Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2009-11-07, 13:11 Dzienny jadłospis Waszych dzieci
U nas na chwilę obecną (10 miesiąc) jest tak:
ok.7.00 wypija 150 ml mleka modyfikowanego z 2,3, miarkami kleiku
ok. 8.00 poprawia kromką chlebka z pasztetem, twarożkiem, czasem parówką
ok.11.00 kaszka owocowa
ok.15.00 obiadek (zupa albo drugie danie)
ok.18.00 deserek: owoce z Lubisiem, Danonkiem, Bakusiem itp.
ok.19.30 cycuś
w nocy nie je. w międzyczasie wcina przekąski do rączki: herbatniki, wafelki ryżowe, podjada z talerza mamy, pije herbatki i soczki.
u nas wszystko jest "około" bo czasem przespi pore jedzenia albo wstanie pózniej niz zwykle, lub nie budzi sie w nocy na jedzenie
posiłków jest 5 bardzo rzadko 4
w zdecydowanej większosci to mleko (210 ml - po zmieszaniu z proszkiem robi się 230), przeważnie wypija cała butlę ale nie raz zdarzy mu się zostawić trochę. pomiedzy 12-15 zupka, a na noc mleko z kleikiem kukurydzianym.
2 krotnie dostał kisiel z soczku marchewkowo-jablkowego ale mam wrażenie ze to po nim go obsypało.
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 21:09
dzień jedzeniowy wyglada tak:
rano kasza
drugie śniadanie: albo parówki albo kanapki albo jajko
potem deserek jogurtowy(danio, monte, bakus, mleczna kanapka do wyboru)
obiad - uwielbia zwłaszcza brokuły, kalafior, ziemniaki i mielone kotlety
podwieczorek- jakiś owoc/ jogurt/ kisiel/
kolacja kasza
w nocy kasza z butli choc próbóje zamiast kaszy picie tylko dawać
jeśli chodzi o picie to uwielbia ostatnio lemoniadę (wodę z cytryną i miodem)
samego mleka modyfikowanego nie dostaje wcale bo nie lubi!!! Przetestowałam chyba wszystkie mleka i nic... pluł, płakał i uciekał zamiast tego kasza z mlekiem z butli
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2010-02-06, 13:56
u nas mała zmiana:
I śniadanie: kasza
II śniadanie: chlebek z czymś tam, jajo, parówka itp, do picia soczek
czasem przekąska po śniadaniu: serek, jogurt (Monte, Bakuś, Danonek itp)
obiad bez zmian
podwieczorek: zawsze owoce pod różną postacią, czasem do tego lubiś albo kanapka mleczna
kolacja: mleko modyfikowane
dziewczyny angik, Aneta, tigra, Tri, Asia pisać jak u Was!!
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-06, 19:35
Tak jest, już piszę!!
U nas zmiany są głównie, jak Zoś ma humorki albo jest chora, a tak plan dnia jest w miarę stały od wakacji:
- rano mleko modyfikowane
- ok. 9 śniadanie - kanapki, parówka, jajko - coś z tego.
- w tygodniu: ok. 12 zupa, ok. 14 - II danie, ok. 15.30 - 16 podwieczorek (owoce, budyń, kisiel, danonek itp) ; w weekendy - owoce, jakaś przegryzka, obiad ok. 14-15, podwieczorek ok. 17
- jak w żłobku nie miała smaka na podwieczorek, to zwykle ok. 17 podjada z nami nasz obiad
- kolacja: owoce i chrupki albo Danio, czasem kanapka - zależnie co było w żłobku.
Jak upiekłam chleb z przepisu Kamyczka to póki był Zosia w domu tylko chleb chciała
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1394 dni temu Posty: 2064
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Ula i Ala
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-07, 18:14
u nas jest tak:
-rano 6-7 mleczko modyfikowane 180 ml
- godz. 10-11 zależy jak wstanie, kaszka owocowa po czwartym miesiącu, popija koperkiem lub inna herbatka
-godz 15-16 mleko, lub obiadek zalezy co jej zasmakuje, a obiadek to marchewka z ryżem ze słoiczka
- godz 19-20 mleczko na wieczór 210 ml
Informacje: Dołączyła 1088 dni temu Posty: 742 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-08, 11:33
Wika ma 4 posiłki "główne" dziennie
godz. 9-10 butla z kaszką (próbowałam to zmienic, aby na śniadanie zjadała coś innego, ale moje dziecko uparcie przynosi butelkę i czeka aż jej zrobię, a na proponowane przeze mnie rzeczy nawet nie spojrzy)
godz. 13 II śniadanie- przeważnie je z nami jakieś kanapki, jajecznicę, płatki z mlekiem, parówki...
godz. 17 obiad- tutaj także staram się jej podawac to co my jemy (chyba, że na obiad jest coś czego jeśc nie powinna), ale Mała ostatnio zrobiła się strasznie wybredna i nie chce warzyw, mięsa, najlepiej chyba jakbym ja karmiła ziemniakami z sosem Na warzywa to jeszcze zawsze znajdę jakiś sposób, ale mięsa nie chce ruszyc
przed spaniem butla z kaszką
W międzyczasie podjada jeszcze jakiś jogurt albo czasem mleczną kanapkę. Z owocami to u nas jest tragedia, bo jak widzi to ucieka, więc staram się to trochę nadrobic sokami. Ale muszę przyznac, że odkąd poszłam na sposób i zaczęłam razem z nią jeśc owoce to Wika coś tam zaczyna próbowac, więc może wreszcie się do nich przekona
Informacje: Wiek: 27 Dołączyła 842 dni temu Posty: 32 Skąd: szczecin
Profil: Imię: Marta
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-08, 16:09
A u nas wygląda to tak koło 9:30 śniadanie
potem jest drzemka o 11 i koło 14 obiad
potem o 17 podwieczorek
a przed 20 mleko na dobranoc
W między czasie oczywiście jest jakies podjadanie bo moje dziecko to wielki żarłok
ale wybredny wybiera z jedzenia tylko to co jej sie podoba.Np ostatnio jak zrobiłam kurczaka z warzywami i ryzem to zjadła tylko mięso i kukurydze reszta była bleee. Albo sam jogurt jest ok ale juz owoce zalane jogurtem sa bleee i tu się pojawia pomysł z ładnym ciekawym jedzeniem na topie u nas sa kolorowe kanapki musza być ładne hehe
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1420 dni temu Posty: 1786
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2010-02-09, 11:04
U nas jest mniej wiecej tak:
9ta - cyc (probuje przestawic go na butle,ale uparcie odmawia)
12ta - obiadek popijany herbatka
15ta - jogurcik i cyc (tu tez staram sie dawac butle ale Dawidek stawia na swoim)
17ta - deserek,kupny albo jabluszko
20ta - cyc,czasem butla
W miedzyczasie sa herbatki,sokow moje dziecko pic nie chce,kaszki tez odrzuca no i upracie odmawia picia mleka z butli
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-09, 12:39
A z jakiegoś niekapka? Chybaz e masz cierpliwość to możesz przyzwyczajać do kubeczka od razu - czasem maluch wiąże posiłek z formą podawania i może odrzucac butlę nie z powodu mleka a skojarzenia że lepszy cycek i za cos nowego się chwyci.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
U Nas wyglada to tak:
8-9 sniadanie-210ml(czasem240)mleka z 4-5 lyzeczkami kaszki:)
11-12 kaszka albo drugie sniadanko ze sloiczka
ok14 obiadek
17-18 180ml mleka
20-21 240ml mleka z 4-5 lyzeczkami kaszki
Zazwyczaj miedzy obiadkiem a mlekiem jakis deserek a poza tym to herbatki i jakies ciasteczko czasem:)
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1420 dni temu Posty: 1786
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2010-03-09, 09:30
U nas male zmiany,Dawidek odrzucil cyca i teraz wyglada to tak:
6 - kaszka
9 - mleko (210ml)
12 - obiadek i herbatka
15 - jogurcik
17-18 - jakis deserek albo swiezy owoc
20 - mleko (210ml)
W miedzyczasie sa biszkopciki,chrupki i herbatki,czasem babcia mu bule daje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum