REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Przesunięty przez: madzia
2009-05-20, 19:49
Tytuł: Grzybki
Autor Wiadomość
Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1488 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-05-03, 15:14   Grzybki

Ja mam takie pytanie od kiedy dziecko może jeść grzyby :?:
Mały teraz będzie miał 2 latka ale mu nie daje grzybów. I chyba szybko ich nie dostanie bo jakoś sie boje . Wydaje mi się że są ciężko strawne. Ale od jakiego wieku dziecko może zjeść grzybka np. w bigosie czy marynowanego :?:

iza197575 

Informacje:
Dołączyła 1287 dni temu

Profil:
Imię: Iza
Im. dziecka: Mateusz
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-04, 15:58   

Rzeczywiscie grzyby są bardzo ciezko strawne.Ja kiedys rozmawialam z lekarzem na ten temat i powiedzial mi ze dzieciom nie podaje sie ich do 4 roku zycia.Mateuszowi kiedys chcialam dac,to sprobowal i powiedzial ze mu nie smakuja.Wiec ja dziecku nie bede ich na sile wpychac.Grzyby podobno nie maja zadnych wartosci odzywczych.Ja jak dodaje,to tylko grzyby suszone do zup lub innych potraw.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1488 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-04, 16:10   

Ja też jeszcze nie dawałam małemu grzybów , jakoś się boję . Je tylko pieczarki w zupie ale też mu drobno kroję .

aga 

Informacje:
Dołączyła 1287 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-04, 20:02   

Z tego co ja pamietam moje dziewczyny majac po niespelna 3 latka zajadaly sie pierogami z kapusta i grzybami i nic im nie bylo ale moze to zalezy od dziecka jak przyswoi je ale mozesz sprobowac dac mu zupe grzybowa na poczatek tylko z grzybow suszonych i pokruszonych na male kawaleczki i nie za duzo i nie poznym popoludniem tylko kolo 12 i zobaczysz jak mu nic do wieczora nie bedzie to moze jesc wszystko z grzybami. :-D

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1488 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-04, 20:13   

Aga mój mały też się zajadał na święta pierogami z grzybami :-D I nic mu nie było, mi bardziej chodzi o takiego grzyba ze słoika . My np . do obiadu bardzo lubimy grzyby marynowane i mały zawsze chce a ja mu się boję dać . Te z bigosu też mu zabieram :mrgreen: :-P

aga 

Informacje:
Dołączyła 1287 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-02-04, 20:43   

wydaje mi sie ze mozesz dac na poczatek 1-2 i zobaczysz chodzi mi o marynowane a z bigosu mu nie zabieraj jesli je pierogi to nic mu nie bedzie :-)

Mamakreatywna

Informacje:
Dołączył 1042 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-04-02, 15:15   ryzyko

ja bym nie ryzykowala... tak latwo sie zatruc

cyganka 

Informacje:
Dołączyła 841 dni temu

Profil:
Nastrój:
smutna

Wysłany: 2009-10-20, 01:33   

moje dzieci nie jedza grzybow bo poprostu nie dawalam im ...i niech tak zostanie ...pieczarki to co innego :) ))nie kusze losu:)

Fantazja 

Informacje:
Dołączyła 831 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-10-29, 00:55   

Aneta napisał/a:
mam takie pytanie od kiedy dziecko może jeść grzyby :?:

Słyszałam nawet, że dziecko do 5 roku życia nie powinno jeść grzybów, bo to szkodzi maluchowi...ciekawe czy to prawda?? <hmm>

magdaaa 

Informacje:
Dołączyła 1124 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-11-23, 18:46   

ja nie słyszałam aby szkodziły , ale nie maj witamin a w przypadku zatrucia ciezej jest odtruć . Moja trzyletnia bratanica nie jada grzybów , zawsze daje jej sie cos innego , ale to raczej dlatego ze by jej nie posmakowały.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 767 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-01-07, 14:42   

Grzyby są niestrawne :> Mają tylko walory smakowe... no i gdy ktoś ma zaparcia to pomogą :D
No i dochodzi ryzyko zatrucia, więc są niepolecane dla maluchów.
Moja dorwała uszka na Wigilię rok temu - miała 8 mc. Niedużo, więc nic jej nie było.
Nasze obiady zaczęła jeść około roku. Co jakiś czas jada grzybową z prawdziwych grzybów, częściej daję pieczarki do różnych dań - byle dla Zosi niewiele - i nic jej nigdy nie było.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-01-07, 22:24   

Krzysio póki co próbował tylko pieczarek w niewielkiej ilości. jest ok. prawdziwych grzybów narazie bałabym się mu podać.

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2010-08-13, 20:44   

Byla juz pieczarkowa i nic mu nie bylo,prawdziwych grzybow tez bym raczej jeszcze nie dala,sama uwielbiam i wiem ze rodzice to doswiadczeni grzybiarze wec otrucia bym sie nie bala ,ale wiem tez ze grzyby sa ciezkostrawne.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 1532 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Michałek
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-08-14, 08:47   

Własnie mamy przypadek zatrucia grzybem przez 6 latka
http://www.tvn24.pl/0,166...,wiadomosc.html

Monini 

Informacje:
Dołączyła 578 dni temu

Profil:
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2010-08-14, 10:53   

calineczka, to jest straszne :-( mam nadzieję, że chłopiec wyjdzie z tego.
Jak byłam mała, podtrułam się grzybami, z całą pewnością były jadalne, bo nikomu z jedzących je nic nie było, ale później przez bardzo długi czas nie udało się nikomu nakarmić mnie żadnym grzybem. Może z 5 lat temu pierwszy raz po kilkuletniej przerwie zaczęłam je jeść i dodawać do potraw. Zawsze zrywamy je sami, ale tak jak było w materiale, często rutyna gubi. Co prawda cebula zrobi się ciemna jeśli któryś z grzybów jest trujący, ale nie do wszystkiego się ją dodaje.
Jakieś 2 lata temu byliśmy na grzybach i rosło pełno "prawdziwków", które okazały się szatanami, były naprawdę dorodne i zdrowe, ale na szczęście w porę się zorientowaliśmy.
Tri napisał/a:
Grzyby są niestrawne Mają tylko walory smakowe...

i właśnie z tego powodu nie będę ryzykować podając je dziecku...można sobie więcej problemów narobić niż płaczące dziecko, bo mama nie pozwala zjeść co by chciało

Odpowiedz do tematu