Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 873 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-20, 17:15
Pepsi może zaszkodzić Tobie - bo maluch swoją porcję wapnia wyssa i tak ale Ty zostaniesz z osłabionymi kośćmi i zębami. No i bąbelki, i cukier... niezdrowe toto, odłożyłabym w kategorię przysmak - raz na jakiś czas.
Kurczak z kfc to też ta kategoria
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1283 dni temu Posty: 1799 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2010-07-21, 10:36
Zgadzam sie, raz na jakis czas mozna sobie pozwolic na te "swinstwa", ja przed ciaza bylam uzalezniona od pepsi, dziwie sie, ze w ciazy potrafie sie powstrzymac, ale nie do konca . Raz na jakis czas wypije sobie 2-3 lyki i to wszystko.
A powiedzcie jak to jest z serem feta, mozna czy nie mozna jesc, bo slyszalam od paru osob, ze tak jak serow plesniowych nie powinno sie jesc, a z kolei w ksiazce o ciazy przeczytalam, ze mozna .
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 694 dni temu Posty: 1441
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-28, 17:36
a co mam zrobić, jak nie mam ochoty na obiady?????
czy muszą one istnieć w moim jadłospisie?
zupy są bleee drugie danie też nie mogę nawet myśleć o ziemniakach czy mięsie ani o niczym innym.
czy nie wystarczy jak rano o 11 zjem bułkę z serkiem , potem o 14 mleczko w tubce, a potem o 17 zapcham się wynogronkiem?
albo na śniadanie jogurcik, na obiadek jakaś tam zupka niech będzie i na kolacyjke jogurcik albo kanapeczka no i w międzyczasie winogronko.
nie mogę jesć.
jedzenie mnie obrzydza a wszyscy mi gadają, że robię krzywdę dziecku
wkurza mnie takie gadanie, a ja nienawidze jeść.
ważę 58 kg / jestem 8 tc i waga jest taka sama.
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-28, 20:16
Mleczka w tubce bym nie polecała za często
Sałatki jakieś? Albo zwyczajnie chrupac warzywa czy owoce? Wagą się na razie nie przejmuj, dzidzia waży jeszcze malusio - i juz ona sobie z Ciebie wyciągnie co trzeba
Tylko witamin i minerałów trzeba pilnować - więc właśnie warzywa, orzechy... mięsa tyle, żeby w anemię nie wpaść.
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 813 dni temu Posty: 1042 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-28, 20:46
Przeczytałam zaległości i tak a'propo pepsi, to moja mama jak była ze mną w ciąży to potrafiła pić to litrami, cały czas. A znowu przy mojej siostrze były pomidory. XD
Ja na początku robiłam sobie od czasu do czasu sałatki owocowe i nie tylko, ostatnio męczy mnie taka jedna przepyszna sałatka z kapustą pekińską... i chyba ulegnę, ale wmanewruję Dominika w robienie jej.
_________________ Gabriel Sebastian
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g
Beata, doskonale rozumiem i jestem z Tobą Do 13 tc. miałam straszne mdłości, też nie miałam ochoty na wiele poza winogronami, pizzą i szparagą z młodymi ziemniakami. Lekarka powiedziała mi wtedy, że mam jeść tylko to, na co mam smak i uspokoiła mnie co do dziecka - w pierwszym trymestrze, kiedy mdłości i wymioty najbardziej dokuczają, dziecko stosunkowo mało pobiera od matki, więc nie trzeba wmuszać sobie czegoś na siłę, bo jesteś w ciąży. Później, tzn. w drugim i trzecim trymestrze trzeba się już pilnować i jeść pod kątem malucha, ale wtedy na ogół odzyskuje się apetyt, co ja potwierdzam
Pisałam już o tym w innym wątku; spróbuj Prenatal complex - ma składnik przeciw mdłościom i wszystkie witaminy potrzebne na początku ciąży.
Przewertowałam cały temacik...
Było pytanie o herbaty-z tego, co czytałam czarną i zieloną w dużych ilościach, bo zawierają teinę, czyli coś o podobnym działaniu jak kofeina. Jednak CZERWONA HERBATA jest szczególnie polecana m.in. ciężarnym ze względu na dużą zawartość żelaza. Przykładem takiej właśnie herbaty jest Rooibos. Często ją aromatyzują, ja często piję waniliową i karmelową, są pyszne i zdrowe, one akurat nie zawierają teiny, można je pić.
Pasztet... jest robiony z wątróbki, która zawiera witaminę A. W niewielkich ilościach jest jak najbardziej potrzebna, ale w nadmiarze szkodzi, poza tym zawiera kwas foliowy i żelazo, więc warto jeść ale z umiarem.
Mleko-tylko niepasteryzowanego nie można, UHT jak najbardziej, więc też chyba nie ma problemu.
Co do toksoplazmozy... większość zakażeń bierze się przez mięso. I to nie tylko jedzenie niedogotowanego! Można się zarazić przez krojenie warzyw, owoców, chleba itd na desce, na której kroiło się mięso. Trzeba ją dokładnie umyć w gorącej wodzie, a najlepiej używać różnych desek do różnych pokarmów
Kot jest ostatecznym żywicielem ocyst czy jak to się nazywa tej choroby, ja mam kota ponad rok, robiłam badania, nie chorowałam mimo, że sprzątam mu kuwetę ale on z tych niewychodzących, prędzej coś "złapie" kot polujący na drobne gryzonie-myszy, szczury...
Ryby wędzone podobno mogą zawierać związki siarki powstające podczas wędzenia, dlatego powinno się ich unikać.
Nie słyszałam nic na temat tego, że tuńczyk jest śmieciową rybą, prędzej panga... ale możliwe, że się nie znam, w każdym razie podobno tuńczyk w sosie własnym nie zaszkodzi. Ryby powinno się jeść, to jest niepodważalne.
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić
Tri napisał/a:
Mleczka w tubce bym nie polecała za często
no właśnie, mnóstwo cukru
Charlie.C napisał/a:
ostatnio męczy mnie taka jedna przepyszna sałatka z kapustą pekińską... i chyba ulegnę, ale wmanewruję Dominika w robienie jej.
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 813 dni temu Posty: 1042 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Gabriel
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-30, 20:42
Dominik, chociaż z lekką niechęcią spełnił moją zachciankę.
Jestem w 30 tygodniu i czytam, że mam "jeść" żelazo i wapń, więc się skuszę chyba na tą herbatkę.
_________________ Gabriel Sebastian
ur. 27.08.2010 godzina 1:15
43cm, 1900g
Dominik, chociaż z lekką niechęcią spełnił moją zachciankę.
Jestem w 30 tygodniu i czytam, że mam "jeść" żelazo i wapń, więc się skuszę chyba na tą herbatkę.
koniecznie i brawo dla Dominika później zapewne będzie Was rozpieszczał jeszcze bardziej
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 641 dni temu Posty: 2745 Skąd: Górny Śląsk
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-12, 12:50
Laurel napisał/a:
Prenatal complex - ma składnik przeciw mdłościom i wszystkie witaminy potrzebne na początku ciąży.
mnie lekarz to przepisal i moge smialo polecic - pomaga
Szczerze mowiac to ja myslalam ze w ciazy to mozna jesc normalnie, najwiekszy szok to dla mnie mleko i sery, wydaje sie ze to zdrowe a jednak moze zaszkodzic.
No i ostatnie posty pocieszyly mnie co do czerwonej herbatki bo szczerze mowiac uwielbiam ją Tylko bede starala sie nie parzyc zbyt mocnej
I jak to jest z tymi rybami? Ja jakis czas teu mialam maraton paprykarzowy - taki smak mnie wziął ze jadlam codziennie przez kilka dni, nie wiem czy tyle mozna
A u mnie zachcianka na colę Straszna zachcianka I to nawet nie smakowa... Od tygodnia, może dwóch strasznie chce mi się pić i jedynie cola to pragnienie gasi na dłużej. Dziwne... Może to wina niskiego cukru, bo przecież taki słodzik raczej na pragnienie nie powinien pomagać. Zęby na razie ok, kości też jeszcze nie bolą. Cóż, może minie samo.
Nastrój:
Wysłany: 2010-10-12, 14:14
Monini napisał/a:
tuńczyk jest śmieciową rybą
Ogólnie nie jest, ale czasami może rtęć zawierać -> trzeba wybierac produkty zaufanej, kontrolowanej firmy.
Monini napisał/a:
prędzej panga
... i to w większych ilościach, i nie tylko rtęć! Bue, paskudztwo.
Swoją drogą wkurzają mnie matki, co dzieciom pangę dają, a szczepionek się boją, bo "rtęć" :O
kashira napisał/a:
mialam maraton paprykarzowy - taki smak mnie wziął ze jadlam codziennie przez kilka dni, nie wiem czy tyle mozna
Można
Nawet jak na pasztet bierze, to można podjadać, tylko zamiast kompletu witamin sałatki na ten dzień zrobic
Powoli wychodze z diety twarogowo-nektarynkowej... mmm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum