Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1394 dni temu Posty: 2064
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Ula i Ala
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-17, 20:35 Jak leczyć odparzenia pupy domowymi sposobami?
tutaj podaje kilka sposobów:
zamiast nawilżanych chusteczek stosuj do przemywania pośladków letnią, przegotowaną wodę przygotuj lub lekki napar z rumianku ( może uczulać).
jeśli dziecko zrobi kupę, przemyj pośladki pod bieżącą wodą, z użyciem delikatnego mydełka/płyny dziecięcego
jeśli podrażnienie jest spore, możesz do przemywania zastosować słaby roztwór nadmanganianiu potasu (lekko różowy)
przy osuszaniu nie pocieraj pośladków, ale osuszaj delikatnie dotykowo miękką pieluszką lub ręcznikiem – jak najczęściej wietrz dziecku pośladki. Na czas wietrzenia nie smaruj pupy żadnymi kremami czy maściami.
przed założeniem pieluszki posmaruj pośladki cienką warstwą kremu/maści (np. zawierające alantoinę lub lanolinę) lub nanieś dłońmi odrobinę zasypki pielęgnacyjnej lub mąki ziemniaczanej
zastosuj wietrzenie pośladków, przy swobodnym dostępie powietrza skóra goi się szybciej
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2009-06-17, 21:08
dziewczyny Waszym dzieciakom odparzają się pupy?
byłam na tym punkcie przewrażliwiona, bo z każdej strony słyszałam o tych odparzeniach.
a Krzyś nigdy nie miał żadnych odparzeń. pupę w miarę możliwości wietrzę, nakładam specjalistyczne kremy ( sprawdziło się kilka: Sudocrem, Bepanthen, Hipp, Nivea), codzienna kąpiel i pupa jest idealna
najlepszy na odparzenia nawet te niewielkie jest krem CLOTRIMAZOLUM gwarantuje szybkie wyleczenie bez cierpien dla malca, sama stosowalam u malej polecila mi pediatra.
Informacje: Dołączyła 1088 dni temu Posty: 742 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-17, 21:21
Nas na szczęście odparzenia ominęły- natomiast CLOTRIMAZOLUM poleciła nam pani dermatolog, kiedy mała dostała jakiejś wysypki (od bakterii w moczu). Podziałał REWELACYJNIE (wcześniej próbowałysmy dwóch innych preparatów- które nie zadziałały, a sudocremu w tym czasie lekarka zabroniła nam używac)
U nas na odparzenia świetnie się sprawdziła parafina ciekła (w aptece za ok 3zł). Jest tańsza od tych wszystkich kosmetyków firmowych a czasem mam wrażenie, że działa o niebo lepiej. Używamy jej od początku (odkąd pojawiło się pierwsze odparzenie) i do tej pory na jednym odparzeniu się skończyło
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 1097 dni temu Posty: 71
Profil: Imię: Marta
Im. dziecka: Martynka Michał
Nastrój:
Wysłany: 2009-07-28, 23:41
witam , widze ze w temacie jest "domowymi sposobami"
no wiec powiem WAM mamuski ze idealnie sie sprawdza "skrobia ziemniaczana"!!!
Moj 4 latek tylko raz sie odparzyl kiedy to ja (jeszcze nie taka rozumna) kupilam pieluszki na Ceracie .....moja mama powiedziala posyp skroobią,zadnym kremem!!
Na drugi dzien ZERO odparzenia!!
u nas bardzo dobrze sprawdziła się maść pośladkowa robiona w aptece. na wszelkie odparzenia, które trzeba było już leczyć.
sudocrem używałam tylko sporadycznie bo to też lek, i uważam ze nie dobrym jest stosowanie go przy kazdej zmianie pieluszki.
Obecnie używam kremu do pielęgnacji z tlenkiem cynku jz cleanic Kindii ak się tylko coś dzieje. choć już afery z pupcią mamy chyba już za sobą
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-18, 21:07
Clotrimazol to lek przeciwgrzybiczy - a leków nie powinno się nadużywać.
Sudocrem też lepie zostawić na podrażnienie, a nie do codziennej pielęgnacji.
Zosia odparzyła sie 2 razy - raz było to uczulenie na krem pielęgnacyjny, za drugim razem - na klej z woreczka do pobierania moczu. Za pierwszym razem pomógł Epikrem - inne kremy się ześlizgiwały ze świeżutkiej skóry, zasypywanie mąką (=skrobia) ziemniaczaną i wietrzenie, za drugim razem wystarczył sudocrem i bepanthen maść.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 27 Dołączyła 1008 dni temu Posty: 241 Skąd: elblag
Profil: Imię: Monika
Im. dziecka: Julia
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-19, 13:19
u nas sprawdzila sie masc sudocrem i linomag moja julia zawsze dostawala odpazen po zmianie pieluch w koncu zaczelam urzuwac pieluch z pampersa i od tamtej chwili maielismy juz spokuj z odparzeniami
Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1331 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-06, 02:50
warto zaobserwowac, czy czasami u dziecka nie wystepuje uczulenie na CHUSTECZKi do wycierania pupy - moj maly do teraz nie moze uzywac chusteczek nawilzanych - tych drogich z Pampersa, Nivei itd ale swietnie sprawdzaja sie takie z bierdonkik za 4zl sa znacznie delikatniejsze i wilgotniejsze i po nich nie pojawiaja mu sie odparzenia, kmtore mial po zastosowaniu chusteczek drozszych - ostatnio robilam doswiadczenie czy nadal pupa Macka nadal tak reaguje i okazalo sie ze tak - po 1-2 dniach ciaglego stosowania chusteczek pampersa pojawilo sie odparzenie ktore mimo smarowania kremem na odparzenia przy kazdej zmianie pieluszki nie schodzilo a pogarszalo sie. gdybym uzywala tych chusteczek wiecej niz 1 paczke to bylaby apokalipsa. po skonczeniu opakowania zmienilam je na ''stare'' - tanie z biedronki i wszystko wrocilo do normy.
wg mnie zeby nie bylo odparzen to wg mnie pieluchy z pampersa dobrze dobrane do wielkosci pupy dziecka i czeste ich zmienianie - by maluch nie przeciekal. oczywiscie regularne myhcie dziecka (zwlaszcza pupy) i nie smarowanie pupy zadnymi kremami pielegnacyjnymi ani bron boze oliwka, ew. profilaktycznie kremem na odparzenia. no i dokladne oczyszczanie pupy dziecka z siusiu i kupki za pomoca nawilzanych chusteczek (jesli dziecko nie ma na nie uczulenia ) lub jesli pupa jest fest podrazniona - duzymi kwadratowymi wacikami specjalnie dla dzieci po namaczaniu w mieseczce z letnia woda - nawet moze to czasami zastapic mycie pupy jak sie fest omywa pupke
asia21_87 napisał/a:
jeśli dziecko zrobi kupę, przemyj pośladki pod bieżącą wodą, z użyciem delikatnego mydełka/płyny dziecięcego
posladki pod biezaca woda? chyba niewygodnie jest trzymac dziecko nad umywalka? chyba ze jest wieksze i samo stoi. mozna zrobic tak jak napisalam wyzej
asia21_87 napisał/a:
eśli podrażnienie jest spore, możesz do przemywania zastosować słaby roztwór nadmanganianiu potasu (lekko różowy)
a to nie bedzie pieklo?
Tri napisał/a:
Clotrimazol to lek przeciwgrzybiczy - a leków nie powinno się nadużywać.
dokladnie to chcialam napisac
tigraa84 napisał/a:
CLOTRIMAZOLUM poleciła nam pani dermatolog, kiedy mała dostała jakiejś wysypki (od bakterii w moczu). Podziałał REWELACYJNIE (wcześniej próbowałysmy dwóch innych preparatów- które nie zadziałały, a sudocremu w tym czasie lekarka zabroniła nam używac)
tamte leki widocznie nie pomogly, bo nie dzialaly na grzyby, ktore widocznie byly przyczyna zmian na pupce Twojego dzieciaczka
Tri napisał/a:
Sudocrem też lepie zostawić na podrażnienie, a nie do codziennej pielęgnacji.
na stronie sudocremu znalazlam: "Sudocrem® jest sprawdzonym preparatem, stosowanym w profilaktyce oraz pielęgnacji skóry w przypadku wystąpienia odpieluszkowego odparzenia skóry. (...) Sudocrem® powinien być stosowany przy każdej zmianie pieluszki, należy jednak pamiętać o tym, by nakładać tylko cienką warstwę kremu, ponieważ nałożenie większej ilości preparatu nie zwiększa jego skuteczności"
ale ja tez bym nie stosowala go na codzien - raczej inny bardziej ''lekki'' krem
posladki pod biezaca woda? chyba niewygodnie jest trzymac dziecko nad umywalka? chyba ze jest wieksze i samo stoi. mozna zrobic tak jak napisalam
zawsze tak robiłam i robię nadal. Nie przemawiają do mnie przemycia chusteczką. Ale tak, ani wtedy nie było to super wygodne, ani nie jest teraz mimo ze Młody stoi, i tak muszę go trzymać mocno a on po wszystko sięga łapkami i mi przeszkadza.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3069 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-06, 21:42
mloda_mama napisał/a:
warto zaobserwowac, czy czasami u dziecka nie wystepuje uczulenie na CHUSTECZKi do wycierania pupy
O z tym niestety muszę się zgodzić. Od urodzenia używałam pampersowych sensitive lub clean&play. Zapasy się skończyły, a że z kasą krucho chciałam kupić coś tańszego. Wybrałam dade i makabra. Przy drugiej paczce się zaczęło i nie mogę teraz do łady dojść z pupą synka.
I choć są z wami, do was nie należą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum