Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 434 dni temu Posty: 2183
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-12-01, 03:54 Cwiczenia - przyklady i doswiadczenia
same cwiczenia na brzuszki nie spalaja tluszczyku z oponki, po prostu pod warstwa tluszczyku pracujemy nad miesniami... najlepsze sa spacer lub szybki marsz + cwiczenia typowo na brzuszek i niestety dieta, bo znacznie to przyspieszy efekty, jesli bedziemy sie zle odzywiac to niestety bedziemy potrzebowac znacznie wiecej czasu na cwiczenia
ja na silowni jezdze rowerkiem 30 min lub 50 min i chodze na biezni przez 30-40 min a do tego robie cwiczenia na brzuszek, ale sa to cwiczenia izometryczne, czyli pozostaje w jednej pozycji przez dluszy czas
jesli chodzi o normalne brzuszki to ich w ogole nie robie, ja zginam nogi w kolanach i unosze je zeby tworzyly kat 90 stopni tak jak na zalaczonym obrazku a stopy ukladamy w litere V przyciskajac piety do siebie, brzuch spinamy jak przy kaszleniu, rece zakladamy pod glowe i unosimy lekko tulow z glowa i zostajemy w takiej pozycji przez 30 sekund i opuszczamy sie, nogi zostaja w gorze i powtarzamy co najmniej 10 razy, ale nie wiecej niz 20, bo takie brzuszki sa trudniejsze i efektywniejsze
pozniej nogi w tej samej pozycji rece skladamy razem (jak do modlitwy tyle ze wyprostowane w lokciach) i unosimy sie, ale na boki zeby pracowac skosne miesnie brzucha, od podloza odrywamy tylko jeden bark
i ostatnie cwiczenie z pilatesu... nogi znowu w tej samej pozycji plus unosimy lekko glowe i tulow w jak pozostalych cwiczeniach, ale rece prostujemy wzdluz ciala i delikatnie unosimy, rekoma wykonujemy krotkie ruchu w gore i w dol (na naprwde niskiej wysoksci) a nogami wykonujemy tzw ¨rowerek¨
po kazdym cwiczeniu odpoczywamy troszke, kazde powatarzamy co najmniej 10 razy, jak chcemy zwieszyc trudnosc w dwoch pierwszych cwiczeniach nogi prostujemy i unosimy do wysokosci ok 45°.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 920 dni temu Posty: 2195
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2011-12-01, 10:04
snowy, znam dwie szkoły:
najpierw ćwiczenia docelowe (czyli np. na brzuch, nogi, ręce etc.) potem spalające i na odwrót
którą zasadę stosujesz?
ja zawsze ćwiczyłam cardio/aerobic a potem same ćwiczenia
teraz zmieniłam, zobaczę efekty
wzoruje się na poradach trenerów w filmikach w necie
proponuję ćwiczenia wytłuszczać - pisać jaka partia i wykonanie
i mnie uprzedziłaś ja dziś wieczorem usiądę to powrzucam coś
Informacje: Dołączyła 366 dni temu Posty: 610 Skąd: nibylandia.
Profil: Im. dziecka: Żuczek ;*
Nastrój:
Wysłany: 2011-12-01, 22:42
snowy napisał/a:
najlepsze sa spacer lub szybki marsz
a skakanka? ja ciepłolubna, więc dłuższe spacery odpadają, a skakać w domu mogę do woli, bo na parterze mieszkam i szybko się zniechęcam jak efektów nie widzę
Nastrój:
Wysłany: 2011-12-01, 22:45
POŚLADKI- plan treningowy
1. Przysiady
Formują mięśnie pośladków, ud i łydek:
3 rodzaje przysiadów
- W lekkim rozkroku stajemy na palcach
- stopy położone płasko na ziemi bardzo blisko siebie
- w rozkroku , obie stopy płasko na ziemi lekko zwrócone na zewnątrz
2. Ćwiczenia na leżąco.
- kładziemy się na boku, obie nogi wyprostowane. Podnosimy jedną nogę na ok. 20 cm i przez 10 sekund machamy nią pionowo tak, aby nie dotykała drugiej nogi. Musi być cały czas w powietrzu. Następnie zmiana nogi.
3. Tak zwane wchodzenie po schodach
Tak jakbyś wchodziła po schodach, ale co 2-3 stopnie
sposób domowy: z krzesełem lub innym podwyższeniem takie, które w efekcie po umieszczeniu nogi na tym podniesieniu kąt między udem a łydką będzie prosty (może być lekko ostry). To ćwiczenie polega na wybijaniu się w górę nogą położoną na podwyższeniu i zmienianiu nóg w powietrzu.
4. Skipy.
To ćwiczenie wykonujemy w truchcie z taką szybkością jaką jesteśmy w stanie.
- skip A podnoszenie kolan w przód do uzyskania kąta prostego
- skip B uginanie kolan w tył tak, aby stopy dotykały pośladków
- skip C podnoszenie kolan w przód do uzyskania kąta prostego, a następnie wyprostowanie ich.
5. W podporze przodem ( klęknięcie i podparcie się rękami)
Ćwiczenie na uda i pośladki
- nogę ugiętą w kolanie unosimy do w bok tak, aby uzyskać kąt rozwarty między nogami. Trzymamy 5 sekund. Zmiana nogi
- nogę ugiętą w kolanie podnosimy do góry na ok. 50 cm następnie prostujemy na 5 sekund i wracamy do pozycji wyjściowej. Zmiana nogi.
6. Rowerek.
Po każdym cyklu warto na zakończenie zrobić tzw. rowerek. Działa rozluźniająco dla naszych zmęczonych mięśni.
Bardzo dobre cwiczenia jeszcze to: "siadanie w powietrzu"
kolana nie powinny wychodzić poza palce stóp
Ilość powtórzeń zależy od kondycji
ale srednio tak od 15-30 powtórzeń
Wysłany: 2011-12-01, 22:54
Madz, szybkich efektow bez diety niestety nie osiagniesz... musialabys zmienic sposob odzywiania i do tego cwiczyc systematycznie
skakanka jest dobra, ale dluzszy i lzejszy wysilek fizyczny jest efektywniejszy niz krotki i intensywny, dlatego spacer, marsz lub biegi sa efektywniejsze
Sloneczko, fajne sa, ale moje posladki mnie satysfakcjonuja a siadanie w powietrzu tez jest super i najbardziej efektywne jezeli nogi tworza kat 90 stopni, bo jest najtrudniej
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 920 dni temu Posty: 2195
Nastrój:
Wysłany: 2011-12-01, 23:03
snowy napisał/a:
skakanka jest dobra, ale dluzszy i lzejszy wysilek fizyczny jest efektywniejszy niz krotki i intensywny, dlatego spacer, marsz lub biegi sa efektywniejsze
jest cos takiego jak trening interwałowy, zamiennik aerobów, krótszy, bo trwajacy od 5 do 25 min, poprawia kondycję i spala tłuszczyk
oczywiscie trzeba poznać swoj organizm i znaleźć odpowiednie rozwiaznie
przykłady treningu interwałowego.
30 sek Truchtu (55-65%MAX) i 10SEK Spritnu (90-100%MAX)
z czasem zmniejszamy ilość truchtu np do 20sek i wydłużamy ilość sprintu do 15sek tak aby trening wciąż był dużym wysiłkiem dla organizmu
Trneing interwałowy wykonujemy w dni bez siłowni, NIE wykonujemy tego trneingu na czczo ani nie łączymy z Aerobami !.
Informacje: Dołączyła 366 dni temu Posty: 610 Skąd: nibylandia.
Profil: Im. dziecka: Żuczek ;*
Nastrój:
Wysłany: 2011-12-01, 23:19
snowy napisał/a:
musialabys zmienic sposob odzywiania
to już zrobiłam, ale temat nie jest o dietach tylko o ćwiczeniach i tylko spytałam, czy skakanka pomoże na oponkę jakoś muszę zacząć, po nowym roku planuję zapisać się na siłownię, ale z moją dzisiejszą kondycją padłabym po 5 minutach. Po pierwszych 200 skokach miałam 3 dniowe zakwasy, teraz codziennie robię ich 400 bezproblemowo co tydzień mam zamiar zwiększać o 100
Wysłany: 2011-12-01, 23:26
Madz oprocz skakanki musisz wykonywac cwiczenia typowo na brzuszek, spojrz na moj pierwszy post przy tych cwiczeniach + bieznia i rowerek po 3 dniach i zmianie sposobu odzywiania widac u mnie znaczna roznice i moj brzuszek jest prawie plaski
poza tym jesli o cos pytasz to daje Ci pelna infomacje tym bardziej ze w temacie dla chcacych zrzucic kilka kg nie widzialam zebys pisala ze inaczej sie odzywiasz
Sloneczko, najwyzej bedziemy sobie towarzystwa dotrzymywac
Ostatnio zmieniony przez snowy 2011-12-01, 23:29, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-12-01, 23:33
z pulsem to tez nie do konca ze dopiero od 120 spala sie tluszczyk, to zalezy od indywidualnego trybu zycia i np cisnienia
w moim przypadku ja przy zwyklym powolnym jezdzeniu rowerkiem nie moge przekroczyc 115 uderzen
oddychanie tez jest wazne przy cwiczeniach i przy kontrolowaniu pulsu, przy brzuszkach i tego typu cwiczeniach warto odwrocic oddychanie, jesli przy unoszeniu normalnie robimy wdech to trudniej bedzie nam to robic na odwrot i najpierw robic wydech, bo trzeba kontrolowac oddech i ruch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum