REGULAMIN  Album Szukaj   Rejestracja  Zaloguj Oblicz dni płodne

gotowanie

Tytuł: Kiedy zacząć brać kwas foliowy?
Autor Wiadomość
Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1488 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-10-04, 14:14   

Alexa u mnie na przykład tak było. Starałam się o Dominika ponad rok i nie brałam kwasu bo nie miałam o tym zielonego pojęcia. Dla lekarza to było tak oczywiste że nawet mi nie powiedział a ja po prostu nie wiedziałam. Dopiero jak potwierdził ciążę to się zapytał czy biorę kwas Foliowy .

alexa87 

Informacje:
Dołączyła 1286 dni temu

Profil:
Imię: Aleksandra
Im. dziecka: Patryk
Nastrój:
zakochana

Wysłany: 2008-10-04, 14:19   

Aha rozumiem.No ja jak zaczelam sie starac to czytalam rozne fora, kupowalam gazetk , ksiazke i wogole :lol: Hehe i tam wszedzie o tym trabili :-P

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-12-10, 14:56   

Tak pomyslalam, bede teraz w PL i chyba sie zaopatrze w kwas. Na ile starcza jedno opakowanie?
No i...ile moze mi sie tego przydac...

mysle, ze z poczatkiem lutego powinnam zaczac brac :roll:

:) 

Informacje:
Dołączyła 1289 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-12-10, 15:00   

Zależy jakie opakowanie kupisz. Folick ma z tego co pamiętam 30 tabletek - więc na miesiąc. Ale ja kupiłam sobie jakiś inny i w nim było około 200 czy 150. I do tej pory mam jeszcze, bo biorę już inne tabletki. Spokojnie mozesz nawet od jutra zacząć go brać. Po co czekac do lutego.

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-12-10, 15:09   

Ja myslalam, ze miesiace przed planowym staraniem zaczne brac i teraz juz nie wiem :)
Nie mam teraz tego kwasu dopiero musze kupic. ale czytam o nim na wikipedii teraz i widze, ze wskazane brac nawet jak sie nie planuje dziecka wiec to nic zlego.
Pewnie jak go nabede to zaczne brac od razu ;-) zawsze to jeden krok do przodu i blizej do ciazy hehe;))

:) 

Informacje:
Dołączyła 1289 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-12-10, 15:24   

Ja zaczęłam go łykac w lutym tego roku. I wierzę w to, ze uregulował mi okres - wiem ze to głupie, ale po 3 latach wywoływania go sobie luteiną, zaskoczył mi w miesiac czy 2 po tym jak zaczęłam go brać. Gdzieś wyczytałam, ze kobiety przez cały okres płodny powinny brać kwas foliowy.

Aneta 

Informacje:
Dołączyła 1488 dni temu

Profil:
Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-12-10, 15:26   

Madzia możesz zacząć już brać teraz :-) Ja zaczęłam 6 miesięcy przed zajściem w ciążę . Kupowałam FOLIK jest tam 30 tabletek i kosztuje ok 6zł.

Madzia81 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2008-12-10, 17:04   

możesz już powoli go łykać, ale nie przesadzaj z ilością - myślę, że 1 tabletka dziennie w zupełności wystarczy :) a na pewno nie zaszkodzi.

malutka-iwona 
Przeszczęśliwa:)

Informacje:
Dołączyła 1155 dni temu

Profil:
Imię: Iwona
Im. dziecka: Karo
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-12-11, 17:29   

kobiety, które chcą zajść w ciążę, powinny zacząć brać kwas foliowy najpóźniej miesiąc przed poczęciem i potem przez pierwszy trymestr. Jedna tabletka dziennie wystarczy w zupełności.
Ja już go łykam od miesiąca :mrgreen:
Rozmawiałam z bratową która jest położną i ona mi go poleciła.
Nie zaszkodzi a może pomóc w zajściu w ciążę.

Kita 

Informacje:
Dołączyła 1177 dni temu

Profil:
Im. dziecka: Mateuszek
Nastrój:
neutralna

Wysłany: 2008-12-13, 15:03   

My zamierzamy se starac o dziecko mniej wiecej w polowie przyszlego roku, a ja juz lykam folik, jedna tabletke dziennie i wiele moich kolezanek, ktore chca sie starac o dzieci tez w przyszlym roku, tez juz biora.
madzia napisał/a:
czytam o nim na wikipedii teraz i widze, ze wskazane brac nawet jak sie nie planuje dziecka wiec to nic zlego.
no dokladnie, na pewno nie zaszkodzi

angik1683 

Informacje:
Dołączyła 1313 dni temu

Profil:
Nastrój:
anielska

Wysłany: 2009-01-18, 23:58   

Ja zaczelam brac we wrzesniu,a "udalo" nam sie juz w pazdzierniku,myslalam ze starania zajma nam jakies 3 miesiace i dlatego nie zaczynalam brac foliku duzo wczesniej.Bralam przez pierwsze 3 miesiace ciazy,teraz biore "centrum materna".

asia21_87 

Informacje:
Dołączyła 1287 dni temu

Profil:
Imię: Asia
Im. dziecka: Ula i Ala
Nastrój:
zadowolona

Wysłany: 2009-04-14, 16:31   

ja foliku nie brałam przed zajściem w ciąże, choć jak tak piszecie to powinno się brać co najmniej 3 miesiące przed

ja zaczęłam brać jak się dowiedziałam że jestem w ciąży i biorę do tej pory cały czas

mloda_mama 
mamusia :)

Informacje:
Dołączyła 1224 dni temu

Profil:
Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
pijana

Wysłany: 2009-04-15, 08:21   

ja zaczelam brac jak sie dowiedzialam ze jestem w ciazy czyli od poczatku 3go miesiaca ciazy i bralam potem juz razem z witaminami (byl w nich zawarty) przez krotki czas bo meczyly mnie straszliwe wymioty i moja gin kazala odstawic wszelkie witaminy bo mozliwe bylo ze to tez one nasilaja mdlosci. teraz nie biore kwasu, mam inna mieszanke witamin, ale tez rzadko co biore bo zauwazylam ze po nich faktycznie gorzej sie czuje :roll:

madzia 

Informacje:
Dołączyła 1533 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-05-09, 15:35   

Ja juz zaczelam czwarte opakowanie foliku ;-) i dopiero zaczynamy staranka.

irenn4 

Informacje:
Dołączyła 987 dni temu

Profil:
Wysłany: 2009-05-26, 13:51   

Drogie staraneczki zawitałam na wasze forum bo chciałbym postarać się o dzidziusia. A z praktyki wiem że rady życiowe są najlepsze więc mam nadzieję że razem nawzajem będziemy się wspierać radami. W związku z tym przygotowaniami zapisałam się do Gina na wizytę a teraz przekopuję neta żeby troszkę informacji pozbierać. No i pojawia się kwestia kwasu foliowego. Koleżanka poleciła mi folika widzę że tu na forum jest też on popularny. Czyli jeśli zacznę go już łykać to powinno być wszystko ok.? czy lepiej zacząć go łykać a ze staraniami poczekać kilka miesięcy żeby powstały zapasy? no i czy jedna tabletka czy może lepiej dwie skoro jest tak ważny?

Odpowiedz do tematu