REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Ile miesięcznie "kosztuje" dziecko
Autor Wiadomość
Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-04-16, 17:09   

Pieluchy zależnie od rozmiaru mają inną ilość sztuk w paczce, a cena za pakę ta sama. Pomarańczowe Pampki (S&P) mają mniej sztuk niż niebieskie - trzeba wszystko przeliczać :>
Poniżej 50 gr to dobra cena :)
Małych pieluch nie warto kupować dużo, bo różnie jest z ilością kupek, a dziecko szybko wyrasta - wszerz lub wzdłuż - i zaczyna wyciekać na wszystkie strony.

Z chustkami lepiej nie szaleć na początku, raz że uczulenia, dwa - mają różne zapachy i "zbieralność" (i też mają rózną ilość sztuk w paczce) Ten plus, że jeśli się dziecko uczuli, może mama wykorzystać, a jak mamie nie podejdzie - to ponoć do czyszczenia plastiku też są super ;>
Nam spasowały Bambino, Pampkowe S&P, Happy sensitive niebieskie. Odrzuciło mnie od zapachu klasycznych Pampków i żółtych Happy, od ceny J&J, pseudojakości Huggies (plus na nie się Zosia przejściowo uczuliła).

My juz mamy wiele firm wypróbowane, więc zazwyczaj kupuję co w danej chwili jest z potrzebnych rzeczy najtańsze - więc nie pamiętam cen ostatnich... Pampki chyba 89 zł za 2 jumbo paki (cena producenta 49,90 za pakę), chusteczki jakoś pod 20 zł za 4 paczki.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-04-16, 22:27   

cena za pieluszkę dobra, tak jak Tri pisała, poniżej 50 gr. jest ok.

chusteczki rożnie, zazwyczaj dorwę coś w promocji, ale jak Krzysio był malutki to kupowałam po jednej paczce, nam bardzo spasowały Dzidziusiowe i pampersowe. Huggiesy, o ile pieluszki są fajne, to chusteczki beznadziejne.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-04-18, 15:47   

Pampki niebieskie ja startuję od 2 bo liczę na duże dziecko, więc przedział 3-6kg. Czyli co już tych małych nie kupować tylko 3?

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-04-18, 16:15   

Nieee, myślałam, że startujesz od 1 - tych niektórzy nawet paczki nie zużyją, a dokupić zawsze można, w dużym mieście co chwile któryś sklep ma promocję.
U nas długo mieliśmy 1, potem przeskoczyliśmy po jednej paczce 2 od razu w 3 ;>

motylek 
ZŁOŚNICA

Informacje:
Dołączyła 1418 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-04-18, 21:47   

no jedynki też bym kupiła, maluchowi wygodniej jak sie nie topi w pieluchach- Natek ważył przy urodzeniu 3800 i jedynek paczka spokojnie poszła, może nawet więcej by poszło ale spoto w szpitalu bylismy a tam pieluchy dawali, potem 2 przez dłuższy już czas...

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-04-19, 15:56   

Ja się urodziłam 4650 i 61cm, jestem prawie pewna, że moje maleństwo będzie takie samo jak nie większe. A pampki kupuję już teraz. Jak jest jakieś 50zł na zbyciu to kupuję i niech leżą, bo później będzie nam bardzo ciężko cokolwiek kupić.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-04-19, 17:47   

No to spora byłaś - ponad standard :) Ale nie liczyłabym, że dzidziuś cie przebije ;) No i na początku rączki i nóżki są podkurczone, więc ubranka na wymiar i tak zwisają tu i ówdzie :>

monika24 

Informacje:
Dołączyła 581 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Weronika
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-10-22, 13:08   

Na pewno jest to spory koszt, mysle ze ok 500 zł miesiecznie.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-22, 16:20   

W moim przypadku gdzie muszę karmić mieszanką z apteki i jeżdzić po specjalistach to smo mleko 350-400zł pampki około 250zł (i to przy dobrych wiatrach bo leje jak szalony mój synuś) lekarze koło 400zł. Do tego jak dojdą kosmetyki i proszki to z 200zł należałoby doliczyć. Ciuszki wiadomo szybko z nich wyrasta... Reasumując bez ubranek 1200zł miesięcznie. Po pierwszym miesiącu jestem na takim debecie, że nie wiem jak się z niego wygrzebię...

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-22, 17:07   

leeLoo jakie mleko podajesz? skąd ta kosmiczna cena?? ja kupuję nutramigen i wydaję miesięcznie około 140 zł. Na pieluchy w mierwszycj miesiącach wydawałam około 100 zł (2 opakowania pampków). Dziecko jadło i piło często, a ja nie zmieniałam ich co chwila, pozwalałam sie bardziej nasączyc :-P
na lekarzach nie ma co oszczedzać to jasne, ale moze na innych rzeczach się da?

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1266 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-22, 17:24   

Ja też kupuję mleko Bebilon Pepti i tż nie płace aż tak dużo jedna puszka z receptą "przewlekłą" (zaznaczone P czyli choroba przewlekła) kosztuje 11 zł z groszami.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Marzycielka24 

Informacje:
Dołączyła 985 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-22, 17:38   

Kamyczek napisał/a:
Ja też kupuję mleko Bebilon Pepti i tż nie płace aż tak dużo jedna puszka z receptą "przewlekłą" (zaznaczone P czyli choroba przewlekła) kosztuje 11 zł z groszami.

U mnie to samo właśnie- tez na pepti i jest refundowane, więc grosze wychodzą- taniej niż normalny bebilon. LeeLoo, A dlaczego musisz karmić mieszanką z apteki?

My na mleko miesięczne wydajemy ok. 100 zł. Pampersy zawsze w promocji kupujemy, wiec też ok. 100 zł na miesiąc, bo dwie paczki idą. Chusteczki ok. 20 zł. Kosmetyki, krem na wysypkę ok. 30 zł. No i woda do mleka ok. 50 zł miesięcznie. W proszku naszym od początku piorę bo używamy Persil Sensitive- wiec nie liczę jako na dziecko bo i tak mam w domu ;-) Czyli wychodzi mi ok. 300 zł. Im dziecko mniejsze, tym tańsze w utrzymaniu ;-)

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-22, 18:11   

Ja nigdy nie liczylam ile wydaje miesiecznie. Ale od minionego poniedzialku zbieram wszystkie rachunki, wiec jak mi sie bedzie chcialo to podlicze dla czystej ciekawosci ;-)
Na sloiczki wydaje duzo. Jest jedna kaszka, ktora niunia bardzo lubi, bardziej niz smakowe, ona jest drozsza i wychodzi z niej mniej porcji ale zawsze staram sie ja miec w szafce. na polskie to kosztuje ok 30zl. pampersy to mam zawsze z rabatem, bo zapisalam sie do klubu i co chwila przysylaja mi kupony rabatowe, wiec mam za pol ceny, jak i dostaje od nich po kilka sztuk samych pieluszek. W sklepach tez wisza podobne kupony ;-) na rzeczy typu plyny, patyczki do uszu, szampon, oliwka tez sa w sklepach kupony z rabatami. jak kupie 2 produkty z danej firmy, to ten drugi jest prawie za darmo. Na tym oszczedzam:) Ostatnio wypatrzylam sklep z uzywanymi ubrankami i niby idzie cos wybrac ale wybor maly w danym rozmiarze. Tak wiec kupuje nowe. a wiadomo, szybko robia sie za male.

a pampersow tez tak szybko nie zmieniam :P jak napuchnie to wtedy. no chyba, ze kupka;-)

aha, jak macie Lidla w miescie, mozna sprobowac ichnich pieluszek. mojej malej akurat nie uczulaja a sa troche tansze.

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-10-22, 20:39   

W szpitalu karmili go bebilonem zwykłym, ha a nawet pepti i miał niesamowite biegunki. Po tym przeszli na enfamil premium i kazali takie mleko podawać, bo niby ma dodatkowe składniki, które wspomagają rozwój mózgu co jest przydatne zwłaszcza po wylewach. Cena za puszkę, która obecnie starcza na 4dni 31zł jak do tej pory. W poniedziałek znalazłam aptekę w której kosztuje 25,05zł taka puszka, więc zamówiłam ich dziesięć. Ale nie zmienia to faktu, że od wtorku zwiększamy dawkę i takie puszki w tygodniu pójdą trzy co daje koło 13-14 puszek w miesiącu, a więc daje to około 350zł plus herbatka raz w miesiącu, kropelki na ewentualne kolki, które niestety jak widzę się pojawiają, pewnie też buteleczka pójdzie w miesiąc to daje 400zł. Niestety tego mleka nie ma na zniżkę.
Pediatra powiedziała, żebym "wytrzymała" do końca drugiego, a najlepiej trzeciego miesiąca.
A pampersy szkoda słów... tak sika, że są doszczętnie przesikane po około 2,5-3h (i mówię tu o oryginalnych pampersach, bo huggisy to była jeszcze większa porażka).
Co do ubranek zawsze ze trzy pary bodków trzeba kupić nowe i ze dwie pary wyjściowych pajaców do lekarza i na wizyty w gościach. A reszta to przestałam się kłócić ze szmateksami i szukam tam czegoś, a można wytargać świetne, oryginalne ciuszki za grosze (dzisiaj np, wytargałam welurkowe spodenki z C&A za 2zł i bluzę też z C&A za 3zł).

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-10-24, 11:41   

LeeLoo, a biedronki w okolicy nie masz? tam ponoc taniej. I pieluchy i chusteczki biedronkowe maja calkiem dobra opinie. Moze inwestycja w pieluchy wielorazowe, chociaz kilka sztuk. Nawet jakby mialyc starczyc na jedna dobe, to juz jaka oszczednosc. wyprac i znow dzien na wielorazowkach.

Odpowiedz do tematu