REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

Tytuł: Kiedy przekłuć dziecku uszy?
Autor Wiadomość
Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Żuczek ;*
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-10-21, 22:53   Kiedy przekłuć dziecku uszy?

Pytanie do mam dziewczynek - czy Wasze córeczki mają już kolczyki?

Ja mam z tym problem - Zuza nie ma jeszcze kolczyków i w najbliższym czasie nie planuję przekłuwać jej uszu, ale nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć osobie, która te kolczyki kupiła i za każdym razem pyta się czemu mała ich jeszcze nie nosi <bezradny>
Tylko, że u nas jest tak - zrobię małej kucyk, za 5 minut ściąga gumkę z włosów, bo jej przeszkadza, czy to kucyki dwa czy tylko grzywka spięta spinką - wszelkie ozdoby utrzymują się do pół godziny na jej głowie i to tylko dzięki temu, że siedzę z nią i co rączka wędruje do główki to powtarzam, że nie wolno - ale w końcu przegrywam za każdym razem <bezradny>
I jak tu dać przekłuć jej uszy? Skoro głupia spinka jej w życiu przeszkadza to co dopiero dwie małe śrubeczki w uszach :roll: I tłumaczę wszystkim, że nie zrobię jej tych głupich dziurek - tak jakby to był jakiś priorytet w życiu - kolczyki :evil: Podrośnie, będzie jej się to podobało, sama powie, że chce - to ok, pójdziemy i zrobimy. Skuli mnie może to być nawet dopiero gdy skończy 6 lat - jak to wytłumaczyć dorosłemu człowiekowi? Bo ja już nie mam pomysłów <bezradny>

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-10-22, 14:48   

I ja tez z tych co to nie rozumieja fenomenu kolczykow u najmlodszych dziewczynek.
Nie wiem czemu sie to robi i po co. Wole upiekszyc spineczkami i gumkami we wlosach choc u mojej nadal z tym ciezko.

Nie wiem co ci doradzic ja bym chyba zaczela ignorowac juz takie pytania. A pytania pewnie sa w formie twierdzen i tego co powinnas zrobic.
Tez nie lubie jak ktos niby pyta a jednak radzi co powinnam zrobic tym bardziej kiedy moje zamiary sa zupelnie inne.

Dziewczynki to zwykle z przedszkola przynosza chyba takie pomysly, bo kolezanki maja to i ja bym chciala. Wtedy mozna odczekac kilka tygodni i zobaczyc jak dziecku chec nie przejdzie to mozna pomyslec i zrobic ale wczesniejsze przekluwanie to tylko z inicjatywy doroslych. Ja zrobilam kolczyki jak mialam chyba 17 lat dopiero bo dziewczynom w szkole dodawaly uroku i sama chcialam duze kolczyki. A swojej kiedy zrobie? odlegle plany, nawet sie nad tym nie zastanawiam.

snowy 

Informacje:
Dołączyła 436 dni temu

Profil:
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2011-10-22, 15:02   

Madź możesz powiedzieć, że mała ma uczulenie ;) wtedy się odczepią

Joasia 

Informacje:
Dołączyła 276 dni temu

Profil:
Imię: Joanna
Im. dziecka: LENKA
Wysłany: 2011-10-22, 16:13   

Madź, doskonale Cię rozumiem ;-) ja małej postanowiłam nie przebijać uszu no i powiem, że rodzina tego nie rozumie ,,bo przecież tak ładnie by wyglądała" skwitowała ostatnio teściowa :roll: nacisk z ich strony był ale się nie dałam :-P postanowiłam, że ma to być decyzja córki a nie moja bo to jej ciało i nie chcę decydować za nią.
Nie daj się presji otoczeniu :lol: :lol: twoje zdanie jest najważniejsze ;-)
22.10.2010 godz.10:20 53 cm 3000g

Mama aniołka 19.02.2009 (*)

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-10-22, 17:32   

córeczki nie mam, ale na pewno nie przebiłabym takiemu maluchowi uszu. a po co? tak jak madzia napisała - upiększać można spinkami, gumkami, opaskami itd. a skoro Twój dzieć zdejmuje wszystko co możliwe, istnieje duża szansa, że kolczyki też próbowałaby zdjąć i tylko krzywdy mogłaby sobie narobić.

jeżeli autor prezentu nie rozumie takiego tłumaczenia, to pozostaje zignorować takie dopytywania.

calineczka 

Informacje:
Dołączyła 1637 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Michałek
Wysłany: 2011-10-22, 17:37   

Gdybym miała córeczkę uszy bym przekłuła dopiero w wieku szkolnym

kjujiczek 
Zboczuszek:)

Informacje:
Dołączyła 744 dni temu

Profil:
Imię: Kasia
Im. dziecka: Agatka
Nastrój:
napalona

Wysłany: 2011-10-22, 18:08   

Ja też przebiję mojej dopiero, gdy będzie tego chciała.
Madz - tłumacz wszystkim, że chcesz oszczędzić jej bólu, bo jednak trochę boli, poza tym takie małe dziecko jest ruchliwe i ciekawe wszystkiego, mogłaby sobie krzywdę zrobić, gdyby zaczęła się kolczykami bawić. Poza tym dziurki lubią ropieć, trzeba ciągle dezynfekować, a Zuza nie lubi, gdy jej się gmera przy uszach. No i skoro spineczki ją wkurzają, kolczyki też mogą jej przeszkadzać, a jak się je wyjmie, to dziurka zarośnie, więc cały wysiłek na marne. To wszystkie argumenty, jakie mi przyszły do głowy :-P

Tri 
...

Informacje:
Dołączyła 872 dni temu

Profil:
Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
zmeczona

Wysłany: 2011-10-23, 07:27   

Po kilku "jest za mała jest na kolczyki" dziadek przestał marudzić - kupił Zosi już na chrzciny :O
Myślę, że jak pójdzie do szkoły i będzie sama chciała to pomyślimy, na razie za wielki szaleniec jest - a nawet jeśli by i ona spokojna była, to w przedszkolu są inne dzieci, gonią, zahaczą i problem gotowy.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-10-23, 08:49   

kjujiczek napisał/a:
mogłaby sobie krzywdę zrobić,
np polknac :-?

Tri napisał/a:
"jest za mała jest na kolczyki"
I w sumie to jest chyba wystarczajacy argument. Jak dorosly nie rozumie to ignorowac pytania.

słoneczko07 
riki tiki bara bara

Informacje:
Dołączyła 922 dni temu

Profil:
Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-10-23, 15:03   

Julce przekułam gdy miała ok 20 miesięcy, juz to gdzieś pisałam
siadała mi na kolanach i ciagle : "mama, to" dotykała moich kolczyków a potem swoich uszu
tylko, ze jej to strojenie pozostało do dziś, mała modnisia, która ma więcej "bizuterii" i ozdób niż mama :shock:

z Emilką powiem szczerze że nie wiem <bezradny> ona to taki trzpiot jest, kolczyki już ma, tylko kwestia kiedy

ja miałam przekłute dzień po komunii
i zazdrościłam dziewczynom które na komunii już je prezentowały na uszach :roll:

Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-10-24, 10:43   

kjujiczek napisał/a:
Madz - tłumacz wszystkim, że chcesz oszczędzić jej bólu

To nie przeszło :P Przecież nie będzie tego pamiętać a to już w ogóle zęby jak wychodzą to bolą bardziej i bla, bla bla :-P

Madzia ma rację, zacznę to całkowicie ignorować <bezradny> a jak to nie pomoże to wykorzystam radę snowy i Zuza będzie na kilka lat uczulona na złoto :roll: A jak uznam, że przyjdzie czas to z niego wyrośnie :lol:

Tri napisał/a:
kupił Zosi już na chrzciny

My też dostaliśmy już na chrzciny właśnie :-? I tak już półtora roku się migam od przekłucia jej tych uszu :-P

ewelcia1987 

Informacje:
Dołączyła 875 dni temu

Profil:
Imię: Ewelina
Im. dziecka: Martynka
Nastrój:
skolowana

Wysłany: 2011-10-24, 11:19   

A ja tam chcę małej przebić :-) ale poczekam do wiosny bo w zimie to chyba nie za dobry pomysł, zobaczymy, poradzę się jeszcze jakiejś kosmetyczki dobrej :-)

Karoll 

Informacje:
Dołączyła 603 dni temu

Profil:
Wysłany: 2011-10-24, 11:27   

Nie mam nic przeciwko noszeniu kolczyków przez dzieci. Nie przemawia do mnie jednak zbyt wczesne przekłuwanie dzieciom uszu. Siostra mojej byłej uczennicy miała już przekłute uszy, gdy skończyła zaledwie pół roku. Oczywiście decyzja należy do rodziców, jednak gdybym mogła to odradzałabym.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1638 dni temu

Profil:
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2011-10-24, 14:00   

Madź napisał/a:
Madzia ma rację, zacznę to całkowicie ignorować a jak to nie pomoże to wykorzystam radę snowy i Zuza będzie na kilka lat uczulona na złoto A jak uznam, że przyjdzie czas to z niego wyrośnie
ja czasami udaje, ze czegos nie slysze ;-) i szybko zagaduje do corki.
Ale chyba zeby stwierdzic, ze dziecko ma uczulenie na cos to najpierw pownno miec z tym czyms kontakt.

Madź 
heksa.

Informacje:
Dołączyła 368 dni temu

Profil:
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2011-10-24, 14:03   

madzia napisał/a:
Ale chyba zeby stwierdzic, ze dziecko ma uczulenie na cos to najpierw pownno miec z tym czyms kontakt

To już będzie na mojej głowie, żeby coś wymyślić ;-)

Odpowiedz do tematu