Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 416 dni temu Posty: 263 Skąd: wieś
Profil: Im. dziecka: Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2011-09-28, 23:07
te sery plaśniowe to są niewskazane te z mleka niepasteryzowanego, tzn te z wyższej półki. Te kupowane w marketach w normalnych cenach zazwyczaj są pasteryzowane i można spokojnie jeść.
Tak naprawdę jedynej rzeczy której unikam jak ognia w ciązy to alkohol...ani kropelki nie wypiłam odkąd dowiedziała sie o ciąży
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1494 dni temu Posty: 796 Skąd: z krainy marzeń
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2011-11-25, 14:09
Ja mam takie pytanie czy można jeść ser feta ??
Wiem że nie powinno się jeść serów pleśniowych no ale feta to nie ser pleśniowy prawda??
Zawsze używam sera feta z mlekowity ale nie znalazłam informacji czy jest z pasteryzowanego mleka, więc sama nie wiem?
saja, feta jest z niepasteryzowanego mleka i teoretycznie jest na liście zakazanej.
Cytat:
W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u maleństwa.
Przyznam się, że nie miałam pojęcia, na sery pleśniowe uważałam, a sałatki z fetą w ostatnich miesiącach ciąży jadła chyba co 2 tygodnie (zawsze w niedziele na obiedzie u teściów)
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1494 dni temu Posty: 796 Skąd: z krainy marzeń
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2011-11-25, 16:24
Madzia81 napisał/a:
feta z mlekovity jest na pasteryzowanym mleku, właśnie sprawdzałam możesz jeść
No właśnie mi się wydawało że jest na mleku pasteryzowanym.
Wiadomo że nie zjem całego opakowania fety, ale wiem że w niedzielę na imieninach będzie sałatka grecka i już się jej doczekać nie mogę
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 328 dni temu Posty: 41
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-11-26, 09:09
Cześć Dziewczyny. Serów pleśniowych lepiej nie nadużywać - owszem. Ale faktycznie grożne są te z mleka niepasteryzowanego, które UWAGA! w Polsce są zakazane w sprzedaży. Generalnie najważniejsze to uważać na "oscypki" sprzedawane z budek i stoisk przy ulicznych przy okazji wizyty w Zakopanem.
I wszystkie inne sery są dozwolone. Feta, mozarella, bleu, camembert, owcze, kozie - co kto lubi
[ Komentarz dodany przez: Kita: 2011-11-27, 20:48 ] W ciagu 15 minut od napisania posta uzywamy opcji "zmien" jesli chcemy cos dopisac lub zmienic
Ostatnio zmieniony przez Kita 2011-11-27, 20:46, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum