Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3067 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2008-05-07, 17:20 Dlaczego nie w 8?
Ostatnio śledziłam temat na innym forum dotyczący tego w którym miesiącu lepiej urodzić dziecko w 7 czy 8?
Kiedyś na biologi nauczyciel nam mówił, że dziecko urodzone w siódmym miesiącu ciąży ma większe szanse na to by być w pełni zdrowe niż to urodzone w ósmym. W ramach wytłumaczenia powiedział, że w ósmym miesiącu rozwija się jakiś ośrodek odpowiedzialny za różnego rodzaju choroby genetyczne i ws tym to miesiącu dzieci najczęściej rodzą się z zespołem Downa, porażeniem mózgowym, wodogłowiem itp.
Słyszałyście coś o tym? A może to już tylko mit?
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1594 dni temu Posty: 2898 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-05-07, 18:12
LeeLoo ja kiedyś też to słyszałam . Ale nie wiem dla czego tak się mówi . Słyszałam też że dla dziecka jest najlepiej jak najdłużej być w brzuszku u mamy do terminu. Nigdy się bardziej nad tym nie zastanawiałam. Ciekawe jak to widzą lekarze
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3067 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2008-05-07, 18:13
Też czytałam właśnie na tym innym forum, że to chodzi coś o płuca dziecka, ale tego nie potwierdzę. A co do tych różniastych chorób genetycznych to tak jeszcze 5lat temu uczyli na biologii
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1331 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-03, 20:59
no to prawda ze lepiej urodzic w 7 niz w 8. ale rozwinac tej teorii nie potrafie. w kazdym badz razie pluca juz ma wyksztalcone no nie? czyli przezyje. no gorzej, jesli bedzie chore
Informacje: Dołączyła 1051 dni temu Posty: 41 Skąd: Kujawsko-Pomorskie
Profil:
Wysłany: 2009-07-09, 16:19
Mówi się tak dlatego że w 8mym następuje etap dojrzewania pęcherzyków płucnych u dziecka (wydziela się substancja zwana surfaktantem pokrywająca pęcherzyki płucne). Dzieci urodzone w 7mym miesiącu zazwyczaj pochodzą z ciąż zagrożonych, często matki miały przedwczesne skurcze, krwawienia, przyjmowały leki podtrzymujące ciąże. W takich warunkach dziecko jest zestresowane i wytwarza surfaktanty wcześniej. Stąd właśnie ma często lepiej rozwinięte płuca niż rówieśnik urodzony w 8mym m-cu z ciąży "bezproblemowej" a tym samym większe szanse na przeżycie. Generalnie jest to mit. Jeśli w przypadku ciąży fizjologicznej dojdzie do przedwczesnego porodu to każdy tydzień w brzuchu mamy zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia malucha.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum