Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1265 dni temu Posty: 2078
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-17, 10:59 Badania prenatalne
Nie znalazłam tematu więc stworzyłam nowy. Mam pytanie do przyszłych i obecnych mam? Robić badania prenatalne, czy nie? Jeśli tak to które, kiedy i ile one kosztują?
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-23, 17:25
Mnie skierowała dr na usg prenatalne mimo młodego wieku. Pierwsze robi się w 11-13 tc, drugie w 20tc. Pierwsze mam za sobą, drugie 12 grudnia. I nie żałuję! Kosztowało 160 zł, trwało 35 minut, ale bardzo mnie uspokoiło. Aparatura przy takim usg jest baaardzo dokładna, zdjęcia śliczne. I co najważniejsze, po usg mam spokojniejszy sen, nie boję się tak, bo usg wyszło bardzo dobrze. Polecam!
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-06, 22:09
Piccolina - mówisz o badaniach z krwi, USG i analizie statystycznek czy tylko tzw. USG genetycznym?
Badania się rozważa w zależności od wieku i chorób rodziców, chorób w rodzinie, czynników ryzyka we wczesnej ciąży itp. Sam niepokój matki tez jest wskazaniem.
Można mieć taką diagnostykę na NFZ - z jednej strony gin zleca USG/badania z krwi, z drugiej genetyk rozmawia z rodzicami i szacuje ryzyko; na tej podstawie można później decydowac o diagnostyce inwazyjnej.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 912 dni temu Posty: 428 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-06, 22:47
Ja miałam tylko USG, gdyby wyszły nieprawidłowości lub badanie zasiałoby cień wątpliwości wtedy badanie z krwi i dalsza diagnostyka. USG lekarz kazał zrobić ze wzgl. na lekką grypę/wirusowe przeziębienie w 5tc.
A Ty, Kamyczku jaki typ badań prenatalnych miałaś na myśli?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 18:33
Na klinice jest dr. Wiecheć - bardzo spokojny, rzeczowy i dokładny. W necie tez ma dobre opinie... ale nie mam pewności, gdzie przyjmuje prywatnie - podobno na pl. Szczepańskim i podobno 4D kosztuje ~300 zł.
W pierwszej ciąży się nie skusiłam
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1265 dni temu Posty: 2078
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 19:06
I co żałujesz? Czyli to nie taki głupi pomysł. Wiesz jakie są opinie USG szkodzi (chociaż to po prostu ultradźwięki), 4d to wymysł rodzicó i wyciąganie kasy itp.
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 19:25
Album ślubny też jest wyciąganiem kasy, w plenerze się można zaziębić... Ale jaka pamiątka po latach!
Trochę żałuję, zwłaszcza, że mąż niewiele skorzystał (pisałam w wątku o USG).
No i tym razem może Zosi byłoby łatwiej zrozumieć co się dzieje, gdyby nam się udało
moja kolezanka zrobiła takie badanie gdy był w ciazy , wszystko wyszło ok , spokojna potem była to. ciaze miła zagrozona a jej mama dwoje dzieci poroniła i obie z mama doszły do wniosku zeby zrobic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum