REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Badania w ciąży
Autor Wiadomość
Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-10-03, 13:25   

Aneta napisał/a:
Madzia81 a kiedy będziesz miała te drugie badania ?

teraz to nie wiem. gin mnie wysyła do szpitala, żeby tam zdiagnozowali tę cukrzycę. idę jutro.

alexa87 napisał/a:
znowu zaczynam sie przejmowac ta opieka lekarska tu :-(

czytałam już opinie wielu kobiet z UK, że tam badania lekarskie u kobiet w ciąży mocno kuleją. a TY chodzisz do lekarza Polaka czy Anglika?

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1287 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-10-03, 14:47   

ja mam kontakt tylko z polozna podczas rutynowych wizyt. jak lezalam w szpitalu mialam kilku lekarzy i to byli Anglicy.
bylam w sumie zadowolona z opieki .
moim zdaniem to jednak nie ma znaczenia kraj , bo slucha sie przeciez jakies straszne historie o lekarzach polskich tak samo jak angielskich , chyba zalezy na kogo sie trafi.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1489 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-10-15, 14:18   

A ja dzisiaj robiłam badania . Na skierowaniu miałam -
-badanie moczu
-oznaczenie glukozy we krwi
-oznaczenie WR
-wykonanie morfologi krwi
do lekarza za tydzień i się dowiem jak wyszły wyniki .

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1312 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-10-21, 16:33   

A ja jutro na badanie krwi, moczu wr - może to juz ostatnie przed porodem :) Tylko nie wiem jak z HBs bo lekarza mówi że nie ma sensu robić bo w moim przypadku wynik najprawdopodobniej i tak będzie pozytywnie fałszywy- zdazyłam sie dwa razy zaszczepić na wzw potem w ciąze zaszłam i teraz 3 dawka po porodzie. Miała któraś z was tak??

:) 

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-10-29, 09:55   

Miałyście roboine badanie na przezierność karkową? Jesli tak to w którym tyg. ciąży. Z tego co wiem to powinno się robić pomiędzy 11 a 14, mi badanie wypada w połowie 14 tyg i martwię się trochę czy nie za późno. Pytałam lekarki czy zdążymy i powiedziała że tak, bo to liczy się tygodnie od zapłodnienia a nie od ostatniej miesiączki. Zgłupiałam bo z tego co się orientuję to jednak od OM. Rady?

[ Dodano: 2008-10-29, 10:08 ]
I jeszcze jedno. Przy pomocy jakiego urządzenia odbywa się badanie dopplera. Konkretnie chodzi mi o to czy jest to urządzenie wbudowane w USG czy moz ejakaś przystawka do niego albo jeszcze coś innego. Każdy prywatnie przyjmujący ginekolog powinien miec cos takiego?

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-10-29, 12:08   

:) napisał/a:
Miałyście roboine badanie na przezierność karkową? Jesli tak to w którym tyg. ciąży.

właśnie sprawdziłam na usg, miałam robione to badanie w 13 tyg.
nic się nie martw. lekarka wie, co mówi :)

Przy pomocy jakiego urządzenia odbywa się badanie dopplera

doppler to rodzaj usg. badanie bezbolesne :) mój gin ma w swoim gabinecie, mają też w szpitalu ginekologicznym u nas w mieście.

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-10-30, 08:32   

Pytanie dot. badania na toksoplazmozę.
Jaki ma byc prawidłowy wynik. Bo wyszedł mi negatywny, ale koleżanka mówila, że to nienajlepiej bo oznacza, że nie mam przeciwciał, więc mogę złapać ją dopiero. To tak jak z ospą jak raz się miało to nie należy się raczej obawiać kolejnego zachorowania.
To jak to jest z tym wynikiem?

[ Dodano: 2008-10-30, 09:29 ]
PS. Madzia dzięki za sprowadzenie na ziemię :) Wiem, ze powinnam zaufać lekarzowi z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1534 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-10-30, 12:41   

Madzia dzięki za sprowadzenie na ziemię :) Wiem, ze powinnam zaufać lekarzowi z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.

no, komuś ufać trzeba :) w necie można wyczytać różne teksty, opinie i człowiek już sam nie wie, co myśleć. dlatego dla mnie bardzo ważne jest zaufanie do lekarza prowadzącego. wszystkie wyniki badań konsultuję z Nim i to jego opinia jest dla mnie najważniejsza.
co do toksoplazmy niestety nic nie wiem, bo nawet nie miałam robionego tego badania. ale zaraz zerknę do gazetki, wydaje mi się, że kiedyś coś o tym czytałam.

już coś wiem.
rzeczywiście - jeśli kobieta chorowała na toksoplazmę dawno przed ciążą, to może czuć się bezpieczna.

natomiast jeśli wynik wyszedł negatywny - to należy robić w ciąży badania kontrolne co 3 miesiące.
ale nawiązując do tego, co napisałam powyżej, porozmawiałabym z lekarzem ;-)

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-10-30, 13:14   

Nie no, jasne ze porozmawiam o tym, tylko wizytę mam za tydzień a już chciałam wiedzieć.

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2008-11-11, 21:36   

Cytat:
Miałyście roboine badanie na przezierność karkową?

jej, pierwszy raz slysze o takich badaniach. :shock: to zle?

co do toksoplazmozy to wg mnie dobrze jak jest negatywny, a nie slyszalam czegos takiego co mowila Ci Twoja kolezanka.

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-11-12, 08:12   

Lekarka powiedziała, że badanie na toxo ma dobry wynik. Co do przezierności karku młoda mamo (dawno Cię nie było-jak wizyta u lekarza?, na kiedy termin?), to badanie usg określające krubość fałdu na karku maleństwa. Jeśli jest za gruby, wówczas jest zwiększone ryzyko zachorowania na downa - ale w tym kierunku robi sie wówczas konkretniejsze badania. Podejrzewam, że lekarz nawet nie mówi o tym pacjentce jeśli wszystko jest ok.

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1226 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2008-11-12, 09:33   

hm ale skad lekarz moze wiedziec ze wszystko tam jest ok jak nie widzial co sie dzieje w srodku? :roll: no ale ok lepiej sie nie martwic na zapas ;-)

no dawno mnie nie bylo bo nie mialam sily wchodzic na kompa, forum, nic... teraz wcale nie jest lepiej ale staram sie pozbierac... bylam juz prawie miesiac temu u lekarza publicznie, teraz tak bede chodzic, dostalam wyprawke :-D torbe w ktorej byla gazeta dla mam, duzo ulotek informatorow probka kremu dla niemowlat maszynka do golenia dla tatusia :-D 1 pieluszka z pampersa :-P do tego ksiazeczka i plytka i nie wiem co jeszcze ;-) dostalam skierowanie na usg oraz badanie krwi w tym na cukier bo wczesniej mialam robione tylko z moczu. na usg juz bylam dostalam 2 zdjecia (chcecie zobaczyc? :-) - gdzie moglabym je wkleic?) a ja pobranie krwi bede szla niebawem gdyz zbliza sie kolejna wizyta u gina.

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-11-12, 09:36   

mloda_mama napisał/a:
hm ale skad lekarz moze wiedziec ze wszystko tam jest ok jak nie widzial co sie dzieje w srodku? :roll: no ale ok lepiej sie nie martwic na zapas ;-)
.

Nie bardzo rozumiem pytanie. Jak to nie widział. To miałas robione usg czy nie?

A pisząc o tym, ze lekarz pewnie nie mówi o tym pacjentce, miałam na myśli to, że gdy wszyst jest ok czyli przeziernosć karkowa jest w normie to jedyne co mówi, to to, że dziecko rozwija się prawidłowo.

na kiedy masz termin?

Izabela 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Imię: Izabela
Im. dziecka: Hania
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2008-11-12, 11:15   

mloda_mama, przeziernosć karkowa jest robiona obowiązkowo, i to bardzo ważny pomiar, na pewno miałaś robione. Tez nie bardzo rozumiem wypowiedź.
Pozbieraj się szybciutko, odpoczywaj i się nie martw ani nie stresuj.

Informacje:
Dołączyła 1290 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-11-12, 14:52   

Moje kolejne badania to:
na obecnośc HIV i DRL - tylko co to jest to DRL??? :/

Odpowiedz do tematu