Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1496 dni temu Posty: 796 Skąd: z krainy marzeń
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-01, 14:49 Ile kosztują przygotowania do zajścia w ciąże??
Babeczki kochane jak wiecie rozpoczęliśmy starania o kruszynę. Przed "próbami" postanowiłam przygotować się do ciąży najlepiej jak tylko potrafię. W związku z tym podliczyłam ile do tej pory to Nas kosztowało.
Dentysta: 920 zł
(ściąganie kamienia, 4 plomby, 1 ząb leczony kanałowo)
Ginekolog: 180 zł
( do tej pory 2 wizyty)
Leki,witaminy: 98 zł
(pregnofer, żurawit, lek dopochwowy)
Badania: 211 zł
(Mocz-ogólny+posiew; Przeciwciała różyczki IgG,IgM; Toxoplazmoza IgG,IgM; TSH; Glukoza; Próby wątrobowe)
Razem: 1409 zł
Oczywiście nie liczyłam takich rzeczy jak koszt dojazdu do lekarza itp. Wiadomo też, że jest to kwota którą wydaliśmy do tej pory.
Nie zmienia to jednak faktu, że ile by to nie kosztowało to "posiadanie" dziecka jest bezcenne Czego zarówno Wam jak i sobie życzę
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 635 dni temu Posty: 3497 Skąd: Ryki
Profil: Imię: Iwona
Im. dziecka: Grześ i Marysia , Adaś
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-01, 15:08
saja, Ja miałam takie szczęście że za wizty u mojej pani gin i wogóle za całą opiekę nic nie płaciłam Wiadomo że trzabyło tam brać witaminki , żelazo globulki dopochwowe i żuravit ja za to wszystko nie wydałam nie więcej niż 100 zł za USG jak chodziłam zawsze płaciłam 60 zł raz tylko było 80 zł do zapłacenia .. bo ceny leków bły normalnie kosmiczne
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1496 dni temu Posty: 796 Skąd: z krainy marzeń
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-01, 16:23
iwonaryki napisał/a:
za całą opiekę nic nie płaciłam
Moje koszty wynikają z tego że zarówno wizyty u dentysty, gina jak i badania robiłam prywatnie. Wyleczyć zęby musiałam, a zwyczajnie za późno się za to zabrałam więc nie dałoby rady załatwić tego na NFZ.
Gdy już będę w ciąży mam plan chodzić do mojego gina państwowo właśnie po to aby uniknąć płacenia za podstawowe badania w związku z tym koszty powinny się jednak zmniejszyć. Nie zmienia to faktu że jednak wizyt prywatnych u gina sobie nie odmówię, jestem przewrażliwiona, chcę mieć pewność że wszystko jest ok.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 840 dni temu Posty: 2580 Skąd: mazowieckie
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-07-01, 20:36
U mnie nie było dużo. Raz testy owulacyjne, folik, wizyta u gina i wsio, a że przed zajściem w ciaże sobie popalałam, tak więc przestałam jakieś pół roku wcześniej, więc nie wydawałam na papierosy, suma sumarum, wyszłam na zero
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1282 dni temu Posty: 1847 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Wysłany: 2011-07-01, 21:05
Ja tez niewiele wydalam, bo wizyta u gina, 100 zl, bo wtedy do innej babki chodzilam, no i folik, wszystkie inne badania robilam jak juz bylam w ciazy.
U nas na razie folik 18 zł
Badania 140 toksoplazmoza różyczka cytomegalia i podstawowe jeszcze robiłam
Wizyta u gin 100zł
I teraz dentysta mnie czeka ale ja chodzę na NFZ wiec tu koszty odpadają
Na razie to wszystko
Profil: Imię: Karolina
Wysłany: 2011-07-13, 19:31
Dziewczyny a ja mam pytanie. Bo lekarz wystawił mi skierowanie na badania i jak sprawdzam teraz to włos jeży mi się na głowie taaaaaakie kolosalne sumy wychodzą za te badania
No więc czy jak mam np badanie na p/ciała antykardiolipinowe które kosztuje 57 to mam je zrobić razy dwa bo na skierowaniu mam wypisane IgG i IgM?
każde tak mam wypisane, że Igg i Igm i jestem przerażona bo na przykład badanie na cytomegalię kosztuje Igg 130zl i Igm też 130
Profil: Imię: Karolina
Wysłany: 2011-07-13, 21:17
Te jest właśnie najtańsze w mieście. W najlepszym wypadku za wszystkie badania wyszło mi 333 zl a w najgorszym 580 Chyba sie umowie na wizyte do spzitala do tego mojego lekarza bo on przyjmuje w wojewodzkim i moze mi wypisze. Ogromna suma to dla mnie jest
Nie wiem jak to załatwić
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2012-01-25, 14:56
Mam pytanie do forumek, które robiły takie wstępne badania przed planowanym poczeciem dziecka. Na necie wyczytałam, że najlepiej zrobic następujące badania
podstawowe analizy laboratoryjne moczu i krwi,
poziomów hormonów tarczycy,
na obecność wirusa zapalenia wątroby typu B w skrócie WZW B (tzw. żółtaczki),
na obecność przeciwciał przeciw toksoplazmozie,
na obecność przeciwciał wirusa cytomegalii (CMV).
jaki jest koszt takich badań, czy dużo one kosztują
Chciałabym zrobić takie badania w czerwcu, póki co nie planujemy jak na razie staranek, tak jak pisałam dopiero chcmey rozpocząć staranka we wrześniu, ale badania trzeba zrobić wcześniej. Boje się jednak ceny takich badań
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 875 dni temu Posty: 1927 Skąd: podkarpackie
Profil: Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
Wysłany: 2012-01-25, 17:17
u mnie badanie krwi i moczu po ok. 8 zł, WZW nie pamiętam, wszelkie hormony po 20 zł, a toksoplazmoza i cytomegalia dość drogie, chyba coś k. 40 zł za jedno, ogólnie myslę że w 150 zł powinnaś się zmiescic, zależy jakie ceny są u ciebie w labolatorium, najlepiej popytać
Duszyczko, co laboratorium to inne ceny. U mnie np. za profil tarczycowy: TSH, ft3 i ft4 zapłaciłabyś 50 zł+ 6zł za pobranie krwi. Morfologia ok.20zł. Za toxo ok. 100 zł i cytomegalię też coś koło tego. Tylko pamiętaj,żeby zbadać od razu Igg i Igm przy toxo i cytomegalii.
Duszyczko, dodatkowo zbadaj sobie jeszcze prolaktynę i progesteron.Tak na wszelki wypadek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum