Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1495 dni temu Posty: 3058 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-31, 20:44 Czy czujesz się anonimowa w sieci?
Chyba nie było tego tematu. Dziewczyny czy czujecie się anonimowe w sieci (korzystając z for internetowych chociażby). Czy jest coś co mogłoby zachwiać wasze bezpieczeństwo? Jak byście postąpiły gdyby ktoś Was rozpoznał, mimo że tego nie chcecie?
I choć są z wami, do was nie należą.
Ja bym jeszcze do ankiety dodala "tak sobie" dla niezdecydowanych.
LeeLoo napisał/a:
Czy jest coś co mogłoby zachwiać wasze bezpieczeństwo?
Raczej nie. albo nie mam pomyslu co.
LeeLoo napisał/a:
Jak byście postąpiły gdyby ktoś Was rozpoznał, mimo że tego nie chcecie?
Nie ukrywam sie przed nikim, ale ja niewiele tu pisze, wiec o nic sie nie boje i w sumie nikt sie nie dowie tego, czego nie chcialabym aby sie dowiedzial z forum. Nawet znajoma osoba To moja zasada.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1495 dni temu Posty: 3058 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-31, 21:46
madzia napisał/a:
Nie ukrywam sie przed nikim, ale ja niewiele tu pisze, wiec o nic sie nie boje i w sumie nikt sie nie dowie tego, czego nie chcialabym aby sie dowiedzial z forum. Nawet znajoma osoba To moja zasada.
Czyli coś jak zasada ograniczonego zaufania
Ja na przykład czułam się bezpiecznie, ale już kiedyś chciałam zmienić nick, bo podejrzewałam, że ktoś może poznać pewne moje intencje, o których nie chciałabym żeby ten ktoś wiedział.
Nie dało mi to nauczki, bo na całkowicie innym forum ktoś z rodziny na podstawie moich wpisów poznał, że to ja. Teraz żałuję, że pisałam o tak wielu sprawach nawet bardzo intymnych, o których nikt totalnie sobie sprawy nie zdawał (że nie mam przyjaciółki, której mogłabym się wygadać, tak traktuję forum). I wiecie co czuję się oszukana. Bo teraz pół rodziny wie o pewnej bardzo przykrej sprawie, którą podzieliłam się tylko z wirtualnymi znajomymi.
Ale na dobrą sprawę pretensje mogę mieć tylko do samej siebie...
No i tak natchnęło mnie żeby zadać Wam pytanie czy czujecie się w sieci anonimowe.
Ja do dziś myślałam, że jestem anonimowa, ale nieźle się na tym przejechałam
I choć są z wami, do was nie należą.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 920 dni temu Posty: 2195
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-31, 22:12
LeeLoo napisał/a:
Teraz żałuję, że pisałam o tak wielu sprawach nawet bardzo intymnych, o których nikt totalnie sobie sprawy nie zdawał
mnie jak mąż na czymś nakryje, usłyszy co mi leży gdzieś głęboko to wdech pierś do przodu i potwierdzam, odwracam jego uwagę tym samym
pewnie i w tej sytuacji też bym się tak zachowała
co do pytań, nie czuję się tak bezpiecznie jak np. 3 lata temu,
W tej chwili czuję się bezpieczna, mimo,że podałam imiona męża, syna i swoje oraz miejscowość zamieszkania.
Przyznam szczerze,że jest to moje pierwsze forum,w którym systematycznie uczestniczę.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 493 dni temu Posty: 2378
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-04-01, 08:12
To tez jest moje pierwsze forum, na którym tak dużo o sobie powiedziałam, a nawet wklejałam zdjęcia. Jestem jeszcze na jednym ale tam nikt na 100% mnie nie rozpozna. Tutaj jest to wielce prawdopodobne. Więc bezpiecznie się nie czuję ale zagrożona też nie A znacie moje imię?
_________________ Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 638 dni temu Posty: 2713 Skąd: Górny Śląsk
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-04, 15:22
No coz, na forach anonimowo do konca sie nie czuje, bo pisze o sobie, o swoim zyciu i daloby sie mnie jakos zidentyfikowac, na innych stronach czuje sie bardziej anonimowo, a czy bezpiecznie? Przyznam, ze tak srednio
pozwolę sobie tutaj zacytować, bo to akurat pasuje
Madzia81 napisał/a:
:) napisał/a:
Czyli nie mozna decydowac o losie własnych zdjeć?
oczywiście, że można. ja np. nigdy nie zdecydowałabym się na pokazanie zdjęcia na dziale ogólnym. w ten sposób chronię swoją prywatność.
Prawda jest taka, że nie pokazując na ogólnym zdjęć nie jestesmy w stanie uchronić swojej prywatności. Podając miejscowość, wiek, pracę (a te dane padają często przy okazji licznych tematów i rozmówek) narażamy się na dużo większe niebezpieczeństwo niż pokazując zdjęcie bez podawania pozostałych danych.
Ponieważ nie mam kont ani na NK ani na FB czuję się bezpieczniej niż gdybym te konta posiadała. Co do anonimowości - tak średnio na jeza.
nie czuje się anonimowo, wiem co oznacza fakt zapisania się na forum publiczne a moje wypowiedzi odzwierciedlają mnie a że ludzie z mojego otoczenia wiedzą jakiem mam poglądy więc nic mi nie mogą zrobić - w 100% je zawsze potwierdzam.
Z bardzo prywatnych spraw się na forach publicznych nie zwierzam - wiadomo że mało kogo to interesuje i większość ma z tego niezdrową pożywkę emocjonalną - takie sprawy tylko w zaufanym gronie
nie podaje adresu, nazwiska, nr kont bankowych, nip-ów, peselów aczkolwiek będąc również użytkownikiem portalu aukcyjnego wiadomo że adres ten jest dostępny dla kontrahentów.
Nie da się być w życiu całkowicie anonimowym - chyba że ktoś nigdy nie wychodzi z domu, nie zapala światła jednym słowem - nie istnieje
Nie, nie czuję się w pełni anonimowa, choć nie piszę w sieci bardzo osobistych rzeczy o sobie ani o bliskich. Dziwię się za to osobom, które zamieszczają na forach zdjęcia- swoje, dzieci, zdjęcia ze ślubów...Jak ktoś koniecznie chce się "pochwalić" to od tego jest nasza klasa, facebook etc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum