Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-31, 11:06
A masz infekcję też czy samo białko? Dużo go jest? Dzień wcześniej nie "poszalałaś" za bardzo z jakimś wysiłkiem (np. nocne przytulanki, a rano badanie)? Po wysiłku może być troszkę jednorazowo...
Białko w moczu pojawia się przy jakimś problemie z nerkami - może być pierwszą zapowiedzią poważnych problemów - np. rzucawki, więc lekarz musi to wykluczyć.
Przed następnym badaniem odpoczywaj, żeby było na 100% wiarygodne.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 589 dni temu Posty: 1304
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-31, 19:35
Tri, nie mam infekcji, dobrze się czuję, bakterii tez nie mam.
Wysiłku ani przytulanek nie miałam.
Mało tego białka 0,02 ale jak to lekarka mówi, ale jednak jest.
Lekarka tez coś wspominała o nerkach, nigdy nie miałam z nimi problemów, nawet nie wiem jak się objawiają dolegliwości, jedynie z nadciśnieniem miałam kłopoty, może to jakieś pozostałości. A co sie bierze na zbicie białka? Picie wody pomaga? Musze powtórzyć to badanie. Na mocz chyba się nie leży w szpitalu, co? Pytam zapobiegawczo
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1394 dni temu Posty: 2648 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-31, 19:41
A co do tego białka jeśli w badaniu ogólnym moczu ono się pojawia, ale w niedużej ilości (nie po wysiłku ani nic), a posiew moczu wychodzi jałowy? Czy te dwa badania mają coś ze sobą wspólnego?
I jeśli przy nadciśnieniu pojawia się białko w moczu to powinno się to jakoś szczególnie leczyć?
Na początku ciąży miałam białko i kilka leukocytów i lekarz to zlekceważył. Kilka dni później zaczęło się zapalenie pęcherza, potem izba przyjęć w szpitalu i antybiotyk. Po tej historii zmieniłam lekarza - teraz, kiedy w kolejnym badaniu znowu wyszedł "śladzik" białka i kilka leukocytów, dostałam żuravit i mam brać jedną tabletkę dziennie zapobiegawczo. Jest w aptece bez recepty, ewentualnie podobnie działa urosept, ale w dawce 2 razy po 1 tabletce. Ja wybrałam żuravit, bo mniej łykania
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-01, 21:16
Jeśli nie ma infekcji, to znaczy, że problem leży gdzieś w nerkach i trzeba go dalej zgłębić - ile tego białka jest, jakiego typu itp Czasami trzeba poleżeć w szpitalu na obserwacji, choćby dlatego, że szybciej się dostaje wyniki badań, można więcej badań wykonać.
Posiew moczu sprawdza jakie bakterie/grzyby sobie w moczu grasują i czym je najlepiej leczyć. Posiew nie określa ilości białka ani innych składników w moczu.
Nadciśnienie i białkomocz razem wymagają szczególnej kontroli, jak zresztą każdy dodatkowy nieprawidłowy objaw w ciąży... Pilnujcie się
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 613 dni temu Posty: 1651 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-05, 14:40
aniafull mówiłam, że po wakacjach przeczytam co kryje twoje brzucho i gratulacje synka faceci w koncu są potrzebni bo duzo dziewczynek sie rodzi no i to juz drugi Mikołajek na swięta będzie
słoneczko07 jeśli chodzi o drogę to te 1000km nawet dobrze mi mineło, upału aż takiego nie było, klima dobrze chłodziła w środku auta co 3godz postój na papu i obowiązkowe chodzenie 10min , najgorsze to chodzenie czułam sie jak pudel który musi sie wybiegac na obowiązkowym spacerze hihi na wycieczce każdego dnia rano oprócz folika brałam magnez z B5 bo sporo chodzilismy a ja raczej leniwa jestem i nie lubie spacerować ale jakoś dałam radę
Uzywaj opcji "zmien" zeby cos dopisac.
_________________ •
Ostatnio zmieniony przez madzia 2010-08-05, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-06, 14:32
A moje badania wyszły dobrze. Nawet żelazo już się podniosło do 11,8. Mocz idealny, żadnego białka ani nic. Tylko to cholerne CRP wciąż na poziomie 24 także wygląda na to, że augumentin nic nie zdziałał.
Poza tym mały został pomierzony na wizycie ma już 1800gram. Szyjka przestała się na razie skracać ostatnio znów miała 3cm. Doktorek powiedział, że wszystko jest na dobrej drodze.
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-07, 10:43
Dwa miesiące temu byłam u dentysty, ale właśnie od tamtej pory ząb mnie pobolewa (4 lub 5) i wiem, że on jest już do kanałowego, ale teraz nie da rady, bo ani ja ani lekarka pewna nie jest, który to z tych zębów (nie wykluczone, że oba, bo oba były plombowane) a rentgen teraz odpada, więc już czekam na rozwiązanie.
No mały rośnie super, z tego co liczyłam to średnio 200gram na tydzień, także przypuszczam, że nim się rozwiążemy to z 4kg będzie jak nie lepiej No ale ja duża baba jestem to nic dziwnego, że i dziecię mi wielkie w brzuchu rośnie.
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-07, 10:57
Kurcze powiem szczerze obawiam się tego, bo ja bardzo stresuję się wizytą u dentysty, teraz stres nie wskazany, także póki bardzo nie boli to chyba jednak poczekam. Ja już w szpitalu im mówiła, że to pewnie od zęba, a oni i tak faszerowali mnie augumentinem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum