Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 577 dni temu Posty: 117 Skąd: Zielona Góra
Profil: Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-21, 22:53
Ja mialam dzis badanie prenatalne za darmo, bo dostałam skierowanie od mojego ginekologa.
Ale z tego co wiem, to nie kazda kobieta moze zrobic takie badania, no chyba ze masz powyzej 35 roku zycia, stracilas kiedys ciąże.
_________________ Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę.Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę.Jestem przy Tobie od pierwszego grama.Tyś moje dziecko, a ja...Twoja mama!
Karoll, bardzo się cieszę
my zrezygnowaliśmy z tego badania. Stwierdziliśmy, że choćby nie wiem co to i tak nasze dziecko. Ale pamietam, że przed USG w 12 tyg. bałam sie jak szalona
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 434 dni temu Posty: 2183
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-27, 01:50
może moje pytanie wyda Wam się głupie... ale nie rozumiem celu tego badania... czy w trakcie trwania ciąży płód będzie poddawany jakiemuś leczeniu? czy niektóre z tych wad da się wyleczyć???
Test podwójny PAPP-A jest wykonywany jako badanie przesiewowe w kierunku określenia prawdopodobieństwa wystąpienia wad genetycznych płodu takich jak: zespołu Downa, zespołu Edwardsa.To w skrócie.
Najczęściej poddają się temu kobiety po 35 roku. Coraz więcej młodszych kobiet przeprowadza to badanie.
Jak najbardziej istnieje możliwości wewnątrzmacicznej naprawy wad rozwojowych dziecka w życiu płodowym.
Jedną z częstszych wrodzonych wad rozwojowych płodu są wady ośrodkowego układu nerwowego.Między innymi rozszczep kręgosłupa, przepuklina oponowo-rdzeniowa.[/i]
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 870 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-27, 20:37
snowy napisał/a:
nie rozumiem celu tego badania
Określenie ryzyka pewnych ciężkich chorób u płodu i rozważenie wskazań do dalszej, inwazyjnej diagnostyki.
A cała diagnostyka... nawet jeśli w większości przypadków nie można pomóc dziecku przed narodzeniem, to wiedząc można się przygotować tak, żeby móc to zrobić zaraz po porodzie.
No i część stwierdzanych chorób stawia rodziców przed wyborem, czy ciążę kontynuować.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 434 dni temu Posty: 2183
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-28, 02:01
oh czyli istnieje jakieś leczenie w razie choroby dziecka dzięki dziewczyny muszę pogadać ze swoją gin w takim razie co ona o tym sądzi w moim przypadku
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 920 dni temu Posty: 2195
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-28, 07:44
snowy, twój przypadek jest normalny
karoll pewnie kamien z serducha ci spadł
przed każdym usg leżałam cała skamieniala czy wszystko okej ...
nawet przy zwykłym sprawdzaniu tętna dzidziusia
No ładnie, to ja mam być tym nienormalnym przypadkiem .
Słoneczko, jak najbardziej ulżyło mi. Podjęłam się tego badania i dla dziecka i dla siebie. Dla dziecka to wiadomo z jakich względów, dla siebie chyba po prostu wolałabym wcześniej wiedzieć ,abym nie przeżyła szoku w dniu porodu. Oczywiście, gdzieś tam w głowie mam świadomość,że mimo badań dziecko może urodzić się chore,ale dzięki badaniom czuję się lepiej.
Słoneczko,dziękuję .
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 920 dni temu Posty: 2195
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-29, 08:35
Karoll napisał/a:
No ładnie, to ja mam być tym nienormalnym przypadkiem .
heh no tak głupio zabrzmiało miałam na myśli wasza różnice wieku, choc i ty stara nie jestes przeciez
a moze jakis inny powód miałas? a ja cie tu szufladkuję
ale przynajmniej nie bedziesz sie stresowac do konca ciazy
heh no tak głupio zabrzmiało miałam na myśli wasza różnice wieku
Słoneczko, spokojnie, doskonale Ciebie zrozumiałam. Zażartowałam sobie,bo faktycznie śmiesznie to zabrzmiało.
A wykonałam ten test właśnie w związku z moim wiekiem .
Juz wczoraj gin mi mowił ze jest mozliwosc takich badan i trzeba podjac decyzje czy chcemy czy nie.
Narazie nie wiem jeszcze, mamy 3 tygodnie aby sie zastanowic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum