REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: dziwne dolegliwości w ciąży
Autor Wiadomość
Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 714 dni temu

Profil:
Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-07-12, 12:25   

a pytałaś czy naproxen dziecku nie zaszkodzi????
ja bez pozwolenia lekarza to nic nie stosuje, zanim sie dowiedziałam że jestem w ciaży ( ok.6tc ) to brałam leki na alergie i silny syrop przeciwkaszlowy i tak dziecku zafundowałam szkołe przetrwania :-?
Teraz boje się cokolwiek brać :oops:

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2010-07-12, 13:43   

W sumie nie pytałam jeszcze, bo ból mam od niedawna. Naproxen działa na bóle mięśniowe, do krwi nie wnika, lek bez recepty, przy naciągnięciu stawów, itp. Poza tym bioderko to nie brzuszek, więc przy dużym bólu, raczej bym zaryzykowała. Jednak, tak jak pisałam, u mnie jeszcze nie najgorzej, zawsze jest możliwość, że po prostu krzywo spałam, więc jeszcze po niego nie sięgam. Mam wizytę 23 lipca, więc mogę zapytać i dam znać.

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-07-12, 13:48   

A, jeszcze o powód pytałaś. Zadałam to pytanie znajomej pielęgniarce - podobno dzieje się tak, gdy rośnie nacisk na miednicę, tzn., gdy powiększa się brzuszek. U mnie, teoretycznie, jeszcze nic nie powinno się dziać, bo to 14-ty tydzień, ale u Ciebie już chyba prędzej. Sama czytałam gdzieś, że około 20 tc. zaczyna poszerzać się miednica (w ramach przygotowania do porodu), więc może u Ciebie zaczęło się wcześniej?

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 714 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-07-12, 14:20   

Faktycznie u mnie brzucho juz spore i widac to może być zwiazane z naciskiem na miednice <bezradny> spytaj o ten naproxen bo ty masz wizyte wczesniej niz ja, bede wdzieczna <zawstydzony>

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-07-12, 15:18   

Ok, dam znać

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1495 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-07-12, 16:58   

Kłócie przy pępku pojawiło się u mnie od paru dni. Także na pewno wspomnę o tym doktorkowi na wizycie. Ból biodra no cóż, ja miałam tak jakby ból kości w okolicy spojenia łonowego. Lekarz prowadzący od razu na USG mnie wrzucił, żeby sprawdzić czy to czasem szyjka się nie skraca. Natomiast na ostrym dyżurze przy robieniu USG wewnętrznego obejrzeli moją miednicę, która podobno za bardzo się rozchodzi. Skonsultuję to jeszcze z moim lekarzem prowadzącym, ale tam w szpitalu powiedzieli mi, że powinnam się przejść do ortopedy i prawdopodobnie skończy się to CC...
Także każdą z tych dolegliwości warto skonsultować z lekarzem.

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 870 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-07-13, 15:46   

Naproxen przenika do krwi.
W niedużej ilości, ale jednak - nie wolno go stosować w I i III trymestrze, nawet żelu czy maści.

Wszelkie bóle należy zgłosić lekarzowi, choć najczęściej okazuja się to byc typowe dla ciąży problemy związane z rosnącym dzidziusiem rozpychającym się w brzuszku mamy.

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-07-23, 15:03   

Jestem po wizycie, zgodnie z obietnicą pytałam o naproxen. Moja lekarka twierdzi, że nie należy smarować miejsc w okolicy miednicy, więc biodro niestety odpada. Można np. kostkę u nogi. Naproxen w tabletkach całkowicie zabroniony.

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 714 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-07-24, 13:06   

dzięki bardzo,że spytałas ja odpukac od kilku dni mam spokój z biodrem mam nadzieje że na dłużej <hura> a jak po wizycie, wszystko ok?

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-07-28, 18:57   

Po wizycie w porządku, dzięki. Zaliczyliśmy nawet krótki wakacyjny wyjazd, dlatego dopiero teraz odpisuję. Jedyny problem to prawdopodobnie początek ...hemoroidów. Dostałam maść a jak się nie poprawi, pójdę do specjalisty. Oby się poprawiło, bo to nic przyjemnego :(

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 714 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-08-05, 15:58   

Laurel no faktycznie jak to hemoroidy to chyba nic przyjemnego a im wiekszy brzuch tym mocniej będa Ci doskwierać bo większy nacisk, tak słyszałam;mój problem z biodrem powrócił, wystarczy że dłuzej posiedzę lub poleże i nie mogę wstać dopiero jak pochodzę i rozruszam to jakos funkcjonuje w dodatku mam uczulenie na szyji od słońca i nie wiem co z tym faktem zrobic.Mam jasną karnację i zawsze unikam słońca ale czasem mi się twarz i szyja przypiecze więc brałam wapń od uczulenia i smarowałam hydrokortyzonem a teraz to juz nie wiem co brać i czym smarować <bezradny>

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-08-05, 21:50   

Lekarka postraszyła mnie, że po porodzie jest jeszcze gorzej z hemoroidami. Na razie jem maślankę z otrębami, suszone śliwki no i piję sok porzeczkowy, żeby unikać zaparć, bo to podobno od mocnego parcia... Współczuję tego biodra. Może lekarz skonsultuje cię z ortopedą? Bo wiesz, brzuszek pewnie jeszcze nieźle urośnie, a im większy, tym możesz to bardziej odczuwać. Mnie od kilku dni łamie w kolanie. Mam nadzieję, że to nie odwapnienie kości, bo tak miała w ciąży moja sąsiadka.

Aniusia 
wredniak

Informacje:
Dołączyła 714 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-08-06, 13:39   

ja dużo pije wody więc zaparć nie mam..ok 2l/dziennie.A do ortopedy nawet się nie wybieram bo zaraz mnie zaczną po gabinetach ganiac i po co mam się stresowac i narażać na złapanie jakiegoś wiirusa bo do przychodni to przecież ze wszystkim przychodzą <bezradny> Myslę że jakoś wytrzymam ten ból biodra on pojawia się i znika więc chyba wytrwam :mrgreen:

malami 

Informacje:
Dołączyła 838 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2010-08-11, 16:20   

a mne bolą kości, wszystkie, strasznie i to już dobry miesiąc, gin powiedział, ze jak nie ma nadciśnienia to nic się nie dzieje i mam się do tego przyzwyczaić, ale boli coraz bardziej i więcej :(
na początku tylko palce, nie mogłam ich do końca zgjąć i u rąk i u stóp, teraz cięzko coś utrzymać cięzkiego bo zaraz drętwieją :(
bolą stawy, a kolana... cięzko ukucnąć, jeszcze gorzej wstać i wogóle boli :(
miala któraś z Was cos takiego??

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-08-11, 17:18   

Mam od dwóch tygodni lekkie bóle kolana - coś przeskakuje przy chodzeniu, ale to dopiero 18 tc... Wiem, że moja sąsiadka miała w pierwszej ciąży odwapnienie kości i jakoś to leczyła, ale jak - nie dopytałam. Chyba ciężko tak po prostu przyzwyczaić się do bólu całego ciała w perspektywie jedenastu tygodni... Może jeszcze z kimś się skonsultuj. Na logikę, jak brakuje wapnia, bo dzieciaczek go sobie zabiera, to jakoś trzeba uzupełnić, lekami albo chociaż dietą. Dziwne, że lekarz nic konkretnego ci nie doradził.
Moja koleżanka "zabezpiecza" się przed taką ewentualnością, jedząc duże ilości żółtego sera, mnie też ostrzegła, więc i ja podjadam. Podobno ma właśnie sporo wapnia. Czy rzeczywiście zadziała, będę mogła powiedzieć dopiero za jakiś czas.

Odpowiedz do tematu