Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1394 dni temu Posty: 2064
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Ula i Ala
Nastrój:
Wysłany: 2009-06-17, 20:41 kąpiel dziecka
Kąpiel waszego dziecka to cudowny czas, dający możliwość zacieśniania więzi pomiędzy wami. Jenak pierwsze kąpiele to także sporo stresu dla debiutujących rodziców. Aby ułatwić sobie czas kąpieli i móc się nią naprawdę cieszyć, trzeba zawczasu przygotować sobie stanowisko kąpielowe i „po kąpielowe
Najpierw przygotuj zestaw „po kąpielowy”: na przewijaku bądź łóżku ułóż wszystko czego będziesz potrzebowała/potrzebował po wykąpaniu dziecka, czyli:
- ręcznik
- pielucha tetrowa, na której położysz już osuszone ręcznikiem dziecko
- kosmetyki: oliwka lub balsam dla dzieci, krem do pośladków,
- miej w pobliżu chusteczki nawilżane dla niemowląt
- miseczka z ciepłą przegotowaną wodą i waciki do przemycia twarzy i oczu dziecka
- jeśli kikut pępowiny jeszcze nie odpadł, to przygotuj również spirytus 70% i jałowe gaziki
- pielucha (jednorazowa lub tetrowa, w zależności jakich używasz)
- ubranka na zmianę
Następnie przygotuj stanowisko kąpielowe, w miarę blisko miejsca, gdzie będziesz wysuszać i ubierać dziecko po kąpieli. Będziesz potrzebować:
- wanienki z wodą
- płynu do kąpieli, ewentualnie dodatkowo szamponu
- jeśli dziecko ma już ząbki, to szczoteczki i pasty do zębów dla dziecka
- dla kilkumiesięczniaka - zabawki
Jeśli masz już wszystko przygotowane, możesz rozbierać malucha i zaczynać kąpielową przygodę.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2009-06-17, 21:03
my od wczoraj mamy jeszcze stojak do wanienki i z kąpaniem przeniosłam się z salonu do łazienki, bo Krzyś zaczął strasznie majtać nóżkami i rączkami i chlapie niesamowicie taki stojak fajna sprawa, plecy mamy odpoczywają.
a jak będzie synuś już sam siedział, to przyjdzie czas na zabawki, to dopiero będzie frajda
Zmienilam troche nazwe tematu, aby rozwinac go rowniez w nieco innym kierunku.
Jak czesto kapiecie swoje maluchy? My kapiemy mala kazdego dnia a dzis pielegniarka powiedziala, zeby nie robic tego co dzien. No wiadomo, ze takie male dziecko sie nie brudzi, ale ja myslalam, ze lepiej sie spi po kapielach, bo i poca sie dzieci. bywa ze myje jej pupke pod kranem, zamiast wycierac chusteczkami, wiec moze rzeczywiscie zbedne sa te czeste kapiele? Mala ma troszke krostek na brzuszku i przedramionach, no i wlasnie po tym stwierdzila ze kapiel wysusza jej cialko, ze ona sie nie brudzi na tyle. Jak to jest u was?
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 874 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-26, 18:02
My codziennie - ale ze względu na "rytuał wieczorny"
Jeśli nadal chcesz ją kąpac codziennie, to może wystarczy zmienić kosmetyk do kapieli na taki z dodatkiem oliwki albo preparat nawilżający dla alergików?
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1640 dni temu Posty: 4459
Profil:
Wysłany: 2010-04-26, 22:09
od samego początku codziennie i nie zamierzam tego zmieniać. jakoś nie potrafiłabym nie wykąpać Krzynia wieczorem. proponowałabym jakiś fajny kosmetyk, może z serii Oilatum i kąp codziennie. tak też może łatwiej załapie, że to rytuał, jest kąpiel, potem cyc i spać
Moze zmienie kosmetyki. Ale o tej firmie co Ty Madziu piszesz, to pierwsze slysze i raczej tego tu nie dostane. Jest za to seria bezzapachowa, w szpitalu dostalam probke tej oliwki, sa tez szampony i plyny do kapieli, wiec moze przetestuje tamta firme. Bo oliwka mi spasowala.
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 1266 dni temu Posty: 2080
Profil: Imię: Kornelia
Im. dziecka: Maja, Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-27, 11:12
U nas też położne mówią, że nie trzeba kąpać codziennie, ale ja mam zamiar i tak robić to każdego dnia. Sama nie lubię iść spać, bez choćby krótkiego prysznica więc dlaczego pozbawiać dziecka komfortu. No i rytuał dnia będzie mi łatwiej dzidzie wyciszyć wieczorem.
Oilatium to naprawdę dobra seria więc jakbyś miała Madziu nadal problemy z dostaniem ich, albo znalezieniem zamiennika to zostaje jeszcze internet. U nas polecany szczególnie u wcześniaków i alergików.
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-04-28, 11:47
Oilatum to seria dla alergików, zawiera parafinę. Jest też Emolium, Atopra, Olian - ale chyba wszystkie te są polskie.
Ja ostatnio kupiłam Balneum Hermal - z olejem sojowym; ma przewagę nad Oilatum taką... że jest niemiecki, więc większa szansa, że będzie u Ciebie w aptece
Używam raz na jakiś czas, a na co dzień normalnych kosmetyków.
Po porodzie Zosia miała brzydką skórę (przenoszona), to kapaliśmy ją codziennie.
Jedna ważna rzecz - przy tych środkach nie stosujemy mydła, szamponu itp - bo zmyje ochronną warstwę.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 913 dni temu Posty: 428 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-06-01, 18:38
My kąpiemy małą co drugi dzień, ale codziennie myjemy jej wszystkie zakamarki (zgięcia nóżek, szyjka) chusteczkami i buziaczek przegotowaną ciepłą wodą. Do mycia w szpitalu używają Emolium i ja w domu też, chociaż mam Nivejkę do wrażliwej skóry, ale Emolium jednak lepiej nawilża i ślicznie pachnie fiołkami.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 784 dni temu Posty: 16
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Michael
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-25, 00:06 :)
Tak samo od początku kąpiemy synka codziennie kiedys pozno wrocilismy do domu z podróży i tak był mały zmęczony po drodze przysypiał a w domu chcielismy bez kąpania go położyc to sie zaczął buntowac
Moim zdaniem to dobrze kąpac dziecko codziennie, jesli kąpie sie rzadziej dziecko odzwyczaja się i potem przy kapieli płacze i sie niepotrzebnie denerwuje;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum