Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 971 dni temu Posty: 2080 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-04, 15:14
Alexa u mnie na przykład tak było. Starałam się o Dominika ponad rok i nie brałam kwasu bo nie miałam o tym zielonego pojęcia. Dla lekarza to było tak oczywiste że nawet mi nie powiedział a ja po prostu nie wiedziałam. Dopiero jak potwierdził ciążę to się zapytał czy biorę kwas Foliowy .
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 772 dni temu Posty: 1429
Profil: Imię: Alicja
Im. dziecka: Szymuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-10, 15:00
Zależy jakie opakowanie kupisz. Folick ma z tego co pamiętam 30 tabletek - więc na miesiąc. Ale ja kupiłam sobie jakiś inny i w nim było około 200 czy 150. I do tej pory mam jeszcze, bo biorę już inne tabletki. Spokojnie mozesz nawet od jutra zacząć go brać. Po co czekac do lutego.
Nie mam teraz tego kwasu dopiero musze kupic. ale czytam o nim na wikipedii teraz i widze, ze wskazane brac nawet jak sie nie planuje dziecka wiec to nic zlego.
Pewnie jak go nabede to zaczne brac od razu zawsze to jeden krok do przodu i blizej do ciazy hehe;))
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
że czasem tak na mnie patrzysz... tak jakoś pięknie.... "inaczej"
Dziękuję Ci, że czasem jestem przy Tobie zmęczona....
Dziękuję, dziękuję, dziękuję...że mogę Cię trzymać w ramionach.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 772 dni temu Posty: 1429
Profil: Imię: Alicja
Im. dziecka: Szymuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-10, 15:24
Ja zaczęłam go łykac w lutym tego roku. I wierzę w to, ze uregulował mi okres - wiem ze to głupie, ale po 3 latach wywoływania go sobie luteiną, zaskoczył mi w miesiac czy 2 po tym jak zaczęłam go brać. Gdzieś wyczytałam, ze kobiety przez cały okres płodny powinny brać kwas foliowy.
Profil: Imię: Iwona
Im. dziecka: Karo
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-11, 17:29
kobiety, które chcą zajść w ciążę, powinny zacząć brać kwas foliowy najpóźniej miesiąc przed poczęciem i potem przez pierwszy trymestr. Jedna tabletka dziennie wystarczy w zupełności.
Ja już go łykam od miesiąca
Rozmawiałam z bratową która jest położną i ona mi go poleciła.
Nie zaszkodzi a może pomóc w zajściu w ciążę.
Informacje: Dołączyła 660 dni temu Posty: 260 Skąd: Poznań
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-13, 15:03
My zamierzamy se starac o dziecko mniej wiecej w polowie przyszlego roku, a ja juz lykam folik, jedna tabletke dziennie i wiele moich kolezanek, ktore chca sie starac o dzieci tez w przyszlym roku, tez juz biora.
madzia napisał/a:
czytam o nim na wikipedii teraz i widze, ze wskazane brac nawet jak sie nie planuje dziecka wiec to nic zlego.
Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 796 dni temu Posty: 796 Skąd: UK
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-18, 23:58
Ja zaczelam brac we wrzesniu,a "udalo" nam sie juz w pazdzierniku,myslalam ze starania zajma nam jakies 3 miesiace i dlatego nie zaczynalam brac foliku duzo wczesniej.Bralam przez pierwsze 3 miesiace ciazy,teraz biore "centrum materna".
Informacje: Wiek: 20 Dołączyła 707 dni temu Posty: 381
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2009-04-15, 09:21
ja zaczelam brac jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy czyli od poczatku 3go miesiaca ciazy i bralam potem juz razem z witaminami (byl w nich zawarty) przez krotki czas bo meczyly mnie straszliwe wymioty i moja gin kazala odstawic wszelkie witaminy bo mozliwe bylo ze to tez one nasilaja mdlosci. teraz nie biore kwasu, mam inna mieszanke witamin, ale tez rzadko co biore bo zauwazylam ze po nich faktycznie gorzej sie czuje
Ja juz zaczelam czwarte opakowanie foliku i dopiero zaczynamy staranka.
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
że czasem tak na mnie patrzysz... tak jakoś pięknie.... "inaczej"
Dziękuję Ci, że czasem jestem przy Tobie zmęczona....
Dziękuję, dziękuję, dziękuję...że mogę Cię trzymać w ramionach.
Drogie staraneczki zawitałam na wasze forum bo chciałbym postarać się o dzidziusia. A z praktyki wiem że rady życiowe są najlepsze więc mam nadzieję że razem nawzajem będziemy się wspierać radami. W związku z tym przygotowaniami zapisałam się do Gina na wizytę a teraz przekopuję neta żeby troszkę informacji pozbierać. No i pojawia się kwestia kwasu foliowego. Koleżanka poleciła mi folika widzę że tu na forum jest też on popularny. Czyli jeśli zacznę go już łykać to powinno być wszystko ok.? czy lepiej zacząć go łykać a ze staraniami poczekać kilka miesięcy żeby powstały zapasy? no i czy jedna tabletka czy może lepiej dwie skoro jest tak ważny?
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum