Obojętne jaki kwas foliowy - bez recepty jest tylko ta jedna dawka
Jak brałam ten bez recepty, to miałam tą standardową dawkę - 0,4mg, a na receptę dawka jest dużo większa - bo 15mg. Musiałabym zjeść całe opakowanie Foliku na raz, żeby przyjąć ta dawkę co mi przepisano
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 502 dni temu Posty: 29 Skąd: Karlsruhe
Profil:
Wysłany: 2011-01-06, 16:25
Ja czytałam, ze mozna juz rok przed ciążą zacząc to brać. Ale nie wiem czy to aż taki dobry pomysł rok przed faszerowac się tabletkami. Ale dużo tego podobno mają banany i fasola i jeszce jakieś inne warzywa i owoce wiec ja narazie zajadam się witaminkami.
Profil:
Wysłany: 2011-01-06, 19:56
Nio, masz rację ale ja jakoś boję sie tabletek. Antykoncepcyjne biorę ale z wielkim lękiem i marzę o dniu kiedy ten koszmar się skonczy.
To kiedy najlepiej zacząć brać ten kwas foliowy? I czy koliduje on z tabletkami antykoncepcyjnymi?? chociaż z drugiej strony to witamina nic innego wiec raczej nie powinien miec na to wpływu.
Folik to kwas foliowy będący witaminą z grupy B. Nie koliduje z hormonami.
Od lekarza słyszałam,że powinno się go zacząć łykać 3 miesiące przed zaplanowaną ciążą. Tak naprawdę każdy powinien go brać,ponieważ regularne zażywanie kwasu foliowego zmniejsza ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak: astma, alergia, katar sienny, utrata wzroku, utrata słuchu, migreny, a nawet choroby serca - to wyczytałam.
San, na Twoim miejscu już teraz zaczęłabym brać .
Profil:
Wysłany: 2011-01-06, 21:59
:) napisał/a:
p.s. skoro tabletki naywasz koszmarem, to moze zły sposób antykoncepcyjny wybralaś.
Ten był jedynym odpowiednim dla mnie. Ale to jednak hormony, które biore a ich działania się boję. Ale biorę je dopiero 3 lata. Boję sie z tego względu, ze będąc małą dziewczynką miałam pewne problemy z moją macicą i cały czas sie boje, ze nie będę mogła miec dzieci. Chociaz ginekolog mnie uspokaja, ze moaj macica jest dobrze rozwinieta. To taki mój mały dramat. Mam nadzieję, ze rozumiesz.
Ale dziękuje Wam za rady i chyba rzeczywiście juz tym roku zacznę brac ten środek.
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 872 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-01-13, 13:33
Gdyby kwas foliowy był szkodliwy, to nie dodawano by go do chleba
W wielu krajach tak się dba o suplementację, odgórnie
San - skoro ginekolog uspokaja, to chyba nie ma się czym martwić Jeśli to dla Ciebie duże przeżycie, może idź na wizytę do innego, będziesz miała dwie niezależne opinie?
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 22 Dołączyła 550 dni temu Posty: 2587
Profil:
Wysłany: 2011-01-14, 21:36
ja kwas foliowy brałam dość długo przed ciążą. Był nie drogi i małe tabletki więc nie było problemu:)
p.s. oczywiście jak niezapomiałam czasami tak było heheh
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum