Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-14, 09:46
a powiedzcie co rozumicie pod badania prenatalne?? Zwykłe usg z pomiarami w okolicach 13-14 tygodnia czy jakieś dodatkowe testy??
Ja idę w środę do lekarza i zamierzam umówić się na usg na 14 tydzień aby zmierzyć maluszka, sprawdzić czy jest przegroda nosowa, jaka przezierność karku, długość kości, obwód główki itp.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 2185
Profil: Im. dziecka: Michałek
Wysłany: 2010-06-14, 10:30
Test podwójny PAPP-A
TEST PODWÓJNY PAPP-A
Test podwójny PAPP-A jest wykonywany jako badanie przesiewowe w kierunku określenia prawdopodobieństwa wystąpienia wad genetycznych płodu takich jak: zespołu Downa, zespołu Edwardsa. Składa się on z oceny biochemicznych parametrów krwi matki: stężenia białka PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A) oraz stężenie wolnej podjednostki glikoproteiny beta-hCG. Integralną częścią badania jest interpretacja kliniczna wyniku (ocena merytoryczna).
Kiedy wykonujemy TEST PODWÓJNY PAPP-A
Test PAPP-A wykonywany jest w I trymestrze ciąży, pomiędzy 9. a 14. tygodniem ciąży.
Przygotowanie pacjentki do testu PAPP-A
1. Odpowiedni wiek ciążowy
2. Kompletne wypełnienie formularza skierowania na badanie i jeżeli to możliwe dołączenie ksero ostatniego usg ciąży.
3. Pobranie materiału – pobranie krwi do probówki biochemicznej.
Wykonanie testu PAPP-A
Wykonujemy oznaczanie stężenia białka PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A) oraz wolnej podjednostki glikoproteiny beta-hCG metodą immunochemiluminescencyjną.
Merytorycznej oceny testu dokonuję POMORSKIE CENTRUM DIAGNOSTYKI I TERAPII PRENATALNEJ
Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Preis, Dr n. med. Małgorzata Świątkowska-Freund za pomocą specjalistycznego oprogramowania PRISCA wspomagającego interpretację wyników.
Ograniczenia testu PAPP-A
Test nie wykrywa 100% przypadków zespołu Downa i innych patologii płodu. Nieprawidłowy wynik testu nie oznacza choroby płodu, ale oznacza podwyższenie ryzyka, które należy zweryfikować innymi metodami badawczymi. Nieprawidłowy wynik testu może oznaczać inną patologię, dlatego w przypadku prawidłowego wyniku amniopunkcji wskazana jest szczególna opieka nad ciężarną i ewentualna dalsza diagnostyka.
kobiety po 35. roku życia mają większe prawdopodobieństwo otrzymania wyniku nieprawidłowego, niż kobiety młodsze.
Jest tak dlatego, że obliczenie ryzyka choroby płodu dokonuje się nie tylko w oparciu o dane biochemiczne i USG, ale także w oparciu o ryzyko choroby płodu wynikające z wieku kobiety ciężarnej. Wpływ wieku kobiety ciężarnej na prawdopodobieństwo uzyskania wyniku fałszywego jest mniejszy dla testu PAPP-A, niż dla testu potrójnego, ponieważ badane w teście PAPP-A parametry ulegają większym wychyleniom od normy w przypadku choroby płodu, niż parametry badane w teście potrójnym - są bardziej specyficzne i ocena ryzyka w teście PAPP-A w większym stopniu niż dla testu potrójnego zależy od odchyleń parametrów biochemicznych, niż od wieku kobiety ciężarnej.
Co oznacza wynik nieprawidłowy (dodatni)?
Wynik dodatni oznacza, że pacjentka jest w grupie o podwyższonym ryzyku wystąpienia zespołu Downa i zespołu Edwardsa u płodu i wskazane będzie wykonanie dalszych badań potwierdzających dane ryzyko
Co oznacza wynik prawidłowy (ujemny)?
Wynik ujemny oznacza, że ryzyko wystąpienia zespołu Downa i zespołu Edwardsa u płodu obliczone na podstawie powyższych parametrów jest niskie. W takim przypadku dalsze badania nie są zazwyczaj zalecane.
Wysłany: 2010-06-16, 11:17
Madzia81 napisał/a:
Ty calineczko miałaś go free?
tak
Wysłany: 2010-06-16, 11:46
no to pozazdrościć że za darmochę, ja też doszłam do wniosku że nie będzie dodatkowych testów - jeszcze bardziej bym się stresowała, usg musi wystarczyć
Wysłany: 2010-06-16, 13:08
W sumie te prenatalne potrafia stresu wprowadzić bo znam przypadki gdzie te wyniki sa podwyzszone co mogłoby wskazywać na jakąś chorobe a aby ja wykluczyc potrzebne wtedy sa badania inwazyjne czyli amniopunkcja która może powodowac poronienie i wtedy nie wszyscy sie decydują( ja np bym nie poszla )
mnie lekarz kazał się zastanowić czy robic w ogole czy nie
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2010-06-16, 22:30
przede wszystkim to jestem mocno zaskoczona, że zrobili Ci je za darmo. przecież wskazań żadnych nie masz (wiek, wady wrodzone w rodzinie itd)
ja musiałabym płacić 300 zł.
Wysłany: 2010-06-17, 09:06
Jedyne co mogło być wskazaniem to mój kręgosłup ale to jest sprawa nabyta nie wrodzona i nie dziedziczna w żadnych wypadku więc mogli sie do tego przyczepic przy badaniach do tego wyleczona operacyjnie więc tak jak mowisz wskazań typowych nie było bo ani wiek ani wady wrodzone w rodzinie , ale po tym badaniu wiem , że gdybym miała płacić to bym nie robila prenatalnych no chyba , że własnie bylabym juz po 30
Wysłany: 2010-06-17, 09:56
a u nas zmiana planów robimy badania prenatalne krwi(prawdopodobnie test potrójny albo poczwórny) są tak jakby w cenie usg genetycznego. Usg na bardzo dobrym sprzęcie+ krew= 250PLN więc moim zdaniem się opłaca. Za samo usg zapłaciłabym 100 przynajmniej(+ wizyta 70), jakbym chciała 3D albo 4D to koszt 200-300 zł. M. stwierdził że na dzidzi nie oszczędzamy więc...zwłaszcza że podstwowe badania robię na NFZ
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1639 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2010-06-18, 14:54
ale ja się tak zastanawiam, nawet jak przy tym teście Papa, wyszłoby, że jest prawdopodobieństwo jakiejś wady wrodzonej (bo to żadna pewność), to co można zrobić?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-18, 18:56
Choćby częściej monitorować, co u maluszka słychać.
No i gdyby się potwierdziło - rodzić w szpitalu współpracującym z neonatologami specjalizującymi się w danej dziedzinie.
Na przykładzie zespołu Downa - maluszki maja większe ryzyko m.in. wad serca, więc dobrze, jeśli od razu oceni je ktoś, kto się na malutkich serduszkach dobrze zna, a na oddziale jest cała aparatura ratunkowa na wszelki wypadek.
No i wyniki takich badań są podstawą do dalszej diagnostyki i ewentualnego uruchamiania procedury aborcyjnej...
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 641 dni temu Posty: 2745 Skąd: Górny Śląsk
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-13, 10:03
Mnie gin tez juz zapowiedzial, ze czeka mnie USG prenatalne z racji tego, ze u nas w rodzinie czsto występują wrodzone wady serca i co najgorsze moj mąż też ma Z jednej strony mam stresa ale z drugiej juz chcialabym je zrobić, zeby wiedziec czy wszystko w porządku z malenstwem... Ale na inwazyjne na pewno się nie zgodzę... To chyba zbyt duze ryzyko...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum