Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 817 dni temu Posty: 2269
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-29, 15:24
Właśnie odebrałam wyniki cytologii i jestem zaniepokojona. Po pierwsze dostałam wezwanie, zeby się zgłosić po nie, a wiadomo, ze taka forma kontaktu ajk tylko coś sie dzieje:/ Jestem zaliczona do III grupy (PAP), stwierdzono obecność nieprawidłowych komórek nabłonkowych, zmiany odczynowe zwiazane z zapaleniem (łącznie z typową regeneracją) i te nieprawidłowe komórki mają nieokreślone znaczenie ASC-US.
Pani położna powiedziałą, zebym się nie martwiła, tylko przyszła do lekarza a ten skieruje na leczenie. Pytałam czy to nie zaszkodzi ciąży, stwierdziłą, ze nie. Ale i tak się martwię, bo to pierwszy trymemestr. Pamiętam, ze w pierwszej ciąży często musiałam przyjmować takie globulki od zapaleń. Zła jestem, ze nie zrobiłam wcześniej tej cytologi Do lekarza mam 10 dopiero....
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 806 dni temu Posty: 431 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-29, 15:34
Słoneczko07 ale naprawdę się nie martw. Moja mam jakieś 3 miesiące temu też miała identyczny wynik, jak Ty. Dostała 2 różne leki (oczywiście w formie nieszczęsnych globulek) i miesiąc temu poszła do kontroli - wynik cytologii: I! Niezła jest! Po tym leczeniu ma dużo lepszy wynik niż ja (ja mam ciągle II).
Więc serio nie masz się czym martwić! Super, że zrobiłaś cytologię i że podejmiesz leczenie.
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-29, 15:58
Tez mi się tak wydaje, ze jak dostanę tabletki to się wyleczy. martwi mnie tylko że to dopiero 8 tydzień sie zacznie. Te globulki z których korzystałam nie były wskazane do leczenia w pierwszym trymetrze jeszcze 3 tygodnie zostały krytyczne zresztą najważniejsze... zgubiłam numer do swojego gina, nie wiem czy mu głowę zawracać, ale chyba się wybiorę do niego w następnym tygodniu, moze akurat uda mi się dorejrejestrować w kolejkę.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 767 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-29, 16:03
Słoneczko - spokojnie Od klasyfikacji I-V się odchodzi, bo jest mało szczegółowa, ASCUS znaczy, że komórki nie są zdrowe, ale też nie są ewidentnie nieprawidłowe (czyli to nie HPV ani nie dysplazja_dysplazja, bo na to sa inne kategorie)
Po to jest to badanie w ciąży, bo w ciąży lubią się tam niestety stany zapalne częściej robić.
Musisz pilnowac higieny i pewnie lekarz zaleci jakieś globulki i kontrolę, ale nie niepokój się
Oczywiście, lepiej części globulek unikac w I trymestrze, ale jak są wskazania, to trzeba, bo nieleczona choroba zaszkodzi bardziej niż jakakolwiek globulka (zwłaszcza, że działają głównie miejscowo, a część leków ma jedną ulotkę i do tabletek, i do globulek!)
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-29, 16:11
śmiesznie właśnie, ze nadal robią te badania i opisują w dwójnasób, bo według bethesda i według papanicolaou. No tak nie ma co sie zamartwiać na zapas. Teraz mi nie duzo potrzeba do płaczu i złości, przy pierwszej c tak nie miałam
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-10, 18:44
Byłam dzis na wizycie i czuje sie naprawdę jak w ciąży założono mi kartę ciąży, lekarz co do cytologii przepisał pałeczki kwasu mlekowego, nic innego nie moze zrobić, ale mówił, zeby się nie martwić tym zbytnio, ze wyleczymy, dla dzidzi nie jest to groźne. Za dwa tygodnie idę na usg
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-11, 09:38
calineczka, ja na razie spokój z kłuciem, dopiero za 5 tygodni następna wizyta to wtedy pewnie gin mnie skieruje, ale i tak sobie u siebie w przychodni zrobię poziom hemoglobiny, bo z żelazem u mnie kiepsko
Fajnie jest być znowu w ciąży
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 767 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-20, 05:33
Koszt zależy od tego, czy robisz to na NFZ (jeśli są wskazania - wtedy bezpłatnie), czy prywatnie (wtedy cena zależy od laboratorium, potrafią sie bardzo różnić nawet w jednym mieście). Badanie przezierności karkowej wykonuje się w czasie USG - więc tyle, co za USG.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum