REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: kiedy 1 wizyta u lekarza
Autor Wiadomość
Drita 

Informacje:
Dołączyła 485 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-01-28, 18:59   

Gratulacje robaczku!

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-01-31, 14:38   

a właśnie dobry termin na pierwszą wizytę, wcześniej i tak mało widać.

robaczek 

Informacje:
Dołączyła 480 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-02-01, 10:24   

to mnie trochę uspokoiłaś, bo już zaczęłam się zastanawiać czy nie za późno... :) więc spokojnie czekam :)

Anusia1584 

Informacje:
Dołączyła 426 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-23, 21:25   

Dziewczyny a po jakim czasie można zrobić test w domu? Po jakim czasie on rzeczywiście może coś pokazać?
I czy rzeczywiście zaraz po tym można iść do ginekologa? Czy lekarz już zobaczy, czy jestem w ciąży?
Pytam o to wszystko dlatego, że w mojej pracy muszę niestety czasami nosić trochę ciężkich rzeczy. I boję się, że jak już będę w ciąży, to takie dźwiganie może zaszkodzić temu maluszkowi, który się we mnie pojawi.

malami 

Informacje:
Dołączyła 840 dni temu

Profil:
Imię: Jola
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2011-03-23, 21:29   

test najlepiej zrobic w dzien spodziewanej @
nie ma sensu od razu biec do lekarza, bo często nic nie widać, 6-7tc jest chyba dobry, bo juz bije serduszko <serduszka>

:) 

Informacje:
Dołączyła 1394 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-23, 21:30   

Pierwszy test najlepiej zrobić w dniu spodziewanej miesiączki, albo gdy się nie pojawi. Wiele kobiet (starających się o dziecko) nie wytrzymuje i robi test wczesniej. Rozumiem ze cieżko jest wytrzymać ale to nie najlepszy pomysł bo moze wskazac brak ciąży mimo ze w ciaży się będzie, lub (czasem się to zdarza) pokazać ciążę (faktyczną) która z racji słabości ulegnie samoistnemu rozwiązaniu w dniu spodziewanej miesiaczki i wtedy jest mniejszy lub większy dramat dla niedoszłej mamy.

Co do terminu wizyty. Tak wczesnej ciąży lekarz nie potwierdzi. Niby zmiany w obrębie szyjki macicy sa wówczas widoczne, ale najlepiej iść do gina w 7-9tc (liczonym od dnia ostatniej miesiączki, przy dłgich cyklach lepiej poczekac do 8 tc bo ciąza będzie młodsza)) bo wtedy będzie widać na USG bijące serduszko. Wczesniej wielce prawdopodobne z lekarz zobaczy tylko plamkę i nie potwierdzi, ze płód żyje/istnieje.

Eszka22 
Eszka 22

Informacje:
Dołączyła 658 dni temu

Profil:
Imię: Agnieszka
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-03-24, 06:12   

mi test ciązowy pokazał już wynik równo po 2 tygodniach ale jak dziewczyny wyżej pisza z tym jest różnie a najwieksze steżenie hormonu jest po spodziewanej miesiaczce.
A pierwsza wizyta najlepiej w 7-8 tygodniu wtedy zaczyna bić serducho wcześniej widac tylko pęcherzyk ciązowy i żaden lekarz nie da ci pewności że bedziecie mieli dzidziusia bo takie pęcherzyki robia się często i sa wydalane z krwia ( np. spozniona miesiączka)

robaczek 

Informacje:
Dołączyła 480 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-03-25, 15:06   

Mi też wynik pozytywny wyszedł już po 2,5 tygodnia, nie umiałam się doczekać, bo miałam długie cykle, a byłam przeziębiona i żeby mieć pewność czy nie zaszkodzę ewentualnej fasolce zrobiłam test, wyszła druga krecha i do tego dość mocno widoczna, a test kupiłam ten o wyższej czułości chyba z Pepino. Dziś już 12 tydzień za mną :) A na 1 wizytę byłam umówiona w 8 tygodniu i to spokojnie wystarczy. Więc musisz się uzbroić w cierpliwość i trzymam kciuki!! :) ;-)

marcycha66 

Informacje:
Dołączyła 437 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Basia
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-04-08, 18:44   

No w końcu i ja mogę się wypowiedzieć bo do tej pory tylko czytałam wypowiedzi innych. Zdecydowanie odradzam pędzenie do lekarza zaraz po pozytywnym teście. No chyba że coś się dzieje złego. Ja poszłam w 5 tygodniu i na USG zobaczyłam tylko pęcherzyk. Musiałam czekać 2 tygodnie na kolejne USG aby przekonać się czy ciąża jest "żywa" i to były długie 2 tygodnie. Gdybym jeszcze raz była w ciąży na pewno zaczekałabym do 8 tygodnia.

nimfa 

Informacje:
Dołączyła 418 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Dorota
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-04-08, 20:27   

marcycha66 napisał/a:
No w końcu i ja mogę się wypowiedzieć bo do tej pory tylko czytałam wypowiedzi innych. Zdecydowanie odradzam pędzenie do lekarza zaraz po pozytywnym teście. No chyba że coś się dzieje złego..

no dokładnie....człowiek potem się tylko stresuje. Ja poszła w 5 i nawet jeszcze pęcherzyka widać nie było :evil: poszłam tydzień później i na szczęście pęcherzyk był i troszkę się uspokoiłam, kolejna wizyta pod koniec 9 i już rączki, nózki i serduszko było :mrgreen:

snowy 

Informacje:
Dołączyła 436 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-04-08, 20:40   

my usg pierwsze mamy w przyszłym tygodniu, a do lekarza poszliśmy w 5 tygodniu, ale to była bardziej rozmowa na temat naszych obaw i moich leków

LadyBlack 

Informacje:
Dołączyła 636 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-09-16, 07:23   

marcycha66 napisał/a:
Zdecydowanie odradzam pędzenie do lekarza zaraz po pozytywnym teście.
no własnie tez sie zastawiam czy jest sens juz isc..
moze poczekam te ok. 2 tyg.

kochanie1305199 

Informacje:
Dołączyła 550 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-09-16, 09:06   

LadyBlack, Może idź do lekarza to Ci przepiszę luteinę. Bo wyczytałam , że masz bóle brzucha i skurcze ;-)

LadyBlack 

Informacje:
Dołączyła 636 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-09-16, 09:40   

kochanie1305199, no tak, nie wielkie, sa . Chyba sie bede musiała wybrac..

Odpowiedz do tematu