Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1594 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-08-01, 21:19 Ciąża wysokiego ryzyka
Na podwyższone ryzyko powikłań położniczych że strony matki wskazują następujące czynniki:
- Powikłania ciąży w przeszłości
- Wiek poniżej 15 lub powyżej 35 ( 40 według części lekarzy ) lat
- Ciąża mnoga ( bliźnięta, trojaczki itp.)
- Choroby przewlekłe : cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, padaczka, przewlekłe schorzenia serca, płuc lub wątroby
- Choroby przenoszone drogą płciową ( weneryczne ) lub inne poważne zakażenia
- Nikotynizm, alkoholizm lub narkomania
- Znikome przybieranie na wadze lub jego brak
- Krwawienie z dróg rodnych poza pierwszym trymestrem ciąży
- Podwyższone ciśnienie tętnicze z powodu i w przebiegu ciąży ( tzn. stan przed rzucawkowy )
Na podwyższone ryzyko powikłań położniczych ze strony płodu wskazują następujące czynniki:
-Zaburzenia czynności serca
-Objawy świadczące o zahamowaniu czy zwolnieniu tępa wzrostu ( tzn. wewnątrzmaciczne opóźnienie wzrostu)
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1331 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-03, 20:50
uff dobrze ze mnie te czynniki nie dotycza... oczywiscie wykluczajac to ze nie mam blizniat na przyklad a wlasnie, kiedy i jak mozna 'odkryc' ze w moim brzuszku rozwija sie ciaza mnoga?
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1331 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-03, 21:53
aha a kiedy tak mniej wiecej sie robi to usg? sorki za byc moze glupie pytanie ale chcialabym wiedziec czy tak moze kolo 5 miesiaca jak mi sie wydaje?
hihi a moja mama jak byla z moim bratem w ciazy to powiedzial jej lekarz ze beda blizniaki a potem stwierdzil ze zdziwieniem ze nie, ze to jedno tetno tylko ze takie silne bardzo i ze po prostu jedno wielkie dziecko bedzie no a apropos wielkich dzieci to moja mama niezle narodzila nas moj starszy brat jak sie urodzil wazyl ok 4 kg, moj drugi 4.2 kg a ja 4.15 czy cos takiego a wielkie to chyba zdrowe, no nie? czyli moze odziedzicze a sklonnosc i tez bede miala za jakies 7 miesiecy wielkiego chlopczyka albo dziewczynke
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 1262 dni temu Posty: 1038 Skąd: Wejherowo
Profil: Imię: Iwona
Im. dziecka: Karo, Nikodem
Nastrój:
Wysłany: 2009-09-14, 10:11
Ja, jeżeli uda mi się zajść w ciąże, to na pewno będę miała ciąże wysokiego ryzyka.
Po pierwsze-przez leki, bo to będzie prawie sztucznie wywołana ciąża.
Po drugie-przez moją bliznę po cesarskim cięciu. Niestety, zrosła się nieprawidłowo i nie wiadomo jak się będzie rozciąga. Lekarz nie ma pewności, czy uda mi się ją donosić (dowiedziałam się o tym dopiero niedawno a od dwóch lat chodzimy po lekarzach )
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 813 dni temu Posty: 1042 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-28, 20:26
Ja chyba też się zaliczam, chociaż nie wiem.
Nic z tego do moich nie pasuje, ale chyba skracająca się szyjka macicy i odklejanie łożyska się zalicza, niestety.
_________________ Gabriel Sebastian
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3063 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-31, 10:21
Charlie współczuję. Mi też ta paskudna szyjka się skraca. I jak słyszę o zagrażającym porodzie przedwczesnym to wyć mi się chce.
Wydaje mi się, że to także ciążą wysokiego ryzyka.
I choć są z wami, do was nie należą.
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 813 dni temu Posty: 1042 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-31, 21:15
[quote="LeeLoo I jak słyszę o zagrażającym porodzie przedwczesnym to wyć mi się chce.[/quote]
Im bliżej tym częściej o tym myśle.
Lekarka powiedziała mi, że byłoby dobrze gdyby się urodził najwcześniej w 37 tygodniu, ale, uspokoiła mnie, że jeżeli się urodzi wczesniej to 99% dzieci przeżywa i w ogóle, więc trochę mniej się martwię, ale boję się cokolwiek robić, żeby nie wywołać wcześniejszego porodu.
_________________ Gabriel Sebastian
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum