REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2008-10-01, 10:49
Tytuł: Farbować czy nie?
Autor Wiadomość
Madziulek 

Informacje:
Dołączyła 431 dni temu

Profil:
Imię: Madzia
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-03-21, 09:29   

jestem w 7 tygodniu, od pol roku nie farbowalam wlosow a ostatnio mnie tak naszło, właściwie to dlaczego wybierac farby bez amoniaku? jest szkodliwy?

snowy 

Informacje:
Dołączyła 434 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-03-21, 14:02   

czytałam artykuł w necie, o kobiecie, która miała chemioterapię i była w ciąży, urodziła zdrowe maleństwo, i śmiała się z tego, że kobiety włosów nie powinny farbować...

farby bez amoniaku są mniej szkodliwe dla włosów, więc z pewnością dla dziecka też

Sabina 

Informacje:
Dołączyła 607 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-03-21, 14:07   

Ja nie farbuje włosów w ciąży. Ale to nie ze względu na szkodliwość dla dziecka, tylko ze względu na siebie :-> Skóra w ciąży staje się bardziej wrażliwa, mnie zaczęły uczulać kosmetyki, które kiedyś normalnie tolerowałam. Moja ginka też mi powiedziała, że w takiej sytuacji mogę sobie mocno podrażnić skóre głowy, więc jesli chcę to to mogę farbować, ale nie zaryzykowałam :-P

Tak więc, nie zawsze jest tak, że coś niewskazane ze wzgledu na dzidzię - czasem ze względu na mamę :-D

ewelcia1987 

Informacje:
Dołączyła 873 dni temu

Profil:
Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2011-03-21, 19:54   

Ja tych z amoniakiem unikam bardziej ze względu na zapach. Ostatnio farbowałam sobie tą bez amoniaku i było ok, a potem jak farbowałam teściowej tą amoniakową to musiałam sobie maskę z ręczniczka zrobić bo nie mogłam znieść zapachu :-P

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 601 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-21, 19:57   

A ja farbuję włosy i podcinam. Skóra głowy dobrze reaguje,a farba dobrze chwyta i koloruje.
Sabina napisał/a:
Skóra w ciąży staje się bardziej wrażliwa
Sabina napisał/a:
mogę sobie mocno podrażnić skóre głowy

Przy pierwszym farbowaniu w ciąży faktycznie dość mocno szczypała mnie skóra na głowie (około 8 tygodnia ciąży).

ManaLoa 

Informacje:
Dołączyła 422 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-25, 23:33   

Dopiero co przyszła, a już będzie się mądrzyć :-P No ale muszę, mam taką wiedzę, to się nią podzielę...
Otóż dlaczego farbowanie włosów w czasie ciąży jest nie wskazane? Dlatego, że farba zawiera wiele związków, których działanie nie jest dobre, a już w ciąży szczególnie powinno się unikać. To że farba działa drażniąco na skórę, nie jest bez znaczenia, a przecież coś się może przedostać głębiej, a niektóre ze składników farb mają działanie mutagenne.
No tak, ale tyle kobiet farbuje sobie włosy nic się nie dzieje... Może raz czy dwa razy pofarbować nie zaszkodzi...? Może i nie, ale po co kusić los...?

:) 

Informacje:
Dołączyła 1392 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-26, 11:14   

Osobiście unikałabym farb (tak na wszelki wypadek), a szampony czemu nie?

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 920 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-03-26, 23:02   

a ja słyszałam tylkjo o tym, ze farby z amoniakiem smierdzą i mozna sie zatruć
po drugie kobieta w ciaży jest pod wpływem hormonów i moze podrażnić albo kolor wyjśc nie taki jak trzeba

ManaLoa napisał/a:
To że farba działa drażniąco na skórę, nie jest bez znaczenia, a przecież coś się może przedostać głębiej, a niektóre ze składników farb mają działanie mutagenne.

ale ze w jaki sposób miałoby się przedostać? przez skórę do krwioobiegu? z bioli byłam noga :-P jest to możliwe?

Yoshiko 

Informacje:
Dołączyła 812 dni temu

Profil:
Imię: Marzena
Im. dziecka: Anastazja, Maksym
Wysłany: 2011-03-26, 23:28   

Cytat:
Choć żadne badania nie potwierdzają związku substancji chemicznych zawartych w farbach na płód, to jednak niedawne testy na szczurach wykazały, że barwnik wstrzykiwany pod skórę, miał wpływ na zaćmę u potomstwa samic.

Anusia1584 

Informacje:
Dołączyła 424 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-27, 11:23   

Czyli co? Szamponami w końcu można? Czy one też zawierają szkodliwe składniki?

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1636 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-03-27, 11:45   

Dziewczyny, jak sie zastanawiacie malowac czy nie, boicie sie i jak macie pofarbowac a pozniej do konca ciazy zastanawiac sie czy warto bylo, to sobie darujecie. Po co takie zmartwienie.

Wiadomo, jedne dziewczyny farbuja a inne nie. To jak ze wszystkiem. Nie mozna dac sie zwariowac ;-) A najlepiej to zapytajcie swoich lekarzy. Nie fryzjerow, bo oni maja na tym zarobek.

Yoshiko 

Informacje:
Dołączyła 812 dni temu

Profil:
Imię: Marzena
Im. dziecka: Anastazja, Maksym
Wysłany: 2011-03-27, 15:59   

ja osobiście farbowałam włosy kilka razy w pierwszej ciąży i jak na razie żadnych skutków tego zabiegu nie widać, tera też malowałam już dwa razy, jakoś nie wierzę w to żeby farba do włosów mogła w jakikolwiek sposób uszkodzić płód czy wpłynąć na późniejsze wady czy choroby. idąc tym tropem musiałabym zrezygnować ze wszystkich balsamów, kremów, kosmetyków do makijażu bo przecież wszystko może wchłaniać się przez skórę a we wszystkim jest w dzisiejszych czasach syf. myślę, że nie trzeba się tym tak przejmować ale skoro tak jak pisała już madzia macie potem żałować albo źle się z tym czuć to po co ryzykować? darujcie sobie malowanie i nie martwcie się.

Odpowiedz do tematu