REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Jak sperma wpływa na macicę podczas ciąży ?
Autor Wiadomość
Zuziczek 
Oczekująca :)

Informacje:
Dołączyła 833 dni temu

Profil:
Imię: Zuzia
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-11, 15:57   Jak sperma wpływa na macicę podczas ciąży ?

Cześć wszystkim forumowiczom :)

Jestem nowa, więc na samym początku powiem parę słów o sobie. Mam lat 19, jestem w 10 tc ciąży, dzieciątko prawdopodobnie przyjdzie na świat około 20 dni przed moimi 20 urodzinami :) To dzieciątko wystarane i wyczekane.

Bardzo się z narzeczonym cieszymy, i niezbyt chcemy rezygnować z seksu bo zauważyłam, że sprawia on nam teraz większą przyjemność i kochamy się jakoś jakby swobodniej. Jednak czytałam na innych forach, że podobno zaraz po stosunku powinno się wypłukać pochwę bo sperma wywołuje skurcze macicy które mogą prowadzić do poronienia np. Czy to prawda ? Kieruję to pytanie do Was bo wizytę u lekarza będę miała dopiero za 4 tygodnie a chciałabym wiedzieć jak najszybciej bo nie wiem czy mamy uważać na to, czy nie...

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-02-11, 16:16   

Więcej szkód narobi płukanie :shock:
Ale owszem, czasem się zdarza, że substancje w nasieniu wywołują skurcze - jeśli nic sie nie dzieje, nic nie boli, nie plamisz - miłej zabawy.
Jak sie bardzo niepokoisz - zawsze można się kochać w prezerwatywie.

monikak 
juleczka

Informacje:
Dołączyła 1008 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Julia
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-11, 16:41   

ja bynajmniej nie miałam żadnych skurczów a tez się kochałam w czasie ciąży ;-) może w niektórych przypadkach tak się zdarza ale jeśli nie miałaś żadnych skutków ubocznych to nie martw się tym i i nie rezygnuj z przyjemności :-D

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1640 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-02-11, 16:51   

Ty nic tam nie plukaj dziewczyno! W ogole tam lapek nie pchaj.
Porozmawiasz ze swoim lekarzem, to cie uspokoi. Moj na pytanie czy mozna odpowiedzial "co podlewane lepiej rosnie" ;-) jesli wszystko jest ok. to mozecie normalnie do konca.

Co do skurczy tym wywolanych, to debatowalabym, ale tez slyszalam, ze zalezy od zaawansowania no i ogolnie stanu ciazy.

A z innej beczki, wiele dziewczyn pod koniec ciazy kocha sie czesciej, z mysla przyspieszy w ten sposob porod a dziala niezbyt. Ostatnio nawet lekarz sie wypowiadal, ze sam nie wie ile litrow nasionka trzeba by tam wlac, aby oksytocyna w nim zawarta cos zdzialala.

:) 

Informacje:
Dołączyła 1396 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-02-11, 20:19   

z tego co sie orientuję, to na takie ewentualne działanie nasienia można liczyć dopiero pod koniec ciąży.

Jesli czujesz sie dobrze, to ciesz się seksem ile wlezie :)

Zuziczek 

Informacje:
Dołączyła 833 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-11, 23:03   

dzięki Wam za odpowiedzi :)

sama właśnie tak myślałam, ale wolałam zapytać, bo jak coś słyszę pierwszy raz i nie mam na ten temat pojęcia to zazwyczaj pytam bardziej doświadczonych :)

ja nic nie płukałam ani nawet nie próbowałam, a po stosunku nic mnie nie boli, nie ma skurczów, ani innych objawów - po prostu czuję się ok. Ciekawość jednak była silniejsza, ale myślę sobie, że to dobrze, że chcę się upewnić a nie wierzę we wszystko co przeczytam :)

jeszcze raz dziękuję bardzo za odpowiedzi

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-02-18, 17:58   

Mi lekarz powiedział, że gumeczki, bo sperma powoduje skurcze macicy, a tego nam narazie nie trzeba ;-)

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Zuziczek 

Informacje:
Dołączyła 833 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-02-19, 12:30   

LeeLoo - niepotrzebnie.. Byłam na konsultacjach u 3 lekarzy w tym u 1 znajomego i każdy powiedział, że dopiero pod koniec trzeba uważać, bo tylko wtedy coś może się podziać i jeśli nie ma się żadnych bóli, skurczów ani innych niemiłych objawów "po" to można i ja z moim M. z tego korzystamy i faktycznie nic się nie dzieje...
Poza tym jesteś dopiero w 6 tyg, więc tym bardziej nie masz się czego bać... Ja kochałam się z moim nawet kiedy miałam zakaz od lekarza - od samiutkiego początku ciąży i od samego początku nie uważaliśmy na to i wszystko jest ok...

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1266 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-02-19, 13:10   

LeeLoo, Chociaż w Twoim przypadku bym jednak troszkę pouważała, przynajmniej dopóki nie odstawisz leków i będziesz się czuła dobrze.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1595 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-02-19, 14:13   

Ja przy plamieniu miałam zakaz przytulanek i tak przez 3 miesiące . A potem od 5 miesiąca zaczęły się skurcze i też dostaliśmy zakaz .

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 1499 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor Jan
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-03-12, 11:23   

Sama nie wiem co robić. Jeszcze nie współżyliśmy od kiedy to plamienie wystąpiło. To już zaraz 4tygodnie. Chciałabym spróbować wreszcie, ale bez gumki, bo co to za seks w gumie...
Co uważacie na ten temat? Koleżanka chodziła do innego lekarza, też była na podtrzymaniu przez cały pierwszy trymestr i nikt jej nie powiedział, że powinna w gumkach współżyć. Już zgłupiałam...

Wasze dzieci nie są waszymi dziećmi.
Są synami i córkami powołanymi do życia przez Życie.
Przychodzą przez was, ale nie z was.
I choć są z wami, do was nie należą.

Kamyczek 

Informacje:
Dołączyła 1266 dni temu

Profil:
Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2010-03-12, 11:40   

Wiesz ja bym spróbowała, jeżeli nic nie będzie się działo to nie ma sensu rezygnować z przyjemności.

Nie usuwaj dziecku kamieni spod stóp, bo gdy dorośnie będzie się potykać o ziarenka piasku.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 874 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-03-12, 15:45   

Ja bym też spróbowała, tylko bez ekscesów na początek ;)
I może pierwszy raz bym jednak radziła gumkę, żeby sprawdzić czy przy samym stosunku wszystko jest ok, a dopiero później bym poszła na całość. Niby tych substancji w spermie jest niewiele, ale czasem sie okazuje, że jest uich wystarczająco, żeby narobic problemów.

:)
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-03-12, 16:31   

to Wasze brzuszki, Wasze dzieci, ale skoro jednej lekarz kazal w gumce, a drugiej zakazal wogole to po co ryzykowac? nie rozumiem. ciaza to odpowiedzialnosc za zycie, a ryzykowac dla seksu? nie bardzo rozumiem.

lily 

Informacje:
Dołączyła 765 dni temu

Profil:
Wysłany: 2010-07-11, 23:15   

Ciąża musi być naprawdę zagrożona, żeby lekarz zakazał współzycia. W innym wypadku nie ma żadnych przeciwwskazań. Mało tego ruchy wykonywane podczas stosunku wywołoją kołysanie maleństwa, które je uspokaja, a zadowolona i rozluźniona mama, to szczęśliwy maluch. Więc kto może, to do milości zachęcam :mrgreen:

Odpowiedz do tematu