Informacje: Wiek: 26 Dołączyła 756 dni temu Posty: 748 Skąd: UK
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Dawidek
Nastrój:
Wysłany: 2009-05-26, 15:05
irenn4 napisał/a:
Czyli jeśli zacznę go już łykać to powinno być wszystko ok.? czy lepiej zacząć go łykać a ze staraniami poczekać kilka miesięcy żeby powstały zapasy?
zapasy napewno nie powstana,bo organizm raczej nie kumuluje w sobie kwasu foliowego,niektorzy zalecaja lykac folik 2-3 miesiace wczesniej,ale nie jest to raczej koniecznosc.Ja zaczelam lykac folik w polowie wrzesnia,a juz w pazdzierniku nam sie udalo i dzidzia rozwija sie prawidlowo.
irenn4 napisał/a:
no i czy jedna tabletka czy może lepiej dwie skoro jest tak ważny?
irenn4, skoro zdecydowalas sie na dziecko, i nie jest to decyzja na "za rok" tylko krocej, to juz mozesz smialo lykac folik. Tak jak Angik , pisze, jedna tableteczka dziennie. Nawet lekarz ci to powie, chyba ze w rodzinie byly jakies choroby, to wtedy zwieksza sie dawke.
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".
Dzięki za rady. Już wczoraj wieczorem łyknęłam pierwszego folika A tabletkę lepiej łykać rano czy wieczorem? czy to bez różnicy? i może i poradzicie na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę w codziennym życiu? pewnie lekarz też mi coś tam powie ale i tak najlepsze są rady mamusiek. A myślicie że mój mąż powinien łykać kwas foliowy razem ze mną?
Ja lykam tak kolo poludnia. I mysle ze rano lepiej niz wieczorem, wieczorkami czasem jakies piwko czy winko sie zdarza wiec wolalam nie lykac w tym samym czasie tabletki.
Maz? A jemu to chyba w niczym nie pomoze Poczytaj ulotke, on jest dla ciebie
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".
Kurde......wy tak wczesnie zaczęłyście brać kwas foliowy a ja dopiero w dniu kiedyzobaczyłam dwie kreski i teraz juz panikuje ze cos moze byc nie tak:/
Ale moja szwagierka tez tak brała jak ja i wszystko ok wiec chyba musze przestac siać panikę.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 283 dni temu Posty: 29
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-10-21, 20:54
Mój M jest dietetykiem. Mówił mi, że kobieta może łykać kwas foliowy profilaktycznie. Jeśli będzie brać zwykła dawkę- jedną tabletkę dziennie to na pewno jej nie zaszkodzi. Tym bardziej, że wiele kobiet ma niedobory tej witaminy, a jest ona potrzebna nie tylko wtedy, gdy jest się w ciąży. Ja biorę od prawie 3 lat. Po porodzie nadal będę go przyjmować. Pozdrawiam
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 754 dni temu Posty: 1100
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-29, 15:48
no własnie kwas foliowy długo się włchłania do organizmu więc można o wiele wcześniej zaczać brac, mozna tez stosować jako jeden ze składnikó uzupełniających diety nawet jak o dzidzie sie nie staramy
A ja od dziś zaczynam na nowo
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum