Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 732 dni temu Posty: 1441
Profil: Imię: Alicja
Im. dziecka: Szymuś
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 17:32
wkladka jest już dawno wyjęta, tu chodzi o te zabezpieczenia przy głowie. są foteliki takie bardziej płytkie pozbawione tych elementów i takie jak ten mój.
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 21:04
my juz od dobrych paru miesięcy (gdzies od 3) jeździmy z fotelikiem numer 2, czyli tym dla większych dzieci. Pierwszy raz słyszę że dopiero po roku można dziecko przesadzić?!?! Ostanio mały jechał w swoim wcześniejszym foteliku, bo jego starsza kolezanka jechała z nami i powiem wam tragedia. Mały złościł się że hej, pozycja pół leżąca,nic nie widział, nogo wystawały widac że już zniego wyrósł.
Ten co ma teraz jest o wiele wygodniejszy dla niego, zwłaszcza że mały wszystko widzi bo jest wyżej montowany i przodem do kierunku jazdy. Ma regulację poziomu od pozycji siedzącej do pół leżącej no i montowany jest na stałe
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 931 dni temu Posty: 2047 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-08, 21:44
My mamy fotelik od 0- 18 kg . Dominik w nim jeździł od urodzenia do 2 lat . Na początku był w pozycji pół leżącej a potem siedzącej . Wystarczyło go u dołu przesunąć taką dźwignia. I od samego początku jeździł przodem do kierunku jazdy . Teraz na już duży fotelik a w tamtym jeździ Danielek .
Skopiowałam
Ten model fotelika przeznaczony jest dla grupy wagowej od 0 do 18kg. Fotelik wykonany jest z bardzo trwałego tworzywa. Tapicerka to wysokiej jakości tkanina, dodatkowo podbita warstwą miękkiej pianki. Całą tapicerkę można z łatwością zdjąć i wyprać w delikatnym środku piorącym. Pasy wewnątrz fotelika można, w miarę potrzeby regulować ich długość i wysokość zamocowania. Producent przewidział trzy wysokości pasów wewnętrznych. Pod siedziskiem znajduje się prosty mechanizm, który służy do regulacji pochylenia fotelika, od siedzącej do pozycji leżącej.
wymiary fotelika
wysokość 61 cm
szerokość 46 cm
długość 56 cm
głębokość siedziska 30 cm
fotelik posiada:
gwarancję 12 miesięcy
instrukcję obsługi
atesty bezpieczeństwa
waga ok. 4 kg
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 754 dni temu Posty: 1100
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-09, 19:06
madzia my mamy fotelik SENA 0-18 kg, nie kupowaliśmy go bo dostaliśmy, więc trudno mi mówić jak to się ma cenowo. Niemniej jestem bardzo zadowolona szczególnie z regulacji poziomów, bo przydaje się jak jedziemy w dłuższą trasę-przynajmniej małemu głowa nie zwisa
wygląda tak (tylko kolor i materiał mamy inny)
Madzia ja tez chcialam kupic taki od 9-36kg, ale w praktyce nie bardzo sie sprawdza odrazu taki az do 36kg, dlaczego poniewaz dziecko nie bardzo komfortowo sie w nim czuje i jak dla mnie byl poprostu nie praktyczny ze wzgledu na rozkladanie go bo jak dziecko zasnie to ciezko go ulozyc z dzieckiem tak zeby male mialo wygode, wiec polecam ci fotelik do 18kg, przynajmniej ma 5 pozycji i dziecko wygodnie moze sie w nim wyspac w razie takiej potrzeby, ja mam taki kupiony na allegro z gwarancja i cenowo wyszlo okolo 180zl.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 976 dni temu Posty: 1872 Skąd: Wałbrzych
Profil: Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-11, 09:01
ooo, no to ważne o czym piszesz aga. dziękuję za wskazówki. już wiem, na co zwracać uwagę.
aga - na pewno ma aż 5 pozycji? bo z tego, co widzę na allegro, to te do 18 kg. mają zazwyczaj 3 pozycje.
jeśli masz namiar na sprzedawcę, to wyślij mi proszę na pw.
patrzę na takie 3:
meggy: 4 pozycje ustawienia fotelika, 99zł, ale nie ma wkładki
comfort: 6 pozycji, wkładka, 240 zł. ogólnie wydaje sie być b. solidny. podoba mi się.
meggy globtroter. 3 pozycje odchylenia (regulowane jednym przyciskiem), jest wkładka, 135 zł.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 210 dni temu Posty: 1725 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-02, 19:08
Dziecko powinno do roku jeździć tyłem, bo dopiero wtedy wiekszość ma odpowiednio silne mięśnie szyi i karku, żeby nie zrobić sobie krzywdy przy gwałtownym hamowaniu. Jeśli dziecko rozwija sie szybciej, można próbować przesiadki wcześniej.
Warto podjechać do jakiegokolwiek sklepu z dużym wyborem i poprzymierzać foteliki do auta. My mamy dość wysoką kanapę i np. w polecanym przez znajomą Maxi Cosy Zosia miałaby głowę tuż pod sufitem, bo baza jest wysoka. Kupiliśmy Chicco 9-18 kg, bo dziadek-sponsor się uparł, że tylko te z dobrymi wynikami crash-testów możemy brać pod uwagę, a nie wszystkie dostępne są testowane.
Osobiście mam średnie zaufanie do fotelików z osobną bazą - co z tego, że baza jest solidnie zamocowana isofixem, jak potem fotelik sie trzyma bazy na plastiku? Wiem, wiem, testy pokazują, że nic sie temu plastikowi nie stanie, ale nieufność zostaje Nasz Chicco jest montowany pasami, ale właściwie od zamontowania go nie odpinaliśmy. Można go pochylić do spania. Minusem są nakładki na pasy, dość sztywne, w wakacje Zosia trochę marudziła, ale się nie obtarła.
Wcześniej mieliśmy fotelik 0-13 X-lander X3, z kompletu z wózkiem - do dziś w nim czasem Zosia jeździ na krótkie trasy, jak jedziemy gdzieś z moją mamą. Dopóki wagowo nie przekroczy i głowy nie wystaje więcej jak czubek można... tylko próbuje okopać oparcie Widzi przez tylną szybę drogę, w mieście ma co oglądać to te 10 min wytrzymuje
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 976 dni temu Posty: 1872 Skąd: Wałbrzych
Profil: Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-06, 21:54
właśnie dzisiaj już przyszedł, jest świetny śliczny, Krzyś się elegancko wpasował i nie za bardzo chciał z niego zsiadać regulacja pasów i oparcia bardzo łatwa i wygodna tak więc wszystko na plus
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 210 dni temu Posty: 1725 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-07, 20:51
Jak ja kupowałam, to Coneco nie było w testach, ale ponoć zaraz w nastepnych juz dużo firm z naszego rynku było.
Jedno mi się przypomniało, z ogólnych porad - bardzo ostroznie z uzywanymi fotelikami z allegro. U nas policja nie ma w zwyczaju obcinania pasów w foteliku, który brał udział w jakimś zdarzeniu drogowym, więc nigdy nie wiadomo, co taki fotelik przeszedł. Niektórym wystarczy jedno solidne hamowanie, żeby już nie być pełnej jakości i może stanowić zagrożenie dla dziecka.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum