Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 495 dni temu Posty: 2381
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-31, 09:09
Znalazłam jeszcze cos takiego:
"Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania."
Ale jesli nie ma innych objawów klinicznych to wtedy nie zwraca się uwagi na ten stosunek. Ja mam nieregularne miesiączki. Ale PCOS niby widac na USG a ja miałam tyle razy ostatnio robione USG i nic nie wykryli. Hmmm nic trzeba się z wynikami do lekarza wybrac i tyle.
_________________ Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....
Luka, liczy się również dzień cyklu ,w którym wykonujesz badanie szczególnie progesteronu. Ja miałam nakaz przebadania tego hormonu w 21-22 dniu cyklu.
Najlepiej będzie, gdy faktycznie Twoje wyniki obejrzy lekarz.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 495 dni temu Posty: 2381
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-03-31, 13:37
Wiem, ja podaję normy dla fazy foikularnej, ja robiłam w 3dc czyli właśnie w tej fazie, jeszcze zrobię badanie progesteronu po owulacji, lh powtórzę przed sama owulacją, dzwoniłam do lekarza, powiedział, żebym prolaktynę zrobiła dopiero jak mi się skończy okres bo miesiączka zawyża poziom. Mój stosunek LH do LSH wynosi 1,28 powiedział, że dlatego mam długie cykle ale to jeszcze nie jest wynik świadczący o PCOS - humor zdecydowanie mi się poprawił. Jak z nim rozmawiałam to się zdziwił jaka poinformowana jestem bez jego skierowania co kiedy robić Stwierdził, że faktycznie mam parcie na to dziecko
_________________ Jeszcze Cię nie znam, a już Cię kocham....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum