Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 690 dni temu Posty: 1440
Profil: Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-10, 11:33 higiena jamy ustnej
Czy przemywacie swoim dzieciom jamę ustną?
Rozumiem , że jak jest już pierwszy ząbek to trzeba zacząć, a jeśli jeszcze ząbków nie ma to też? Np. jak język od mleczka jest biały, to mam go wycierać?
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1495 dni temu Posty: 3058 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-10, 17:39
Jakaś inna jestem chyba . Nigdy nie gmerałam małemu w buzi. Tylko dziąsełka mu smarowałam. Teraz od niedawna daję mu szczoteczkę do ząbków dla dzieci i sam sobie smyra zębole i dziąsła (tak logopeda zaleciła). Nic więcej.
I choć są z wami, do was nie należą.
Jak Tomkowi zaczęły rosnąć ząbki, zakupiłam specjalną szczoteczkę dla dzieci. Wiadomo świadomie zębów nie mył ,jednak gryzł,żuł, bo inne zęby szły i o to właśnie chodziło.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 838 dni temu Posty: 2578 Skąd: mazowieckie
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-11, 09:20
ja nie myje, mimi, że pół ząbka jest, ale jak tylko cokolwiek wkładam małej do buzi to ona od razu ma cofke, jej nie dam jeszcze szczoteczki, bo wsadzi za głęboko
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1495 dni temu Posty: 3058 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-11, 13:33
malami nam właśnie logopeda mówiła o tej szczoteczce, bo mały ma cofki i to jest nadwrażliwość. W tym celu mam mu szczotę dawać, dotykać ust, masować poliki i podniebienie (rzecz jasna masaże przy ośmiu zębach już w grę nie wchodzą, bo jestem cała pogryziona).
Może sama próbuj jej masować tą szczoteczką wnętrze buźki?
I choć są z wami, do was nie należą.
Ja zaczelam tez od pierwszego zabka czyscic, odrobinka pasty na standardowa miekka szczoteczke. Tylko czesto zapominalam
Teraz mamy 12 zebow i jest masakra jak przyjdzie mi je umyc. Placz i zamykanie paszczy
Mamy zaliczona juz wizyte w dentystki i pochwalila za szczotkowanie zabkow, bo trzeba uczyc nawykow od malego. Nalezy czyscic nie tylko zabki ale i dziasla i jezyczek delikatnie. Nawet jak nie ma ani jednego zabka mozna to robic, bo wiadomo ze zbieraja sie bakterie.
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1280 dni temu Posty: 1845 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2011-06-11, 21:59
My szorujemy zabki tez ta silikonowa szczoteczka nakladana na palec, jak nie bylo jeszcze zabkow to tez masowalam, ale nie codziennie, a jak pojawil sie pierwszy zabek to juz kazdego dnia. Mati poki co bardzo to lubi.
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 714 dni temu Posty: 2109 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-03, 09:36
kurcze o silikonowe nakładce słyszałam ale nie myslałam, że tak szybko ją trzeba używać...to ja już muszę ją kupić a żeby nie miał pleśniawek to 2razy w tyg daje po kropelce apftinu na usta i junior językiem sam go rozsmarowuje
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum