Wczoraj tak wstepnie debatowalismy o wozkach, i mam na oku 3w1 czyli z fotelikiem.
Temat oczywiscie uaktywni sie za jakis czas ale juz zapytam, bo w razie co zrezygnuje z tego zestawu a fotelik upatrze osobny Na jaki rodzaj mocowania w samochodzie zwracac uwage? Jak wy montujecie foteliki? ISOFIX czy system wykorzystujacy fabryczne pasy bezpieczenstwa?
Czy normalnie przypinacie fotelik pasami i to juz wystarcza czy trzeba uzywac bazy?
Czy kazdy fotelik oplata sie pasami w taki sam sposob?
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 424 dni temu Posty: 744 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2009-09-29, 11:55
My mieliśmy fotelik montowany w sposób przedstawiony na pierwszym filmiku i u nas się to sprawdziło ze względu na to, iż Mała rzadko jeździła autem i nie trzeba było ciągle go zapinac i odpinac. Natomiast o foteliku z bazą jeszcze nie słyszałam ale wydaje mi się interesującym rozwiązaniem- szczególnie dla rodziców, którzy często jeżdżą autem- właśnie przez to, że nie trzeba się za każdym razem zmagac się z mocowaniem fotelika za pomocą pasów
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 976 dni temu Posty: 1872 Skąd: Wałbrzych
Profil: Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
Wysłany: 2009-09-29, 22:14
my też mamy taki jak na pierwszym filmiku, o takim z bazą też nie słyszałam.
a to czy każdy tak samo się oplata, jaki sposób montowania wybrać - to nie wiem.
ten, który my mamy jest wygodny. jeszcze wygodniejszy by był, gdyby go można było zostawić na stałe w samochodzie, no ale u nas to niemożliwe.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 732 dni temu Posty: 1441
Profil: Imię: Alicja
Im. dziecka: Szymuś
Nastrój:
Wysłany: 2009-09-29, 22:19
baza to taki plastikowy element na który wciska sie fotelik, nie ma takich wystających elementów charakterystycznych dla systemu isofix. Bazę kładzie się na siedzeniu, oplata pasem bezpieczeństwa i wsio.
baza.jpg
Plik ściągnięto 1 raz(y) 38,09 KB
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-01, 15:20
my tez mamy fotelik montowany tak jak na pierwszym filmiku,ale widzialam baze u kuzynki i wydaje mi sie ze duzo wygodniejszy sposob,szczegolnie w malych autkach
Tez o tej bazie nie slyszalam, dlatego mnie zaciekawilo czy wy jej uzywacie, czy w ogole jest to obowiazkowe. Troche poczytalam, i to jest tak, ze i fotelik musi byc chyba dostosowany do bazy. Osobiscie chyba nie bede sie w nia zaopatrywac, chyba ze bedzie trzeba, musze sie dowiedziec.
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-01, 21:26
Fotelik kupuje sie w komplecie z bazą. Moim zdaniem super sprawa, bo tylko wkładasz w nią fotelik az kliknie i tyle. Nie trzeba za kazdym razem oplatac fotelika pasami, bo baza zamontowana jest "na stałe".
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-18, 13:39
no to ja podczepię się pod ten temat: fotelik samochodowy, ale ten drugi, powyżej 1 roku. jaki macie? jaki polecacie? muszę się szybko zorientować w temacie, bo Mały już za duży na ten pierwszy fotelik i musimy kupić drugi.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 756 dni temu Posty: 748 Skąd: UK
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-04, 20:43
Madzia81, ale pod jakim wzgledem Krzys jest za duzy? Wagowo,czy gabarytowo?
Nasz fotelik jest do 11kg i niby do 12ego miesiaca,ale z przyrostem masy u Dawida 11kg nadejdzie juz wkrotce i co wtedy? Ponoc do roku czasu dziecko ma miec fotelik ustawiony tylem do kierunku jazdy,a fotelik ten powyzej roku ustawiany jest juz chyba tylko przodem do kierunku jazdy?
Musze cos wiecej sie dowiedziec,bo niedlugo trzeba bedzie sie za nowym fotelikiem rozgladac
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 976 dni temu Posty: 1872 Skąd: Wałbrzych
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-04, 22:01
angik1683 napisał/a:
pod jakim wzgledem Krzys jest za duzy? Wagowo,czy gabarytowo?
wagowo to spokojnie się mieści, ale szczególnie teraz, jak ma na sobie kurtkę zimową, to te pasy są za krótkie i tak już bokiem muszę je zakładać. są regulowane, ale i tak już są za małe.
nasz fotelik jest do 13 kg i do roku.
chyba ten drugi fotelik rzeczywiście montuje się przodem do kierunku jazdy.
le u nas Krzysio zaraz będzie miał ten roczek, więc to mniejszy kłopot niż u Ciebie.
Nastrój:
Wysłany: 2009-11-07, 21:16
my mamy taki fotelik i jak widac na fotce dziecko lezy w nim dość głęboko a poniewaz Młody jets dość duzym chlopcem to coraz ciasniej mu w nim, i nie ma mowy o włożeniu go do niego w kurtce o kombinezonie nie wspominam.
foto_3.jpg
Plik ściągnięto 176 raz(y) 16,4 KB
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum