REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: madzia
2009-05-20, 20:36
Tytuł: Jak to było gdy dowiedzieliście się o ciąży ? -szczegóły
Autor Wiadomość
malutka-iwona 

Informacje:
Dołączyła 598 dni temu

Profil:
Imię: Iwona
Im. dziecka: Karo
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2009-10-24, 23:19   

maniamore, pięknie to opisałaś <dreams>
Aż łzy same się cisną do oczu.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 210 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2010-01-07, 12:18   

Zaczynaliśmy się starać tuz przed ślubem, tzn właściwie nie zaczynaliśmy jeszcze - miałam obserwować cykle, żeby potem gin było łatwiej dobrać leczenie. No i obserwuję... koło 20 dnia cyklu zaczęły mi puchnąć nogi, było parę dni wyższej temperatury, ale potem spadła - czyli raczej nie ciążą... ale nogi puchną coraz bardziej, aż nad kolana. Przy okazji uszkodziłam sobie kolano (ach, kajaki :) ), myślałam, że może od tego - ale puchną obie nogi. No nic, robimy test - na wszelki wypadek. 1 kreska - mąż utulił, pocieszył... poszłam do lekarki rodzinnej z tymi obrzękami, zbadała, kazała zrobić badania z krwi - coś mnie podkusiło i dopłaciłam sobie za betę. Zadzwoniłam po południu po wynik - ciąża :D Nie wytrzymałam, zadzwoniłam od razu do męża. Chcieliśmy nie mówić nikomu aż się potwierdzi w USG, ale nie wytrzymaliśmy, mój ojciec nas wyczuł, wygadał matce od razu, to juz i do teścia zadzwoniliśmy, żeby nie był stratny (550 km - nie dało się osobiście, zwłaszcza, że te 3 tyg wcześniej u nich na wakacjach byliśmy).
Pozostałym mówiliśmy dopiero po USG.
Czy coś straciłam? Może wyjazd na narty, ale nic pewnego - i żadna strata :>
Zyskałam - trochę luzu w pracy, przedłużenie umowy do porodu, brak stresu przed egzaminem (bo najwyżej podejdę jeszcze raz - jeszcze mając pracę), bezstresowe załatwienie nowej pracy ("bo do końca wypłacania zasiłków jeszcze tyle czasu").
Koleżanki teraz jedna przez drugą odkładają macierzyństwo, bo praca, bo to, bo tamto... Nie mam takich dylematów, juz wiem co dla mnie najważniejsze :D

Go$ 

Informacje:
Dołączyła 191 dni temu

Profil:
Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian ??
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-01-20, 12:45   

Najpierw był styczeń 2009 roku, wtedy jeszcze z chłopakiem (z którym byłam 3 lata, a znamy się od dzieciaka) i znajomymi świętowałam moje urodziny, a ponieważ w grudniu miałam torbiel kazali mi odstawić Evre (plasterki anty) stało się...alkohol, motel no cóż wspaniałe urodziny no i wpadka. Dowiedziałam się jakoś w lutym, w pracy w hotelu o 5 rano z przyjaciółką zrobiłam test, ta jedna kreseczka wyszła bardzo słabo, więc zaraz po zmianie pojechałyśmy do szpitala na badanie krwi no i wieczorem pojechałam po wyniku -ciąża. Wieczorem przyszedł mój ukochany i poprostu tak jak byłam opanowana tak wybuchłam płaczem, że byłam u lekarza i jest źle itd (dukałam strasznie), a on się biedny przestraszył co mi jest czy jestem chora itp. W końcu wykrztusiłam to, że jestem w ciąży on mnie przytulił a na drugi dzień przyszedł z takim wieeelkim misiem i wiieeelką czekoladą i powiedział, że kocha to dziecko tak samo mocno jak mnie. Wspaniała chwila. No w każdym razie później okazało się , że ciąża martwa. W maju pojechaliśmy do Tunezji i wtedy mój luby mi się oświadczył i postanowiliśmy, że teraz nie będziemy stosować anty no i jak się zdarzy to się zdarzy ciąża. Po powrocie się do mnie wprowadził no i jakoś wrzesień/październik zaszliśmy. Już się nie możemy doczekać jak na wiosne pokój będziemy przemeblowywać i przygotowywać wszystko. No i wiemy już, że to będzie wyjątkowy rok. Oczywiście moja teściowa strasznie naciska na ślub ale my postanowiliśmy nie robić nic na siłe (póki brzucha nie widać) bo i tak chcemy i będziemy razem więc ślub będzie jakoś za rok max dwa. :-D

monikak 
juleczka

Informacje:
Dołączyła 344 dni temu

Profil:
Imię: Monika
Im. dziecka: Julia
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-01-20, 14:13   

u mnie to bylo tak bylismy w tedy w trasie nocowalismy w hotelu tam zamowilismy jedzenie i tesciu zaproponowal ze wypijemy sobie wszyscy po drinku to byl tylko jeden drink a ja okropnie sie po nim czulam wrocilismy do pokoju a mnie zebralo sie na wymioty wymiotowlam bardzo dlugo na drugi dzien jak wstalam bylo to samo i bylam zdziwiona bo nigdy nie zwracalam po alkoholu <bezradny>ale mylil mnie okres ktory mnialam przez nasepne 2 mies po jakims czasie kolezanki w szkole dopytywaly sie czy ja czasem nie jestem w ciazy bo dostalam dupy i przytylam wiec za namowa koleznki Asi poszlysmy do gina i tam przezylam szok bo dowiedzialam sie ze jestem w 3mies.ciazy rozplakalam sie z jednej strony ze bede miala dziecko z osoba ktora kocham a z rugiej jak ja sobie poradze bylam w klasie maturalnej potem przyjechal do osrdka R jak do niego zadzwonilam on mnie przytulil i zaczol sie smiac bo nie mogl uwierzyc ze zostanie ojcem Dzis jestesmy szczesliwymi rodzicami 2,5 letniej coreczki :-D

Charlie.C 

Informacje:
Dołączyła 150 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Nastrój:
napalona

Wysłany: 2010-03-05, 19:40   

Jakoś tak dwa tygodnie temu zaczełam się zastanawiać czemu nie mam okresu, najpierw myślałam, że to przez ten ogromny sres po miałam sesję na studiach, potem wpadło mi do głowy, że ostatnio byłam chora i brałam antybiotyk więc to przez to.
Nastepnego dnia miałam mdłości i cycki były obolałe, do tego ból głowy i stawów. Mój przyszły mąż zasugerował przeziębienie. Więc poszłam do lekarza. Babka oglądała mi gardło, osłuchała mnie i stwierdziła, że jestem zdrowa, ale powiedziała, że to są objawy ciąży więc, żebym zrobiła test ciążowy i poszła do ginekologa. Zrobiłąm test tego samego dnia, dwie kreski ( :mrgreen: ) trochę zbita z tropu i przerażona poszłam do ginekologa, żeby potwierdził ( bo znam przypadki, że test był błednie pozytywny), zrobił mi USG i stwierdził, że to jak najbardziej ciąża i że to prawie 7 tydzień. No to ja płacz i dzwonię do mego faceta " słuchaj, musimy pogadać", spotkaliśmy się u mnie. Siadł na łóżku, położyłąm obok niego test ciążowy i w milczeniu patrzyłąm na niego ze łzami w oczach. Zapytałtylko " co to?", potem przyjrzał się uważnie i potem look na mnie i pytanie z miłością w oczach " jesteś w ciazy?". A ja " Tak". Potem zacząl mnie ściskać, tulić, całować, gładzić po brzuchu i skończyło się na upojnej nocy. :mrgreen:

LeeLoo 
Nie taka straszna...

Informacje:
Dołączyła 835 dni temu

Profil:
Imię: Magdalena
Im. dziecka: Wiktor
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-03-05, 20:50   

Sama nie wiem jak to było. Dość wcześnie zrobiłam dwa testy i były negatywne. Ale nadal coś nie dawało mi spokoju. Po trzech dniach zrobiłam kolejny test i wyszedł pozytywny. Następnego dnia zrobiłam jeszcze dwa testy-też dwie krechy. Poszłam do gina na cyto przy okazji wrzucił mnie na USG, ale powiedział, że nic nie widać i ciąży chyba nie ma. Powiedział, że albo czekamy 2tyg. albo robimy betę. Miałam czekać, ale rozchorowałam się i internista nie wiedział czy może mi podać antybiotyk. Zdecydowałam się na betę, która wskazała bardzo wczesną ciążę. Kolejne USG nic. Aż za trzecim podejściem zobaczyłam piękny pęcherzyk z zarodkiem. Po dwóch tygodniach poszłam na umówioną wizytę do lekarza fasolka miała 4,4mm i biło jej serduszko. Wtedy już byłam pewna ciąży.
Czasami jeszcze w to nie wierzę i wydaje mi się, że odetchnę z ulgą i uwierzę, że będę mamą gdy moje maleństwo wreszcie zacznie kopać.

Alhana 

Informacje:
Dołączyła 119 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-04-02, 22:34   

U mnie to było trochę śmiesznie.
Odkąd się znam z moim lubym, torpedował mnie marzeniami o córeczce. Już po tygodniu znajomości wyjechał mi z tekstem czy mu córeczkę urodzę :D
Gdy związek dojrzał i został zaklepany obrączkami, jego marzenia jakby ucichły.
Aż tu cwany któregoś wieczora pyta się - "robimy dzidzię?", ja w lekkim szoku pytam co go nagle ugryzło, ten liczy na palcach liczy i mówi " bo jak teraz zajdziesz to urodzi się następny Skorpion" ( oboje jesteśmy spod znaku Skorpiona :P )
Oboje sie roześmialiśmy.
Nasze pierwsze starania spełzły na niczym, pózniej już tak nie przykładałam do tego wagi stylem "Jak Bozia da to będzie). :-?
No i cóż. W następnym miesiącu po 2 tyg. od spózniającego się okresu zrobiłam test - negatywny wynik.
Wzruszyłam ramionami i tyle. Małż mi na to "ale Ty i tak jesteś w ciąży". Śmiałam się z niego. Ale po następnych 2 tyg. gdy zaczęły mnie strasznie boleć piersi, brało mnie na mdłości, zgagę, spałam jak dzikus, nie było mi do śmiechu.
Po świętach mam wizytę u gina i wszystko sie wyjaśni :)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 976 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-05-31, 15:46   

u mnie było w sumie podobnie jak przy Krzysiu. test robiłam jak miesiączka już się spóźniała kilka dni, jakoś wolałam poczekać, niż zrobić za wcześnie i się rozczarować. w zasadzie to byłam pewna, że jestem w ciąży i pokazanie się drugiej kreseczki bardzo mnie nie zaskoczyło. pokazałam wynik M. on oczywiście bardzo się ucieszył, a ja oczywiście miałam sto myśli w głowie, czy to na pewno dobra decyzja, czy na pewno już teraz, czy sobie poradzimy z dwójką maluchów itd. u lekarza, po dwóch tygodniach, gdy zobaczyłam pulsujące serduszko, te obawy troszeczkę odsunęły się na bok, aczkolwiek nadal są. pomimo to, bardzo się cieszę i wierzę, że damy radę :)

Charlie.C 

Informacje:
Dołączyła 150 dni temu

Profil:
Imię: Karolina
Nastrój:
napalona

Wysłany: 2010-05-31, 16:43   

Gratuluję. :)
Poradzicie sobie. Musicie. ;D

Odpowiedz do tematu