań. Co innego jak są jakieś problemy, które trzeba kontrolować...
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 20:23
oj Anetko co ci mam napisać mały zanim nas wypisali do domu miał 5 razy morfologię robioną nie licząc innych badań -
HB
11,9
14,9
11,6
11,4
14,6 przy wypisie po transfuzji,
jeśli chodzi ci o anemię to mały ma!!! przyjmuje żelazo
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1591 dni temu Posty: 2962 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 20:35
Dzięki Kasiu za odpowiedź . No anemia szybko nie mija . Jeden sie męczył 2 lata a mały rok .
U nas nie ma np. okulisty a wiem że w innych miastach jeszcze jest taka wizyta .
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 20:48
ale do okluisty nie trzeba mieć skierowania więc można w każdej chwili, własnie małego próbowałam umówić ale terminy są długie albo z dnia na dzień kto pierwszy ten lepszy...
jeśli chodzi o anemię to małemu znów spadła Hb ale w tym wieku dzici się naturalnie anemizują wymiana krwi na właściwą następuje więc jakoś się nie przejmuje, zresztą raz przeżyłam to drugi też
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 714 dni temu Posty: 2109 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-21, 21:17
jak juniorbył pierwsze 30dni na moim chudziutkim mleku to mało przytył i miał skierowanie na badanie moczu i pózniej na posiew ale ile trzebabylosię nacudowac zeby pobrac a jak juz pobrałam to niechcacy trąciłam kubek i wylałam uf
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-22, 10:53
no właśnie spotkałam się z dużym dziwieniem, moje znajome mające małe dzieci z reguły nie dostają skierowań na badania, moja pediatra może nadgorliwa jest ale to chyba lepiej, lepiej zrobic i wiedziec co i jak!!!
Moja pediatra też nie zleca. Sama tego pilnuję. Dzięki temu na bilansie 2 latka mieliśmy komplet badań w karcie.
Młody nie je wszystkiego więc dla własnego spokoju robię mu krew, zeby czegoś nie przeoczyć.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1636 dni temu Posty: 4536
Profil:
Wysłany: 2011-06-25, 15:24
my pierwszy raz się przebadaliśmy na wiosnę tego roku przy podejrzeniu alergii. mały miał ponad dwa latka. od razu zrobiliśmy mocz, kał i morfologię. pediatra zleciła. wcześniej pytałam o skierowanie na badania kontrolne, żeby sprawdzić czy wszystko ok, ale lekarka nie widziała wskazań
wyniki ma idealne, ale będę to teraz kontrolować częściej na własną rękę.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1635 dni temu Posty: 2221
Profil: Im. dziecka: Michałek
Wysłany: 2011-06-26, 10:54
Mocz co 4-6 tygodni ze względu na brak jednej nerki
usg jamy brzusznej raz na rok lub w przypadku gdyby cos się dzialo to częściej
krew na razie mial badana jak bylismy z zakażeniem w szpitalu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum