REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Badania w ciąży
Autor Wiadomość
calineczka 

Informacje:
Dołączyła 976 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Michałek
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-01-22, 10:54   

Cytat:
jeśli wszystko jest ok
do ortopedy na pewno raz bo ma mi wypisac , ze mam miec cc i ogolny stan zdrowia a wiem , ze jest ok bo bylam u niego w listopadzie
:lol:

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-01-22, 18:55   

A no to ok :D Zostaje brrrrrrr dentysta :O

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 249 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-22, 21:45   

Wiecie co, jestem w szoku... Chodzę do ginekologa prywatnie, ale uważam, że fajnie byłoby chociaż badania robić na skierowanie! Poszłam jakieś czas temu do internisty po skierowanie na morfologię, CRP i mocz z posiewem. Dostałam tylko na morfologię! Resztę internistka powiedziała, że muszę sobie zrobić prywatnie. Złodziejstwo... i po co tyle pieniędzy odciągają mi na fundusz z pensji????? żebym jeszcze za głupie podstawowe badania musiała płacić?? Nie dość, że trzeba chodzić prywatnie co miesiąc do ginekologa, bo w przychodni okres oczekiwania do mojej lekarki to 6 tygodni!

Jezu, dramat po prostu. A ostatnio moja gin wypisała mi multum badań z krwi i tradycyjnie mocz i nie wiem, czy znów się wygłupić i iść do mojej internistki prosić o skierowanie, czy nawet nie próbować... Zamiast płacić tyle pieniędzy za badania, które powinny być normalnie refundowane wolałabym kupić coś dla dzidziusia :-(

Wy też musicie wszystko robić prywatnie?

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 754 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2010-01-22, 22:03   

calineczka a dlaczego cc, jakieś wskazania masz?? masz jakieś kłopoty ortopedyczne???

ja jeszcze okulistę zaliczyłam

piccolina ja się wycwaniłam i dmuchałam na zimnę jako pierworódka, więc chodziłam i prywatnie i państwowo i od państwowego ginka skierowania na badania brałam. W sumnie zapłaciłam tylko za toxo cytomegalie i glukozę ale to dlatego że 2 razy robiłam - pierwszy raz zwróciłam to świństwo jak tylko wypiłam, więc drugi raz poszłam prywatnie bo labaratorium pod domem mam a do poństwowego kawał drogi, no i dobrze zrobiłam bo godziny bym nie wytrzymała w poczekalni a tak to w domu leżałam i modliłam się aby nie zwymiotować znów :)

magdaaa

Informacje:
Dołączył 567 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-22, 22:34   

motylek napisał/a:
piccolina ja się wycwaniłam i dmuchałam na zimnę jako pierworódka, więc chodziłam i prywatnie i państwowo i od państwowego ginka skierowania na badania brałam
mysle ze to dobry pomysł skoro
piccolina napisał/a:
bo w przychodni okres oczekiwania do mojej lekarki to 6 tygodni!
to mozna chodzic tutaj i tuutaj , panstwowo chodzic włąsnie jak trzeba jakies badania.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-01-23, 07:04   

Lekarz POZ nie ma w kontrakcie z NFZ badania CRP. Dostaje 8 zł miesięcznie na osobę. Jak jest duża przychodnia i mało osób chorych przewlekle, to zwykle można jakieś badania dostać, ale to tylko dobra wola lekarza, nie obowiązek. Kilka lat temu do POZ mogło prowadzić ciąże fizjologiczne i wtedy robiło badania, ale to się zmieniło.
Teraz ciąża => tylko ginekolog.
Za badania ciężarnych (też bez CRP) NFZ płaci tylko zakontraktowanym ginekologom.
Odpowiednie wykazy finansowanych badańsa na stronach NFZ.

NFZ przyjął, ze jak ktos leczy się prywatnie, to i badania musi robić prywatnie.
Mozna pisac skargi na NFZ ale niewiele to daje.
I mamy syf i kolejki, jakie mamy :/

U nas do glukozy dodają kilka kropel cytryny. Nadal swiństwo, ale bardziej przełykalne :D
A ciężarne są rejestrowane w pierwszej kolejności, nawet ponad limit - choć ostatnio są kontrole, czy nie ma za dużo pacjentów narejestrowanych na 1 dzień.

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 249 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-24, 18:16   

Tri, dzięki za obszerne wyjaśnienia. Co nie zmienia faktu, że wyłącznie państwowo w ciąży nie da się chodzić, przynajmniej w Radomsku i że syf jest :(
Ech, jak to dobrze, że przynajmniej nie będę w Radomsku rodzić :)

A czy do badania glukozy, glukozę do wypicia mam sobie sama kupić w aptece, czy laboratorium powinno mnie poczęstować (o wciskaniu cytrynki też słyszałam - podobno działa, daje się to wtedy jakoś przełknąć)?

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-01-24, 21:16   

Ano zawsze trzeba coś dopłacić, jeśli chce się mieć pewność, że z dzieciątkiem jet wszystko w porządku. NFZ coraz bardziej przegina, znajoma pielęgniarka się żaliła, że jeszcze im nie dali oficjalnej umowy na nowy rok :O

Co do glukozy - z tym bywa różnie, ale zazwyczaj dają; jak nie - dają receptę.
Pij nie za szybko, to powinno jakoś przejść.
Jak masz 50 g to nie musisz być na czczo (ale możesz), jak 75 g to tylko na głodnego.

słoneczko07 
..szczęśliwa..

Informacje:
Dołączyła 260 dni temu

Profil:
Imię: Sylwia
Im. dziecka: Julia
Wysłany: 2010-01-25, 13:48   

U mnie wygląda to tak, ze na pierwszą wizytę rejestrujesz sie normalnie z kolejki, jak lekarz stwierdzi ciążę, każe złożyć kartę ciążową położnym i odtąd tam już się rejestrujesz do porodu. Nie ma zmiłuj dzień sie dla ciebie znajdzie zawsze co miesiac. Od gina dostajesz skierowania wszelakie. Mój przyjmuje w szpitalu i zawsze tam jest mnóstwo ludzi:/ ale podstawowe badania takie jak morfologia glukoza i mocz mogę robić u siebie w przychodni. Proszę o skierownie swoją lekarkę rodzinną. I pod domem i w przyjaznym gronie. Teraz robiłam na HIV i kiłę właśnie w szpitalu (po 14 poszłam bo wtedy pustki)

nikol_onlee 

Informacje:
Dołączyła 238 dni temu

Profil:
Imię: monika
Im. dziecka: mateusz
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-25, 18:15   

ja mialam wszystkie badania podstawowe wiadom krew mocz itd mialam tez badanie na cukier(wypic gukoze slodkie bardzo ale nie takie zle)teraz w 36tyg wymaz z pochwy,hiv te dwa badania platne,przeciwciala krew,mocz a tak to wszystko z malutkim ok pozdrawiam :-)

nikol_onlee 

Informacje:
Dołączyła 238 dni temu

Profil:
Imię: monika
Im. dziecka: mateusz
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-26, 12:34   

badanie na hiv platne 35 zl
badanie wymaz z pochwy platne 35 zl ja tyle placilam a jak u was to nie wiem ;-)

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 249 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-26, 12:44   

a czym się różni wymaz z pochwy od cytologii?

słoneczko07 
..szczęśliwa..

Informacje:
Dołączyła 260 dni temu

Profil:
Imię: Sylwia
Im. dziecka: Julia
Wysłany: 2010-01-26, 14:31   

nie mam pojęcia, myslałam, ze to samo :D ja tam za nic nie płacę. Teraz nawet prywatnie nie poszłam do ginekologa na USG, po ostatnim boję się po prostu, wolę, żeby jak już samo zaskoczyło, a nie miałabym czekać na najgorsze. niewiedza jest czasami lepsza. Za dwa tygodnie pójdę państwowo i wtedy powinnam już usłyszeć serduszko, założą mi kartę ciążyi skierują na pierwsze usg.

piccolina 

Informacje:
Dołączyła 249 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-26, 14:50   

słoneczko tylko żebyś przed 10 tc zdążyła, żeby Ci potem nie robili problemów przy becikowym :) Ale muszę Ci powiedzieć, że ja w 12tc byłam na płatnym usg prenatalnym i dobrze mi to zrobiło. Mnie ta niewiedza przytłaczała i stresowała :( spać w nocy nie mogłam do dnia badania, bo się martwiłam. Ale to oczywiście zależy od podejścia ;)

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-01-26, 19:18   

Na druku do becikowego jest "udzielenie świadczeń w każdym z 3 trymestrów" - więc nawet jak się z grypą u rodzinnego było czy ze skręconą kostką u ortopedy, to nie ma podstaw się oficjalnie przyczepić - znajoma pediatra opowiadała, że od niej jakaś matka chciała :O

Cytologia - badanie komórek nabłonka pobranych z szyjki macicy - mogą wyjść stany zapalne, zmiany przed- i nowotworowe.
Wymaz z pochwy - posiew pobranej wydzieliny - czy są i jakie: bakterie, grzyby itp

słoneczko - na pierwszej wizycie serduszka nie usłyszysz, chyba, że to usg będzie od razu zrobione.

Odpowiedz do tematu