Wysłany: 2009-10-31, 08:34 Co na imprezowym stole?
Jakie dania i przystawiki, serwujecie podczas imprezy?
Mi czasami juz sie koncza pomysly
Na dzis wymyslilam zapiekane ziemniaki z miesem mielonym, "pomysl na..." nie chce mi bardzo myslec, wiec bedzie szybko i smacznie. Do tego surowke z pora, moze salatke z kapusty pekinskiej, jajka na twardo i wedlinki. Starczy chyba ze jeszcze cos mi sie nasunie na mysl.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 767 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 17:44
Sałatki, dipy (kocham mojego robota kuchennego), domowa pizza tez się czasem przewija... Jakieś większe dania rzadko - spaghetti, chińszczyzna/risotto, wiosną i latem leczo Od większej okazji bigos.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1177 dni temu Posty: 1814 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-24, 21:37
U nas zazwyczaj rozne salatki, np. gyros, jarzynowa, z ryzem, koreczki, wedliny i serki w plastrach, tak samo pomidory i ogorki, jakies paroweczki, kabanosy i pieczywo czosnkowe.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 639 dni temu Posty: 1360
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Agatka
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-25, 20:01
Zupa cebulowa z kurczakiem (mmm), placuszki z kurczakiem, serem żółtym i pieczarkami, naleśniki z mięsem mielonym, fasolą, kukurydzą i sosem meksykańskim, roladki ze schabu z nadzieniem pieczarkowo-serowym, sałatka gyros, sałatka z tuńczyka (oczywiście nie wszystko naraz )
Na moim stole raczej królują przystawki: mozzarellka z pomidorkami koktajlowymi (nabijam na wykałaczki), ser bree kroję w trójkąciki i nabijami na wykałaczki z oliwkami.
Kroję w paseczki marchwkę, nać selera, paprykę i świeży ogórek do tego przygotowuję jogurtowy sos czosnkowy.
Oczywiście śledziki z cebulką - faceci uwielbiają. Kabanosy, ogóreczki, pieczarki, marynowane.
Grzanki - smaruję oliwą z oliwek z dodatkiem pokrojonej nać pietruszki i czosnku, można delikatnie posypać tartym serem ( o wiele zdrowsze od chipsów) lub i paszteciki
Sałatka również, nie mam jednej ulubionej. Przygotowuję taką,jakie akurat mam produkty w domu.
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 535 dni temu Posty: 2262 Skąd: Górny Śląsk
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-21, 11:35
U nas obowiązkowo salatki - śląski szałot (czyli salatka ziemniaczana), ja bardziej preferuje grecką, z gyrosem, z zupek chinskich, ostatnio robilam brokułową Potem jajka faszerowane pasta z pieczarek, rozne rodzaje serow, wedlinki, pomidorki, ogoreczki. Na ciepło podaje kielbaski lub bigos meksykanski
kjujiczek, narobiłaś Zaraz mi język ucieknie - uwielbiam zupę cebulową
A wracając do tematu:
czasem robię lazanię, ale obowiązkowo za każdym razem sa sałatki - z kurczakiem - na słodko, albo pikntnie. Ja osobiście uwielbiam wszystko co jest z fetą, serem pleśniowym i oliwkami i często jej dodaję Dla panów marynaty - grzybki (ble), ogóreczki,papryka Czasem robię pieczarki nadziewane i deep czosnkowy do chipsów Luuubię
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 390 dni temu Posty: 1898
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-01-21, 14:22
Dziewczyny potrzębuję pomocy.
Jutro robię przyjęcie mojemu mężowi z okazji imienin.
Pierwszy raz sama organizuję takie duże przyjęcie.
I tak: Na pierwsze danie zaplanowałam kluski śląskie z sosem mysliwskim, karkówkę, pierś zapiekaną pod serem i kotlety mielone do wyboru, do tego pieczarki i brokuły do wyboru.
Jako drugie chciałabym podać żeberka duszone ale nie mam pojęcia z czym!!!
Co sie podaje do żeberek!!!
I jeszcze jedno, dajcie mi jakies pomysły na zakąski zimne. Ja znam tylko takie standardowe.
_________________ Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1214 dni temu Posty: 63
Profil:
Wysłany: 2011-01-21, 15:22
Luka, twoi goście padną z przejedzenia
Ja wyznaję zasadę, że danie na ciepło jest jedno. Wcześniej tylko rozeznanie kto czego nie jada, jeżeli są wegetarianie wśród gości, dania są 2 do wyboru. Do tego zawsze sałatka, przeważnie z zupek chińskich (z kurczakiem) lub warzywna (i wędlina serwowana dodatkowo). Jeżeli do tego dojdzie placek z ciężką masą i jakieś lekkie ciastka - przeważnie i tak połowa gości ucieka na fajkę, kiedy przychodzi do dania na ciepło, bo i tak jedzenia jest za dużo
_________________ Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.
Wysłany: 2011-01-21, 15:34
Nikt nie będzie ich zmuszał do jedzenia wszystkiego co podam. Wegetarian nie będzie.
A drugie danie czyli żeberka chcę podać wieczorem. Facecie do alkoholu lubią dobrze i na ciepło zjeść.
Luka, tzn. co masz na mysli piszac o tych zeberkach? Ja robie ziemniaczki albo kupuje takie mrozone cwiartki ziemniakow i do frytkownicy daje. Zeberka w woreczek "Pomysl na..." do tego dobrze smakuje salatka, kapusta pekinska, czerwona fasola z puszki, kukurydza, czerwona papryka w kostek, i cebulki troche. przyprawione sola i pieprzem plus majonez.
Ja bym sie juz nie piescila ze specjalnymi zakaskami, bedzie duzo jedzenia wiec pomiedzy postawilabym na stol wedliny, moze jajka ugotowane na twardo, ogorki kwaszone czy konserwowe, chleb i ewentualnie sledzia. To i tak duzo
Wysłany: 2011-01-21, 15:57
Tak, żeberka będa z pomysłem na... w woreczkach, będę też robiła grecką sałatkę więc może poprostu te żeberka podam z chlebkiem jako ciepłą przekąskę, ziemniakami juz na noc nie chcę ich tuczyć.
A z zakąsek będą: jajka, łosoś, śledzie, sałatka warzywna, marynowane pieczarki, wędlinka, ogórki, pomidory - czyli taki tradycyjny zestaw. Może faktycznie wystarczy.
Wiecie jak to jest jak się chce zabłysnąć przed rodzinką. To mój debiut
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum