Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 426 dni temu Posty: 153
Profil:
Wysłany: 2011-03-23, 21:25
Dziewczyny a po jakim czasie można zrobić test w domu? Po jakim czasie on rzeczywiście może coś pokazać?
I czy rzeczywiście zaraz po tym można iść do ginekologa? Czy lekarz już zobaczy, czy jestem w ciąży?
Pytam o to wszystko dlatego, że w mojej pracy muszę niestety czasami nosić trochę ciężkich rzeczy. I boję się, że jak już będę w ciąży, to takie dźwiganie może zaszkodzić temu maluszkowi, który się we mnie pojawi.
Informacje: Wiek: 29 Dołączyła 840 dni temu Posty: 2580 Skąd: mazowieckie
Profil: Imię: Jola
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-23, 21:29
test najlepiej zrobic w dzien spodziewanej @
nie ma sensu od razu biec do lekarza, bo często nic nie widać, 6-7tc jest chyba dobry, bo juz bije serduszko
Pierwszy test najlepiej zrobić w dniu spodziewanej miesiączki, albo gdy się nie pojawi. Wiele kobiet (starających się o dziecko) nie wytrzymuje i robi test wczesniej. Rozumiem ze cieżko jest wytrzymać ale to nie najlepszy pomysł bo moze wskazac brak ciąży mimo ze w ciaży się będzie, lub (czasem się to zdarza) pokazać ciążę (faktyczną) która z racji słabości ulegnie samoistnemu rozwiązaniu w dniu spodziewanej miesiaczki i wtedy jest mniejszy lub większy dramat dla niedoszłej mamy.
Co do terminu wizyty. Tak wczesnej ciąży lekarz nie potwierdzi. Niby zmiany w obrębie szyjki macicy sa wówczas widoczne, ale najlepiej iść do gina w 7-9tc (liczonym od dnia ostatniej miesiączki, przy dłgich cyklach lepiej poczekac do 8 tc bo ciąza będzie młodsza)) bo wtedy będzie widać na USG bijące serduszko. Wczesniej wielce prawdopodobne z lekarz zobaczy tylko plamkę i nie potwierdzi, ze płód żyje/istnieje.
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 658 dni temu Posty: 593 Skąd: Zabrze
Profil: Imię: Agnieszka
Nastrój:
Wysłany: 2011-03-24, 06:12
mi test ciązowy pokazał już wynik równo po 2 tygodniach ale jak dziewczyny wyżej pisza z tym jest różnie a najwieksze steżenie hormonu jest po spodziewanej miesiaczce.
A pierwsza wizyta najlepiej w 7-8 tygodniu wtedy zaczyna bić serducho wcześniej widac tylko pęcherzyk ciązowy i żaden lekarz nie da ci pewności że bedziecie mieli dzidziusia bo takie pęcherzyki robia się często i sa wydalane z krwia ( np. spozniona miesiączka)
Mi też wynik pozytywny wyszedł już po 2,5 tygodnia, nie umiałam się doczekać, bo miałam długie cykle, a byłam przeziębiona i żeby mieć pewność czy nie zaszkodzę ewentualnej fasolce zrobiłam test, wyszła druga krecha i do tego dość mocno widoczna, a test kupiłam ten o wyższej czułości chyba z Pepino. Dziś już 12 tydzień za mną A na 1 wizytę byłam umówiona w 8 tygodniu i to spokojnie wystarczy. Więc musisz się uzbroić w cierpliwość i trzymam kciuki!!
No w końcu i ja mogę się wypowiedzieć bo do tej pory tylko czytałam wypowiedzi innych. Zdecydowanie odradzam pędzenie do lekarza zaraz po pozytywnym teście. No chyba że coś się dzieje złego. Ja poszłam w 5 tygodniu i na USG zobaczyłam tylko pęcherzyk. Musiałam czekać 2 tygodnie na kolejne USG aby przekonać się czy ciąża jest "żywa" i to były długie 2 tygodnie. Gdybym jeszcze raz była w ciąży na pewno zaczekałabym do 8 tygodnia.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 418 dni temu Posty: 263 Skąd: wieś
Profil: Im. dziecka: Dorota
Nastrój:
Wysłany: 2011-04-08, 20:27
marcycha66 napisał/a:
No w końcu i ja mogę się wypowiedzieć bo do tej pory tylko czytałam wypowiedzi innych. Zdecydowanie odradzam pędzenie do lekarza zaraz po pozytywnym teście. No chyba że coś się dzieje złego..
no dokładnie....człowiek potem się tylko stresuje. Ja poszła w 5 i nawet jeszcze pęcherzyka widać nie było poszłam tydzień później i na szczęście pęcherzyk był i troszkę się uspokoiłam, kolejna wizyta pod koniec 9 i już rączki, nózki i serduszko było
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum