Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1287 dni temu Posty: 517 Skąd: UK
Profil: Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-03, 14:47
ja mam kontakt tylko z polozna podczas rutynowych wizyt. jak lezalam w szpitalu mialam kilku lekarzy i to byli Anglicy.
bylam w sumie zadowolona z opieki .
moim zdaniem to jednak nie ma znaczenia kraj , bo slucha sie przeciez jakies straszne historie o lekarzach polskich tak samo jak angielskich , chyba zalezy na kogo sie trafi.
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1489 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-15, 14:18
A ja dzisiaj robiłam badania . Na skierowaniu miałam -
-badanie moczu
-oznaczenie glukozy we krwi
-oznaczenie WR
-wykonanie morfologi krwi
do lekarza za tydzień i się dowiem jak wyszły wyniki .
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-21, 16:33
A ja jutro na badanie krwi, moczu wr - może to juz ostatnie przed porodem Tylko nie wiem jak z HBs bo lekarza mówi że nie ma sensu robić bo w moim przypadku wynik najprawdopodobniej i tak będzie pozytywnie fałszywy- zdazyłam sie dwa razy zaszczepić na wzw potem w ciąze zaszłam i teraz 3 dawka po porodzie. Miała któraś z was tak??
Miałyście roboine badanie na przezierność karkową? Jesli tak to w którym tyg. ciąży. Z tego co wiem to powinno się robić pomiędzy 11 a 14, mi badanie wypada w połowie 14 tyg i martwię się trochę czy nie za późno. Pytałam lekarki czy zdążymy i powiedziała że tak, bo to liczy się tygodnie od zapłodnienia a nie od ostatniej miesiączki. Zgłupiałam bo z tego co się orientuję to jednak od OM. Rady?
[ Dodano: 2008-10-29, 10:08 ]
I jeszcze jedno. Przy pomocy jakiego urządzenia odbywa się badanie dopplera. Konkretnie chodzi mi o to czy jest to urządzenie wbudowane w USG czy moz ejakaś przystawka do niego albo jeszcze coś innego. Każdy prywatnie przyjmujący ginekolog powinien miec cos takiego?
Pytanie dot. badania na toksoplazmozę.
Jaki ma byc prawidłowy wynik. Bo wyszedł mi negatywny, ale koleżanka mówila, że to nienajlepiej bo oznacza, że nie mam przeciwciał, więc mogę złapać ją dopiero. To tak jak z ospą jak raz się miało to nie należy się raczej obawiać kolejnego zachorowania.
To jak to jest z tym wynikiem?
[ Dodano: 2008-10-30, 09:29 ]
PS. Madzia dzięki za sprowadzenie na ziemię Wiem, ze powinnam zaufać lekarzowi z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 4120
Profil:
Wysłany: 2008-10-30, 12:41
:) napisał/a:
Madzia dzięki za sprowadzenie na ziemię Wiem, ze powinnam zaufać lekarzowi z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
no, komuś ufać trzeba w necie można wyczytać różne teksty, opinie i człowiek już sam nie wie, co myśleć. dlatego dla mnie bardzo ważne jest zaufanie do lekarza prowadzącego. wszystkie wyniki badań konsultuję z Nim i to jego opinia jest dla mnie najważniejsza.
co do toksoplazmy niestety nic nie wiem, bo nawet nie miałam robionego tego badania. ale zaraz zerknę do gazetki, wydaje mi się, że kiedyś coś o tym czytałam.
już coś wiem.
rzeczywiście - jeśli kobieta chorowała na toksoplazmę dawno przed ciążą, to może czuć się bezpieczna.
natomiast jeśli wynik wyszedł negatywny - to należy robić w ciąży badania kontrolne co 3 miesiące.
ale nawiązując do tego, co napisałam powyżej, porozmawiałabym z lekarzem
Lekarka powiedziała, że badanie na toxo ma dobry wynik. Co do przezierności karku młoda mamo (dawno Cię nie było-jak wizyta u lekarza?, na kiedy termin?), to badanie usg określające krubość fałdu na karku maleństwa. Jeśli jest za gruby, wówczas jest zwiększone ryzyko zachorowania na downa - ale w tym kierunku robi sie wówczas konkretniejsze badania. Podejrzewam, że lekarz nawet nie mówi o tym pacjentce jeśli wszystko jest ok.
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1226 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-11-12, 09:33
hm ale skad lekarz moze wiedziec ze wszystko tam jest ok jak nie widzial co sie dzieje w srodku? no ale ok lepiej sie nie martwic na zapas
no dawno mnie nie bylo bo nie mialam sily wchodzic na kompa, forum, nic... teraz wcale nie jest lepiej ale staram sie pozbierac... bylam juz prawie miesiac temu u lekarza publicznie, teraz tak bede chodzic, dostalam wyprawke torbe w ktorej byla gazeta dla mam, duzo ulotek informatorow probka kremu dla niemowlat maszynka do golenia dla tatusia 1 pieluszka z pampersa do tego ksiazeczka i plytka i nie wiem co jeszcze dostalam skierowanie na usg oraz badanie krwi w tym na cukier bo wczesniej mialam robione tylko z moczu. na usg juz bylam dostalam 2 zdjecia (chcecie zobaczyc? - gdzie moglabym je wkleic?) a ja pobranie krwi bede szla niebawem gdyz zbliza sie kolejna wizyta u gina.
hm ale skad lekarz moze wiedziec ze wszystko tam jest ok jak nie widzial co sie dzieje w srodku? no ale ok lepiej sie nie martwic na zapas
.
Nie bardzo rozumiem pytanie. Jak to nie widział. To miałas robione usg czy nie?
A pisząc o tym, ze lekarz pewnie nie mówi o tym pacjentce, miałam na myśli to, że gdy wszyst jest ok czyli przeziernosć karkowa jest w normie to jedyne co mówi, to to, że dziecko rozwija się prawidłowo.
na kiedy masz termin?
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 1533 dni temu Posty: 290 Skąd: Opole/Katowice
Profil: Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
Wysłany: 2008-11-12, 11:15
mloda_mama, przeziernosć karkowa jest robiona obowiązkowo, i to bardzo ważny pomiar, na pewno miałaś robione. Tez nie bardzo rozumiem wypowiedź.
Pozbieraj się szybciutko, odpoczywaj i się nie martw ani nie stresuj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum