Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 833 dni temu Posty: 4 Skąd: okolice Będzina
Profil: Imię: Zuzia
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-11, 15:57 Jak sperma wpływa na macicę podczas ciąży ?
Cześć wszystkim forumowiczom
Jestem nowa, więc na samym początku powiem parę słów o sobie. Mam lat 19, jestem w 10 tc ciąży, dzieciątko prawdopodobnie przyjdzie na świat około 20 dni przed moimi 20 urodzinami To dzieciątko wystarane i wyczekane.
Bardzo się z narzeczonym cieszymy, i niezbyt chcemy rezygnować z seksu bo zauważyłam, że sprawia on nam teraz większą przyjemność i kochamy się jakoś jakby swobodniej. Jednak czytałam na innych forach, że podobno zaraz po stosunku powinno się wypłukać pochwę bo sperma wywołuje skurcze macicy które mogą prowadzić do poronienia np. Czy to prawda ? Kieruję to pytanie do Was bo wizytę u lekarza będę miała dopiero za 4 tygodnie a chciałabym wiedzieć jak najszybciej bo nie wiem czy mamy uważać na to, czy nie...
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-11, 16:16
Więcej szkód narobi płukanie
Ale owszem, czasem się zdarza, że substancje w nasieniu wywołują skurcze - jeśli nic sie nie dzieje, nic nie boli, nie plamisz - miłej zabawy.
Jak sie bardzo niepokoisz - zawsze można się kochać w prezerwatywie.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 27 Dołączyła 1008 dni temu Posty: 241 Skąd: elblag
Profil: Imię: Monika
Im. dziecka: Julia
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-11, 16:41
ja bynajmniej nie miałam żadnych skurczów a tez się kochałam w czasie ciąży może w niektórych przypadkach tak się zdarza ale jeśli nie miałaś żadnych skutków ubocznych to nie martw się tym i i nie rezygnuj z przyjemności
Ty nic tam nie plukaj dziewczyno! W ogole tam lapek nie pchaj.
Porozmawiasz ze swoim lekarzem, to cie uspokoi. Moj na pytanie czy mozna odpowiedzial "co podlewane lepiej rosnie" jesli wszystko jest ok. to mozecie normalnie do konca.
Co do skurczy tym wywolanych, to debatowalabym, ale tez slyszalam, ze zalezy od zaawansowania no i ogolnie stanu ciazy.
A z innej beczki, wiele dziewczyn pod koniec ciazy kocha sie czesciej, z mysla przyspieszy w ten sposob porod a dziala niezbyt. Ostatnio nawet lekarz sie wypowiadal, ze sam nie wie ile litrow nasionka trzeba by tam wlac, aby oksytocyna w nim zawarta cos zdzialala.
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-11, 23:03
dzięki Wam za odpowiedzi
sama właśnie tak myślałam, ale wolałam zapytać, bo jak coś słyszę pierwszy raz i nie mam na ten temat pojęcia to zazwyczaj pytam bardziej doświadczonych
ja nic nie płukałam ani nawet nie próbowałam, a po stosunku nic mnie nie boli, nie ma skurczów, ani innych objawów - po prostu czuję się ok. Ciekawość jednak była silniejsza, ale myślę sobie, że to dobrze, że chcę się upewnić a nie wierzę we wszystko co przeczytam
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3069 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-18, 17:58
Mi lekarz powiedział, że gumeczki, bo sperma powoduje skurcze macicy, a tego nam narazie nie trzeba
I choć są z wami, do was nie należą.
Nastrój:
Wysłany: 2010-02-19, 12:30
LeeLoo - niepotrzebnie.. Byłam na konsultacjach u 3 lekarzy w tym u 1 znajomego i każdy powiedział, że dopiero pod koniec trzeba uważać, bo tylko wtedy coś może się podziać i jeśli nie ma się żadnych bóli, skurczów ani innych niemiłych objawów "po" to można i ja z moim M. z tego korzystamy i faktycznie nic się nie dzieje...
Poza tym jesteś dopiero w 6 tyg, więc tym bardziej nie masz się czego bać... Ja kochałam się z moim nawet kiedy miałam zakaz od lekarza - od samiutkiego początku ciąży i od samego początku nie uważaliśmy na to i wszystko jest ok...
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1499 dni temu Posty: 3069 Skąd: WrocLove
Profil: Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-12, 11:23
Sama nie wiem co robić. Jeszcze nie współżyliśmy od kiedy to plamienie wystąpiło. To już zaraz 4tygodnie. Chciałabym spróbować wreszcie, ale bez gumki, bo co to za seks w gumie...
Co uważacie na ten temat? Koleżanka chodziła do innego lekarza, też była na podtrzymaniu przez cały pierwszy trymestr i nikt jej nie powiedział, że powinna w gumkach współżyć. Już zgłupiałam...
I choć są z wami, do was nie należą.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-12, 15:45
Ja bym też spróbowała, tylko bez ekscesów na początek
I może pierwszy raz bym jednak radziła gumkę, żeby sprawdzić czy przy samym stosunku wszystko jest ok, a dopiero później bym poszła na całość. Niby tych substancji w spermie jest niewiele, ale czasem sie okazuje, że jest uich wystarczająco, żeby narobic problemów.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
:) Gość
Informacje:
Profil:
Wysłany: 2010-03-12, 16:31
to Wasze brzuszki, Wasze dzieci, ale skoro jednej lekarz kazal w gumce, a drugiej zakazal wogole to po co ryzykowac? nie rozumiem. ciaza to odpowiedzialnosc za zycie, a ryzykowac dla seksu? nie bardzo rozumiem.
Ciąża musi być naprawdę zagrożona, żeby lekarz zakazał współzycia. W innym wypadku nie ma żadnych przeciwwskazań. Mało tego ruchy wykonywane podczas stosunku wywołoją kołysanie maleństwa, które je uspokaja, a zadowolona i rozluźniona mama, to szczęśliwy maluch. Więc kto może, to do milości zachęcam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum