REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Przesunięty przez: Madzia81
2010-11-18, 22:04
Tytuł: Karate a ciąża
Autor Wiadomość
Daria
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-09-17, 12:45   Karate a ciąża

Witam,

od niedawna staramy się z mężem o dzidziusia.
Mam do Was pytanie - tylko proszę, najpierw przeczytajcie całe, zanim wydacie odpowiedź.

Od kilku lat ćwiczę karate (4xw tygodniu, 6 treningów tygodniowo)
Zapytałam mojego ginekologa o możliwość trenowania w ciąży. Jak usłyszał "karate" nie dał mi dokończyć i od razu powiedział "absolutnie nie!".

Karate opiera się na kilku rodzajach ćwiczeń:
- w powietrzu - ciosy i kopnięcia
- w parach - atak i obrona (mogą być kontaktowe - w sensie uderzenia dochodzą na brzuch i głowę lub niekontaktowe, kiedy blokowane są ręką lub nogą)
- ćwiczenia kata - form podobnych do tych, które ćwiczy się w tai chi.

Moje pytanie brzmi: czy uważacie, że ćwicząc z głową czyli bez wstrząsów, bez żadnego kontaktu na brzuch, najlepiej w ogóle bez żadnego kontaktu - tylko w powietrzu i formy, mogłabym ćwiczyć karate w ciąży? Intensywność podobna do lekkiego aerobiku.

Oczywiście pod okiem trenera, który jednak wymaga zgody lekarza, który nie daje mi dokończyć.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Daria

Monini 

Informacje:
Dołączyła 683 dni temu

Profil:
Nastrój:
agresywna

Wysłany: 2010-09-17, 13:17   

Daria napisał/a:
ćwicząc z głową czyli bez wstrząsów, bez żadnego kontaktu na brzuch, najlepiej w ogóle bez żadnego kontaktu - tylko w powietrzu i formy, mogłabym ćwiczyć karate w ciąży? Intensywność podobna do lekkiego aerobiku.

Oczywiście pod okiem trenera, który jednak wymaga zgody lekarza, który nie daje mi dokończyć.

ja uważam, że tak. I radziłabym zmienić lekarza, bo powinien dać dokończyć zanim powie nie... Ruch w ciąży jest bardzo ważny, jeśli ktoś przed zajściem biegał to i w ciąży może to robić, organizm jest przyzwyczajony, więc myślę, że i karate to dotyczy, oczywiście przy spełnieniu podanych przez Ciebie warunków

Daria
Gość

Informacje:

Profil:
Wysłany: 2010-09-18, 16:09   

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Pozdrawiam

Daria

Go$ 

Informacje:
Dołączyła 853 dni temu

Profil:
Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-09-27, 18:57   

uważam że możesz spokojnie ćwiczyć kopnięcia i uderzenia w powietrze jak i kata (sama kiedyś ćwiczyłam więc wiem że te ćwiczenia dobrze wykonane i bez przemęczania nie powinny zaszkodzić) pozdrawiam

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 872 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-09-29, 14:50   

A ja jestem na nie. Karate to sport mimo wszystko urazowy, nawet z dobrą rozgrzewką można się niechcący naciągnąć czy nieszczęśliwie upaść.

Co do kata... czasami pomagam mężowi w ćwiczeniach aikido - ale w I trymestrze też odpuściliśmy, nie ma co ryzykowac, za duża strata.

Eszka22 
Eszka 22

Informacje:
Dołączyła 658 dni temu

Profil:
Imię: Agnieszka
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-09-29, 15:57   

Ja uważam że jeżeli nikt nie będzie Cie bił po brzuchu to nie ma przeciwwskazań tylko że te 6 treningów tygodniowo to za mocne przemęczenie, nad tym pomyśl. No i w pierwszych tygodniach lepiej nie napinać zbytnio brzucha bo jest duże ryzyko plamień a co za tym idzie poronienia. Pierwszy Trymestr jest wyjątkowy wszystko się rozwija trzeba strasznie się oszczędzać bo organizm pracuje na pełnych obrotach.Ale każdy organizm inny i każda ciąża inna.

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 872 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-09-29, 16:29   

Na sali ćwiczeń nikt nie zagwarantuje, że ktoś ćwiczący zwyczajnie nie wpadnie przypadkiem na ciężarną - niezależnie od tego, jak bardzo by ona sama uważała :/

asiunia 

Informacje:
Dołączyła 1277 dni temu

Profil:
Imię: asia
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2010-10-01, 09:44   

Jak czytam takie rzeczy to sie zastanawiam czy niektorzy ludzie dorosli do dziecka???To takie dziecinne, ze w ciazy chce ktos cwiczyc karate.
Odpowiedz sobie na jedno pytanie : Czy jak ktos niechcacy na ciebie wpadnie i stracisz to dziecko przez to , to czy bedziesz umiala sobie wybaczyc?

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2010-10-09, 15:52   

karate w ciazy, moze jeszcze wspinaczka..
zrezygnuj z tego, zastap innymi cwiczeniami. ja np. nie wiem jak wygldaja te cwiczenia, o ktorych piszesz, niby lzejsze ale sam lekarz powiedzial absolutnie.

Przeciez mozna zrezygnowac dla dziecka ;)

kashira 

Informacje:
Dołączyła 640 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Franuś
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2010-10-12, 10:32   

Ja też przed ciążą trenowalam aikido, ale odkad wiem o malenstwie nawet do glowy by mi nie przyszlo by pojsc na trening - raz, ze rozgrzewka jest bardzo wycienczajaca (podejrzewam, ze na karate jest porownywalna albo nawet cięższa), poza tym nie trenujesz sama, nikt nie da Ci gwarancji ze przez przypadek nie zarobisz w brzuch.
madzia napisał/a:
Przeciez mozna zrezygnowac dla dziecka

wlasnie... przeciez w koncu urosnie brzuszek wiec i tak przestaniesz trenowac, a jest to niebezpieczne dla dziecka, wiec warto teraz myslec takze o nim.

Odpowiedz do tematu