REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: bank komórek macierzystych
Autor Wiadomość
motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1414 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-10-07, 13:32   bank komórek macierzystych

Czy któraś z was zdecydowała się na pobranie krwi pępowinowej przy porodzie, czy proponowano wam, jakie koszty, czy warto?!?! Jakie są wasze opinie a możdoświadczenia w tej sprawie??

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 870 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-10-07, 15:26   

Z moich znajomych nikt się nie zdecydował. Koszt spory - lepiej wydac na szczepienia dodatkowe, zwłaszcza że ryzyko choroby zakaźnej jest o wiele większe niz choroby w której można przetoczyć taką krew. Nadal nie ma skutecznych metod namnażania komórek, więc krew mozna przetoczyć tylko małemu dziecku (określona ilość na kg masy ciała musi być). No i 2 lata temu nikt nie dawał gwarancji, że komórki po rozmrożeniu będą się nadawac do uzycia.
Ale jeśli Was stać to zawsze to dodatkowe zabezpieczenie...

Kita 

Informacje:
Dołączyła 1280 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2010-10-07, 19:51   

My mielismy na ten temat wyklad w szkole rodzenia. Ceny ksztaltowaly sie mniejw iecej tak:
:arrow: Opłata wstępna przy podpisaniu umowy - 600 zł , która obejmuje (zestaw pobraniowy, pobranie krwi w szpitalu lub klinice, transport krwi do laboratorium)
:arrow: Opłata podstawowa uiszczona zostanie na podstawie rachunku wystawionego przez ZBKM "ZDROWIE DZIECKA" w ciągu 10 dni od porodu, po otrzymaniu wyników badań z laboratorium i zakwalifikowaniu komórek macierzystych do przechowywania - 1.000 zł , która obejmuje:badanie krwi żylnej matki i krwi pępowinowej, preparatyka krwi pępowinowej, zamrożenie krwi pępowinowej, przechowywanie w pierwszym roku.)
:arrow: Abonament roczny za przechowywanie krwi, płatny od 2 roku życia dziecka - 500 zł
:arrow: Abonament płatny z góry w ciągu 3 m-cy od dnia porodu:

- za 5 lat z góry - 1.600 zł
- za 10 lat z góry - 2.900 zł
- za 17 lat z góry - 4.400 zł
- za 25 lat z góry - 6.000 zł

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1414 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-10-12, 14:31   

no ta Kita, ale nie napisałas czy się zdecydowaliście czy nie?!?!

ja tak porównywałam i u nas w Szczecinie jst jedna z droższych firm zajmujących się krwią pępowinową, ale z tego co sie orientuję to praktycznie można zadzwonić gdziekolwiek i zajmą się wszystkim :mrgreen:

Cytat:
No i 2 lata temu nikt nie dawał gwarancji, że komórki po rozmrożeniu będą się nadawac do uzycia.
teraz bardzo często się słyszy o udanym użyciu komórek, choć fakt najlepiej sprawdzają się u maluchów im mniejsze dziecko tym lepiej... :evil:

Charlie.C 
UŻYTKOWNIK ZBANOWANY

Informacje:
Dołączyła 810 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-10-12, 15:14   

My myśleliśmy nad tym dość intensywnie na początku ciąży, ale jakoś tak wyszło, że z tego nie skorzystaliśmy. ;-)
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 870 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-10-12, 16:38   

motylek napisał/a:
teraz bardzo często się słyszy o udanym użyciu komórek

W Polsce?

Kita 

Informacje:
Dołączyła 1280 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2010-10-12, 19:10   

motylku, my sie nie zdecydowalismy, myslelismy o tym na poczatku, ale nie stac nas niestety. Troche mialam wyrzuty sumienia, bo dziecku nie powinno sie zalowac....sama nie wiem. Teraz juz za pozno,wiec nie ma co rozmyslac.

Martyna81 

Informacje:
Dołączyła 532 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-05, 16:09   

Cześć,
my się zdecydowaliśmy. Mąż rozmawiał z różnymi przedstawicielami i wybrał progenis. Chyba ze względu na przedstawicielke. Była zorientowana we wszystkim, poprostu odpowiedziała na wszystkie pytania bez kręcenia. Koleżanka KITA jest też z Poznania - ja rodziłam na Polnej. Tam mogą pobierać tylko dwa banki z tego co pamiętam. Progenis dał nam dobre rabaty i płatnośc w ratach, wiec nie było źle. Zobaczymy co bedzie dalej. Pozdrowionka!

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1495 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-05, 16:19   

Nie zdecydowałam się, bo mnie po prostu nie stać, choć powiem szczerze mam z tego powodu ogromne wyrzuty sumienia. Leżałam z dziewczyną, która miała zestaw do pobrania. Z tego co mówiła, za zestaw trzeba zapłacić ponad pół tysiąca z góry, a nie ma gwarancji, że będzie odpowiednia ilość krwi do pobrania i jeśli takowej nie ma to kasa przepada.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1414 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-12-05, 23:18   

U nas zestaw pobraniowy, transport wstępne badania 600, potem 1490 za badania, zamrożenie, przechowywanie za rok z góry, a potem około 430 rocznie za przechowywanie, można oczywiście zapłacić za większą ilość lat wtedy troszkę taniej.

Niestety nie jest to mały wydatek <bezradny> Co do ilości krwi, fakt za dużo jej nie jest, jak to w pępowinie, najważniejsze aby prawidłowo pobrać- położne są w tym zakresie przeszkolone.

Cóż my zdecydowaliśmy się przy Nusiaku na tą całą procedurę i teraz już wyjścia nie mieliśmy ;-) . Dzieciaki sprawiedliwie będą traktowane, puki nas stać (choć mało to nie będzie, zwłaszcza przy dwóch) wolę mieć czyste sumienie że w razie czego (puk puk)zrobiłam wszystko. Akurat pieniążki z becikowego i PZU pójda na wszystkie te opłaty...

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1495 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-06, 10:28   

No dokładnie gdyby nie moja szkoła i 2700zł które musiałam za nią zapłacić, to zapewne byłoby mnie stać na bank komórek macierzystych.
Czasami mam z tego powodu doła, że nie mogłam dać tego mojemu synkowi.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-12-06, 10:58   

LeeLoo nawet tak nie myśl. Ile z nas jest w lepszej sytuacji finansowej od Ciebie, a nie zdecydowało się na bank komórek. Nie zakładaj najgorszego.

Zamiast łapać doła z tego powodu, skup sie na tym, zeby poukładac sobie życie tak, żebyś była szcześliwa. Bo szczęśliwa matka to szczęśliwe dziecko, swoją radoscią, pozytywnym nastawianiem do zycia sprawisz, że Twój synek będzie lepiej się rozwijał.

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1414 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-12-06, 12:17   

LeeLoo nie gadaj głupot, mamą jesteś wspaniałą, to normalne że nie można zawsze dać dziecku wszystkiego. Masz trudna sytuację i najwazniejsze abyś poprostu była i kochała malucha a reszta, życie jest jakie jest i trzaba się cieszyć z tego co masz. Z tymi komórkami to wiesz, jedna wielka loteria jest, niestety nasz kraj jest taki że wszystko kosztuje mega fortunę więc głowa do góry.

Beata 

Informacje:
Dołączyła 690 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-12-06, 12:24   

motylek, podobno jest tak jak mówisz...chociaż kolega dostaje co roku rachunki na 2 tyś złotych <bezradny> więc już nie wiem jak to jest.

a teraz znalazłam takie info...

Preparatyka, zamrożenie i przechowywanie w pierwszym roku kosztuje 2950zł / jest to bardzo konkurencyjna cena/

Coroczna opłata za przechowywanie preparatu (od drugiego roku) 395zł

Jednorazowa opłata za dłuższe okresy przechowywanie wynosi:
17 lat (do osiagnięcia pełnoletnosci przez dziecko) 4400zł
99 lat (dożywotni okres przechowywania) 7800zł

W momencie podpisywania umowy płacona jest tylko przedpłata w wysokosci 500zł. Pozostała kwota w wysokosci 2450zł jest uiszczana po spreparowaniu i zamrożeniu krwi pępowinowej. Po podpisaniu umowy i wpłaceniu przedpłaty Pacjentka otrzyma specjalny zestaw do pobrania krwi pępowinowej, który zabiera ze soba do porodu (pojemnik - przechowywany w temperaturze pokojowej). Jedynie trzeba pamiętać o zabraniu zestawu ze soba do szpitala w dniu porodu. Bank krwi we własnym zakresie odbiera pobrana krew pępowinowa .

jednorazowo ... 4400

za następne lata

monika24 

Informacje:
Dołączyła 577 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-12-29, 19:50   

słuchajcie koszty sa dośc spore.