REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Ekomama
Autor Wiadomość
:) 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-10, 12:19   Ekomama

Obecnie dość mocno promuje się wychowywanie dzieci w stylu eko. Co o tym sądzicie? Moze same wciągnęłyście się w ekomamowanie?

Laurel 

Informacje:
Dołączyła 681 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dominika, Patryk, Kubuś
Wysłany: 2011-03-10, 13:06   

Czytałam kilka artykułów i w lansowaniu tego modelu widzę po prostu nową modę dla poszukujących nowinek, co nie znaczy, że nie doceniam tego sposobu myślenia, wręcz przeciwnie jest mi bardzo bliski. Sama nie stosuję antykoncepcji hormonalnej, nie kupuję skóry, od ponad dziesięciu lat nie jem mięsa, nawet w ciąży, choć nie wiążę się z żadną ideologią czy ugrupowaniem - dzieciom jednak takiej diety nie zalecam i nie oczekuję, że kiedyś też tak wybiorą.
Zabawki często kupujemy używane, ale to nie ze względu na ekologię, raczej zdrowy rozsądek ;-) Cóż jeszcze? Zastanawiałam się nad pieluszkami wielorazowymi z uwagi na informację, że łatwiej oduczyć od nich dzieciaki, ale przeraziła mnie ilość pracy przy praniu, więc zostaliśmy przy pampersach ;-)

Podsumowując, nie określiłabym się jako "ekomama", moje "koligacje" z ekologią to nie ideologia lecz szacunek i docenienie sensu pewnych rozwiązań.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1636 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-03-10, 13:19   

Wlasnie dzis myslalam o takim temacie ;-) Osobiscie nie moge juz sluchac o tych wszystkich eko cudach z ust Reni Jusis, irytuje mnie ta kobieta. A dzis jeszcze eko babcia sie wypowiadala, wszystko musi byc ze sprawdzonych zrodel... Ja ide do sklepu i kupuje malej owoce i warzywa, kurczaki, mieso...fakt, ze sloilczki u nas przewazaly ale nie przesadzam. Kiedys i tak sie bedzie musiala zetknac ze sklepowymi produktami.
Kazdy robi jak uwaza.

kjujiczek 
Zboczuszek:)

Informacje:
Dołączyła 742 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Agatka
Nastrój:
napalona

Wysłany: 2011-03-10, 13:57   

Ja zwracam uwagę na konserwanty w jedzeniu i kosmetykach. Staram się kupować kosmetyki bez parabenów, oleju mineralnego i sztucznych barwników. Jedzenie też starannie wybieram, chociaż nie uniknę w 100 % chemii, nie da się.
Również mnie drażni Reni Jusis, jej niektóre pomysły wydają mi się mocno przesadzone: np. mycie dziecka we własnym mleku :shock: no bez przesady, wiecznie mleka mieć nie będę :-P Moim zdaniem dzieci trzeba przyzwyczajać do pewnej ilości chemii, ale też starać się unikać jej nadmiaru tam, gdzie to możliwe. Zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1636 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-12, 14:02   

madzia napisał/a:
Osobiscie nie moge juz sluchac o tych wszystkich eko cudach z ust Reni Jusis, irytuje mnie ta kobieta.

oj tak, ona to już mnie drażni mocno. eko mama, eko babcia, eko wszystko.

na pieluszki wielorazowe się nie zdecydowałam i nie zdecyduję.
zwracam oczywiście uwagę na żywność, napoje, soki, czytam etykiety, staram się wybierać te "lepsze", ale oczywiście bez popadania w skrajności. warzywa, owoce kupuję na bazarze, mięso często w markecie, nie oszukujmy się - cudowne to one nie są. ale słoiczkami nie będę karmić dziecka całe życie.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 870 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-03-12, 15:01   

My jesteśmy antyeko :shock:
Używam pampersów i chusteczek nawilżanych (tego jeszcze nie wyklęli?), kupuję zwykłe marchewki, nie patrze na kody, kto zniósł jajko, które kupuję, nie piekę sama chleba (na codzień) i nie robię wędlin... i wolę jedzenie z konserwantami od fikcji zwanej "bez konserwantów zgodnie z przepisami prawa".
Pilnuję za to m.in. żeby wyłączać zbędne urządzenia i światło, żeby woda nie kapała z kranu, żeby sypać proszku do prania tylko tyle, ile trzeba.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 1635 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Michałek
Wysłany: 2011-03-12, 20:27   

Tri napisał/a:
My jesteśmy antyeko
tak samo jak my

Tri napisał/a:
Pilnuję za to m.in. żeby wyłączać zbędne urządzenia i światło, żeby woda nie kapała z kranu, żeby sypać proszku do prania tylko tyle, ile trzeba.
mysle podobnie

Ekomama odnosze wrażenie to kolejna moda
Dla mnie pieluchy jednorazowe to wygoda i koniec , tak samo jak chusteczki nawilżane

:) 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-12, 20:52   

Wydaje mi się, ze zeby być ekomamą trzeba mieć duzo czasu wolnego i pieniędzy. szukanie ekologicznych upraw, gotowanie idealnie zbilansowanych i jeszcze smakujących dziecku potraw, wymaga sporego wysiłku. A na taki raczej nie stac przeciętnej pracującej lub wchowującej co najmniej 2 dzieci matki.

malami 

Informacje:
Dołączyła 838 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-03-12, 22:05   

i ja nie zamierzam zrezygnowac z pieluch jednorazowych i chusteczek, z wygody przede wszystkim, a poza tym na wielorazowe mnie nie stac, co z tego, jak zmniejsze ilość śmieci, jak zuzyje 2x więcej energii na pranie
warzywka mam skąd wziąć niby ekologiczne, ale puki co to Olena gardzi
nie jestem eko mamą

yanka 

Informacje:
Dołączyła 473 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-04-27, 12:03   

ekomama to moda ale uważam, że część zasad można wprowadzić w życie. choćby oszczędność energii, wody i jedzenia. używane zabawki - bardzo mi się podoba ten pomysł. blisko mi do eko ale ekomama bym się nie nazwała.

helenkaa 

Informacje:
Dołączyła 387 dni temu

Profil:
Imię: Ola
Im. dziecka: Helenka
Wysłany: 2011-04-29, 18:29   

Ehh ja nie wiem co to ostatnio za mody.Też mam wysypkę na sam widok pani Rusis. Używam pieluch tetrowych jak jestem w domu z dzieckiem, ale jak wychodzę na spacer to używam pampersow i już. Wszystko w granicach rozsądku.
Najlepszy przykład: koleżanka ma 2 letnią córe, często dawała jej słoiczki, ale chciała się poprawić i dała ostatnio np. świeżego ogórka..mała ma cała buzie w uczuleniu.
Jak warzywa nie są eko to ja sie zastanawiam co jest...

bunia 

Informacje:
Dołączyła 297 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-09-16, 12:46   

Podzielam zdanie Laurel na ten temat. Lubie czasem zagladnac na strone Reni, bo czasem mozna tam znalezc fajne porady

Beata 

Informacje:
Dołączyła 690 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-09-18, 22:02   

Moje 2 ekologiczne pieluchy lezą w szufladzie i ładnie wyglądają :-D
jakbym miała się bawić teraz w usuwanie rzadkiej kupy jaką robi moja córka, to prędzej bym się wyhaftowała. Pampersik fik mig i gotowe.

Słoiczki też jemy i będziemy jeść. Bo ja muszę się nauczyć gotować. Oczywiście jak nam coś babcie ugotują to nie pogardzimy.

Eko...mój mąż patrzy zeby kury były z tej lepszej hodowli. Gardzi jajkami z numerem 3 i krzyczy na mnie ze mam jeść 1. ale my nie mozemy nabiału, więc nie mamy jajek w domu nawet.

bunia 

Informacje:
Dołączyła 297 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-09-19, 09:04   

My kupujemy jajka 0. Huggisy z ekologicznej bawelny, bo jak mowi Beata predzej bym szalik zrobila. Sloiczki jemy, ale ekologiczne, bo mala ma swoje gusta i innych do buzi to nawet nie chce wsadzic. Gotowanie dla malej to warzywa, wiec to zadna sztuka.

yanka 

Informacje:
Dołączyła 473 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-09-23, 18:06   

3 też nie kupuje - wystarczy obejrzeć film z takiej fermy i od razu się odechciewa. Na szczęście mam dostęp do wiejskich szczęśliwych kur. Mięso też chętnie bym wymieniła. Nasze eko nie zależy od pieluch.

Odpowiedz do tematu