Mam pytanie...Po jakim czasie starania się o dziecko-można zrobić badania na niepłodność. Czy wtedy trzeba się udać do ginekologa,a może do jakiegoś specjalisty? Jeśli ktoś ma takie info to proszę o odpowiedz-moja przyjaciółka ma taki problem i nie wie gdzie się z tym udać.
Słyszałam kiedyś,gdzieś niepamiętam,że badania nad niepłodnością mogą się rozpocząć dopiero po 2 latach starania się pary o dziecko...Dlatego pytam czy ktoś wie więcej. Poradzę jej żeby zapytała lekarza choć się krępuje...bo chyba nie ma co spekulowć
Informacje: Dołączyła: 28 Lis 2007 Posty: 9 Skąd: Warszawa
Profil:
Wysłany: 2007-12-12, 12:05
Oj dokładnie... Ludzie, którzy robią taką presję na sobie, tak bardzo chcą dziecka, mają problemy właśnie przez psychikę... Takie właśnie wyluzowanie bardzo często przynosi efekty
Po jakim czasie starania się o dziecko-można zrobić badania na niepłodność
W większości państw ten okres to Rok.
To przykry temat. Bezpłodność dotyczy miliona par w Polsce, także b.wiele osób
( co 4-5 para). Rzeczywiście stres jest podany jako jedna z przyczyn bezpłodności.
Niepłodność to niemożność zajścia w ciążę po roku współżycia seksualnego, bez stosowania środków antykoncepcyjnych, a także niemożliwość urodzenia donoszonego, zdrowego dziecka .
Jest to coś innego niż bezpłodność, oznaczająca stan absolutnej niemożności reprodukcji. Bezpłodność jest stała i nieuleczalna - nie musi taką być niepłodność.
Ja mam troszke inne pytanie ale w temacie...Czy to prawda ze jezeli mloda dziewczyna ktora jeszcze nie rodzila bierze przez dluzszy okres czasu tabletki antykoncepcyjne moze pozniej miec problemy z zajsciem w ciaze?
Na pewno trzeba odczekać przynajmniej 6 miesięcy po odstawieniu tabletek . A tabletki chyba nie mają dużego wpływu na zajście w ciąże. Są dziewczyny które już w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek zachodzą w ciążę . A bywa też tak że po odstawieniu tabletek cykl się rozreguluje i trzeba wtedy czekać aż się unormuje.
Na pewno trzeba odczekać przynajmniej 6 miesięcy po odstawieniu tabletek
a z tym to się nie zgodzę. co lekarz, to doradza co innego. i w sumie nie ma nic złego nawet jeśli się zajdzie w ciążę zaraz po odstawieniu tabletek.
skinnybitch napisał/a:
Czy to prawda ze jezeli mloda dziewczyna ktora jeszcze nie rodzila bierze przez dluzszy okres czasu tabletki antykoncepcyjne moze pozniej miec problemy z zajsciem w ciaze?
nie ma zasady. zaszłam w ciąże 3 miesiące po odstawieniu tabletek, w zasadzie od razu po odrzuceniu innej antykoncepcji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum