Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 690 dni temu Posty: 1440
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-13, 22:36 dentysta
Kochane a jak wizyty u dentysty?
Czy znieczulenia są szkodliwe dla maluszka w brzuszku, czy można o takie poprosić?
Czy trzeba najpierw zapytać się swojego gina?
I generalnie jak z waszymi ząbkami?
Czy w 8 miesiącu lepiej iść wyleczyć czy przeczekać te 2 miesiące?
Oczywiście zakładamy wersję, że leczenie bez znieczulenia nie wchodzi w grę
Ostatnio zmieniony przez madzia 2011-01-18, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1636 dni temu Posty: 4536
Profil:
Wysłany: 2011-01-14, 13:36
znieczulenie w ciąży chyba nie bardzo.
wybrałabym się do dentysty, żeby to lekarz ocenił sprawę i zadecydował.
Ja byłam raz na kontroli, leczyłam chyba jednego zęba, chyba w 2 trymestrze to było, ale bez znieczulenia. Zęby w czasie ciąży i po ciąży w bardzo dobrym stanie, nic złego się nie działo i nie dzieje.
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-14, 13:47
No wlaśnie dziurra mi sie zrobiła wczoraj
Ja bez znieczulenia nie umiem, bo wariuje i mnie boli.
Ale dobrze, że raczej odradzacie. Chyba będę musiała pochodzić 2 miesiące z dziurą, a potem jak będę karmić piersią to mogę znieczulenie?
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-14, 15:41
nie wytrzymałam i zadzwoniłam się zapytać gina... i mogę robić ze znieczuleniem, oczywiście każdy przypadek jest inny i są różne rodzaje znieczuleń w tym odpowiednie dla ciężarnych.
uffff
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-17, 22:07
buuu niestety do leczenia kanałowego takie przyjemności zostawię sobie na za 3 miesiące Czy można brać lek przeciwbólowy Panadol przy karmieniu piersią?
Zatruty ząb strasznie będzie dawał w kość
A czy można brać znieczulenie przy karmieniu piersią?
Będę musiała tez zrobić zdjęcie tego zęba. Czy można przy karmieniu piersią?
Beata, pogadaj ze stomatologiem, czy możesz sie wstrzymać ze wzgledu na ciążę? Z pewnościa coś Ci poradzi.
Leczenie kanałowe to bardzo nieprzyjemny, a wręcz bolesny zabieg i wcale Ci się nie dziwię,że chcesz to przeczekać. Z drugiej strony ząb też może Cię zacząć boleć i co wtedy? Co do środków przeciwbólowych przy karmieniu, lekarz zalecił mi aspirynę bayer - miałam zapalenie piersi.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 870 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-18, 12:45
Zdjęcie przy karmieniu można, zwłaszcza jak masz w okolicy rtg cyfrowy, w którym się stosuje znacznie mniejsze dawki promieniowania.
Co do znieczulenia - pytaj dentystę.
Leki - jak zwykle uznaje się za najbezpieczniejszy paracetamol (czyli np. Panadol), tyle, że może nie być skuteczny - działa głównie na ból i gorączkę, a nie na stan zapalny
Drugi w kolejce jest ibuprofen, po porodzie można go już doraźnie stosować. Aspiryny powinno się unikać, są bezpieczniejsze leki, ale jednorazowo przy karmieniu też jest dopuszczalna.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-18, 15:35
Dzięki Tri.
Dentysta nie jest zbytnio zorientowany w temacie ciężarnych i karmienia , więc mu jakoś nie ufam w tych sprawach. A leczenie kanałowe oczywiście po rozwiązaniu....teraz nie. Gorzej jak zacznie boleć.
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 714 dni temu Posty: 2109 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-18, 15:46
podobno są specjalne znieczulenia dla kobiet w ciąży....bynajmniej tak słyszałam ..znajoma w 6msc leczyła zęba i wiem że miała znieczulenie i pytałam czy nie szkodliwe to powiedziała że dentysta mówił ze jakieś inne niż zwykle dostała, takie które nie jest szkodliwe dla dziecka
może spytaj w porządnej klinice stomatologicznej bo przez 2 msc jak masz tam coś nie tak to jeszcze zapalenia dostaniesz okostnej i dopiero będzie
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 488 dni temu Posty: 9
Profil:
Wysłany: 2011-01-18, 19:52
Z tego co się orientuję to można stosować znieczulenie w ciąży i zazwyczaj są to tzw. znieczulenia czyste, czyli bez składnika powodującego obkurczanie się naczyń krwionośnych. Jednak każdy przypadek jest inny i zawsze trzeba najpierw skonsultować z lekarzem.
Mnie też czeka wizyta u dentysty w niedalekiej przyszłości Co prawda nic mnie nie boli (tfu tfu...) i ostatnio byłam zaraz przed ciążą ale wiadomo, że w tym czasię zęby lubią się psuć i kontrola się przyda.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 870 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-19, 08:23
Jak dentysta niezorientowany, to idź do innego, zorientowanego.
Nie ma co ryzykować, jak się zapalenie rozniosłoby, ból będzie większy niż przy leczeniu
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum