Informacje: Wiek: 27 Dołączyła 983 dni temu Posty: 269 Skąd: okolice Krakowa
Profil: Imię: Gosia
Im. dziecka: Zuzanka
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-04, 11:40 Hiperprolaktynemia
Witajcie dziewczyny, trochę mnie nie było na tym forum, ale jakoś nie miałam weny...
Zrobiłam badania na poziom prolaktyny...
Mój wynik to 1886uIU/ml, przy normie 127-637... Strasznie mnie to załamało. Wiem że to da się leczyć, ale boję się że w moim przypadku może nie zadziałać. Biorę bromergon 2x dziennie po jednej. Troche zle sie po nim czuje ale ginekolog uprzedzała mnie o tym.
Badanie moczu też źle wyszło, zrobiłam kolejne na posiew i czekam na wyniki...
Jeśli któraś z Was miała problemy ze zbyt wysoką prolaktyną, albo wie coś na ten temat, piszcie proszę...
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1266 dni temu Posty: 2080
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-04, 12:05
Ja miałam. Tylko, że u mnie stwierdzili, że trzeba zrobić rezonans, bo podejrzewali guzki przysadki mózgowej. Miałam już skierowanie ale nie zdążyłam tam pójść, bo zrobiłam pozytywny teścik. Prolaktyna rośnie również przy stresie. Więc może potrzebujesz więcej odpoczynku. Wiem co czujesz ja bałam się jak strasznie. To jeszcze pogarszało moje wyniki. A co wyszło z moczu? Może jedno i drugie razem jest problemem.
Trzymaj się.
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-04, 17:30
Ja mam ogólnie problemy z pęcherzem moczowym,i nery mnie bolą. I właśnie moja ginekolog stwierdziła że to jest związane z nerkami i moczem. Badanie na posiew moczu zrobiłam i czekam na wyniki. Kurcze wiem że nerwy nie są dobrym doradcom, ale nie mam na nie wpływu:). Stres mam ale to taki chyba normalny, chociaż teraz bardziej sie denerwuje ta sytuacja. Aż kurde szkoda gadać. Kamyczek czyli nie brałaś żadnych tabletek i bez problemu zaszłaś w ciąże?
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1266 dni temu Posty: 2080
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-04, 21:58
Mój lekarz stwierdził, że nie będzie na razie we mnie pakował tabletek dopóki nie dowiemy się dokładnie skąd jest ten problem. U nas leczyliśmy ureaplazmę która może pojawić się również w moczu, ale u mnie była w szyjce macicy. Spokojnie skup się na leczeniu nerek bo to niebezpieczne w ciąży. Później zobaczysz samo jakoś pójdzie nam się udało trochę to trwało to fakt, ale skończyło się szczęśliwie. U Ciebie też tak będzie zobaczysz, trzymam kciuki.
Napisz co wyszło z moczu. Jaka bakteria.
Powodzenia.
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-07, 16:00
Nigdy jakoś specjalnie nie odsłaniałam nerek,żeby mogły się przeziębić,nie wiem czy to w ogóle ma jakiś wpływ...
Dzwoniłam właśnie o wynik moczu ale jeszcze nie ma. Denerwuje się tym. Ale jak bedzie od razu napisze!
Dzięki Kamyczek za pocieszenie .
Nastrój:
Wysłany: 2009-12-14, 18:33
Ja nie wiem, czemu od razu do mnie nie zadzwonili, tylko ja musiałam się tyle nadenerwować ze coś jest nie tak, dlatego tak długo moich wyników nie ma,a tu się okazało że stłukli moją próbkę z moczem... No i we środę znowu z moczem na badanie. Ech...
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-01, 23:04
Mam stwierdzoną hiperprolaktynemię czynnosciową - tzn prolaktyna skacze w odpowiedzi na rózne bodźce, zwłaszcza przy stresach (np. przy zbyt intensywnych wysiłkach nad zajściem w ciążę stąd wiele historii o parach, które zafasolkowały po zakończeniu prób) i może blokować owulację.
Koleżanka ma mikrogruczolaka i po bromergonie 2 dzieci - więc nie ma sie co źle nastawiać. Ważne, żeby nie zaniedbać diagnostyki i leczenia
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-21, 13:31
Wynik moczu w końcu odebrany. Wyszedł ujemny, znaczy że żadnej bakterii nie mam. Po miesiącu zrobiłam też po raz kolejny prolaktyne- wynik w normie!!!! Mam tylko nadzieję że taki wynik się utrzyma a nie będzie skakał. Dlatego profilaktycznie nadal mam brać bromergon ale już tylko przez 5 dni w miesiącu.
I ciekawe jak teraz powiodą nam się próby???
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-06, 19:12
Polega na zbyt wysokiej produkcji prolaktyny przez organizm.
W "zwykłej" hiperprolaktynemii przez cały czas, w czynnościowej - w odpowiedzi na jakieś sytuacje, głównie na stres, zażywanie niektórych leków.
Za duża ilość prolaktyny m.in. hamuje owulację; więcej szczegółów odnośnie działania masz np. tu.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-09, 10:05
Mifka tak jak Tri napisała zbyt wysoka prolaktyna hamuje owulacje i wtedy bez owulacji zajście w ciąże jest nikłe.
A ja mam dla Was wiadomość. Mam dwie krechy na teście!!!!!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum