Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1090 dni temu Posty: 11
Profil:
Wysłany: 2009-09-04, 17:46 Ciąża a nadciśnienie
Od czterech tal biorę tabletki na nadciśnienie (Bisocard 5mg - biorę pół tabletki dziennie)
Podczas wizytu u ginekologa oraz kardiologa lekarze powiedzieli mi, że jeżeli kiedyś będę chciała zajść w ciążę należy odstawić leci. Ostatnio podczas wizyty u lekarza ogólnego zapytała go o to czy należy odstawić leki, powiedział, że nie ma takiej potrzeby...
Już sama nie wiem kogo mam słuchać, bo każdy mówi co innego...
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1636 dni temu Posty: 4536
Profil:
Wysłany: 2009-09-04, 22:15
mam znajomą, które też leczy się na nadciśnienie i wiem, że jak zaszła w ciąże, musiała odstawić leki.
mi wydaje się, że trzeba jednak słuchać bardziej gina.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1495 dni temu Posty: 3058 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2009-09-08, 11:15
Wiem, ze w ciąży często pojawia się jeszcze wyższe ciśnienie niż zazwyczaj. Nie mam pojęcia jak to się leczy. Najlepiej zapytaj gina. To on powinien zadecydować jakie leki stałe możesz nadal przyjmować, a jakie musisz odstawić.
I choć są z wami, do was nie należą.
LeeLoo Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-07-02, 20:12
Dziewczyny odnawiam temat. Jak pisałam dostałam Dopegyt na ciśnienie żeby je unormować, dodatkowo przykaz mierzenia 3 razy dziennie ciśnienia. Jestem po 4 tabletce, dwa pierwsze pomiary 120/70, ale już kolejny (po podniesieniu się z łóżka przed paroma minutami) 140/85 Ręce opadają... Wcześniej mierzyłam co 3-4dni i tylko dwa razy trafiłam na ciśnienie 140/90 reszta na ogół do tej granicy nie dochodziła.
Po jakim czasie piguły powinny zacząć działać? Może za krótko je biorę, to dopiero czwarty dzień. Boję się tego ciśnienia, bo może malcowi zaszkodzić
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 870 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-02, 20:49
140/85 to jeszcze graniczne... ograniczyłaś sól i tzw. pozasolniczkowe źródła sodu - czyli wszystkie konserwanty, wysoko modyfikowane produkty?
Większość leków - chociaż zaczyna działać już po pierwszej tabletce - potrzebuje chwili do pełnego efektu, więc bierz dalej regularnie. Bierzesz 4ty dzień i jesteś po 4tej tabletce? Czyli bierzesz po 1 dziennie? Jeśli tak, to może potrzebne będzie zwiększenie dawki - 1x1 to malusio, ja miałam 2x1, a znajoma 3x2tbl.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 690 dni temu Posty: 1440
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-02, 22:19
140/ 85 to już takie podejrzane zwłaszcza te 140.
bardzo dobry temat. U mnie wykryli nadcisnienie tętnicze kilka lat temu samoistne sięgało aż do 170/95. Boję się troszkę że ciąża spowoduje ponowny nawrót nadcisnienia. Leki odstawiłam sobie sama dawno temu, bo przestałam mieć nadcisnienie. Potem juz nawet nie kontrolowałam. Czy trzeba to powiedziec ginowi na pierwszej wizycie ciążowej?
Czy takie nadcisnienie samoistnie wystepujace jest wskazaniem do cesarki?
albo jak cos mam z sercem troche nie tak...w sensie szmery i czestoskurcze. Wiecie cos o tym?
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1495 dni temu Posty: 3058 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-03, 10:32
Beata musisz powiedzieć o tym lekarzowi. Na pewno zaleci Ci najpierw mierzenie co 2-3dni, żeby sprawdzić jak ono się ma. Widzę Ty jak mój dziadek, tabletki zrobiły co miały zrobić i odstawiasz je, a tak nie można. Raz wzięte należałoby brać już do końca życia z tego co wiem (bynajmniej dziadek po odstawieniu ma trochę spokoju i zaraz to nawraca i tak w kółko). Cesarkę robią tylko wówczas jeśli ciśnienie w ciąży mimo brania leków i hospitalizacji przekracza tą granicę 140/90.
Jeśli chodzi o mnie tak biorę 1x1 i lekarz kazał 3 razy dziennie mierzyć ciśnienie żebym sprawdziła jak na mnie działają piguły. W przypadku słabych efektów wspominał o zmianie dawki. 13 lub 14 mam podejść do niego na zbadanie długości szyjki to powiem, że piguły coś chyba nie działają.
Dlatego też właśnie pytałam po jakim czasie powinny zacząć dawać efekty. Jeśli chodzi o spożycie soli nie mam pojęcia czy spożywam jej dużo czy nie. Zawsze potrawy przyprawia moja babunia, wiadomo do niektórych warzyw soli też użyję, a konserwanty... Nigdy na to uwagi nie zwracałam, ale z tego co wiem to praktycznie wszystko je teraz ma (soki, wędliny, chyba nawet jogurty).
Póki co o nawykach żywieniowych lekarz mi nic nie mówił, a też przecież nie da się gotować osobno dla mnie i osobno dla reszty rodziny.
Ja nawet prawie kawy nie piję jak już to raz w tygodniu rozpuszczalną i herbatę też praktycznie nie (na ogół woda mineralna lub soki)...
W ogóle to moje ciśnienie śmieszne jest. Ja na ogół podczas jednego mierzenia trzy razy sobie pompuję dla sprawdzenia pierwsze 130/70, drugi raz po około 10sek 140/70, następny raz też około 10sek 130/70.
Może to efekt mojej głupoty, że wypiłam cole żeby mi zgaga przeszła, ale ono tak skacze też bez picia coli. Między innymi dlatego lekarz zalecił branie piguł, żeby ono się ustabilizowało na jednym poziomie.
I choć są z wami, do was nie należą.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1262 dni temu Posty: 2163
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-03, 20:35
LeeLoo napisał/a:
sprawdzenia pierwsze 130/70, drugi raz po około 10sek 140/70, następny raz też około 10sek 130/70.
Przerwa pomiędzy pomiarami powinna być min. 1 minutę bo inaczej możesz mieć zafałszowane wyniki. Poza tym powinnaś jednak ograniczyć sól czasem zmiany w diecie naprawdę działają cuda, zresztą po porodzie i tak nie będziesz mogła jeść tego co reszta rodziny no chyba że nie planujesz karmienia piersią.
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-13, 20:43
LeeLoo napisał/a:
przecież nie da się gotować osobno dla mnie i osobno dla reszty rodziny.
Rodzinie też nie zaszkodzi ograniczenie soli
Ja sobie wymarudziłam, że mają mało solić - łatwiej im dosolić niż mnie się męczyć z za słonym
Smak się po pewnym czasie przestawia i już nie czuje się, ze jest niesłone - za to czuje sie pełnię smaków zacieranych solą... choć początkowy okres bywa mdły.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 714 dni temu Posty: 2109 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2010-11-08, 12:39
ja też mam ten problem mam mierzyć 2 razy dziennie ( jak wstanę i jak kładę sie spać) jeszcze mam zrobić przed wizytą badanie moczu bo jak ciśnienie skacze i w moczu jest białko to jest podejrzenie zatrucia ciążowego a on woli dmuchać na zimne i dlatego te pomiaru, badanie i ograniczenie soli.Jak mierzyłam cisnienie tym aparatem nadgarstkowym było ok ale wczoraj padły baterie i małż pożyczył taki lepszy i dokładniejszy no i od razu ciśnienie większe, doszły też też nerwy bo jak usłyszałam że dokładny to od razu miałam stres.Podobno sok z czarnej porzeczki obniża ciśnienie ale czy to prawda to nie wiem w każdym razie lubie ten sok i pije zobaczymy czy coś pomoże w każdym razie jak będzie przekraczało 150/90 mam iść na izbe przyjęć tak gin kazał
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 714 dni temu Posty: 2109 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2010-11-08, 13:11
mam akurat niskosodową...szlag mnie trafi na końcówce ciąży jakoś wszysko się nawarstwia najpierw problem z cukrem teraz z solą...sama się nakręcam przed mierzeniem ciśnienia i pewnie dlatego większe się robi bo normalnie nic nie odczuwam.Pewnie jak zaczne rodzić to tak sie zdenerwuje że będe mieć ogromne ciśnienie i cc mi zrobią żeby nie ryzykować
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum