Witam. Jestem w 18/19 tyg. ciąży. jest to moja pierwsza ciąża i martwią mnie moje bóle.
Tydz. temu byłam u lekarza, przepisał mi Luteinę ponieważ miałam lekkie bóle w podbrzuszu, mało odczuwalne, ale były... Teraz mam silny ból w okolicy jajników, raz po lewej raz po prawej stronie. Boli mnie to kilka razy dziennie przez kilkanaście sekund. Budzę się w nocy przez ten ból, czasami jak się przewracam z boku na bok to też mnie boli w podbrzuszu. Jeszcze jedno. Stawia mi się macica, nie wiem czy w 5 miesiącu tak właśnie powinno być, a stawia mi się dość często, raz po prostu mi strasznie twardnieje, a jak leże to robi mi się górka, tak jak by mi wychodziła "na wierzch" .
Lekarz zalecił mi raczej leżeć i mniej chodzić. Nie chodzę dużo, w sumie od jakiegoś czasu tylko po domu... Nie wysilam się. Nie wiem co robić, bo przed wizytą u ginekologa nie miałam tego strasznego kłucia w jajnikach ... A to naprawdę jest dość silny ból. Czy może mi ktoś powiedzieć co to może oznaczać? Wiem, że już jestem na takim etapie ciąży gdzie w podbrzuszu nie powinno mnie nic boleć... Proszę bardzo o odp. jeżeli ktoś naprawdę wie coś na ten temat, boję się o swojego dzidziusia...
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-07-29, 16:18
Najlepiej zgłoś się do swojego lekarza - bo choć najprawdopodobniej takie kłucia to efekt rosnącej macicy, która uciska i naciąga wszystko w brzuchu, to trzeba wpierw wykluczyć, czy nie dzieje się coś niepokojącego, skoro lekarz włączył Ci niedawno leczenie.
Powodzenia - daj znać po wizycie
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Mam podobny problem od wczoraj. Kłuje mnie mnie podbrzusze, nie jest to ból nie do wytrzymania, jednak martwię się czy z dzidzią wszystko w porządku. To 16/17 tc., a nigdy wcześniej nie miałam takich objawów... Czy to możliwe, by bóle były spowodowane rozrastaniem się macicy? Słyszałam o takich objawach, ale podobno występują tylko w pierwszym trymestrze. Dół brzuszka stwardniał trochę... Po zajściu w ciążę wyrosła mi cysta na jednym z jajników i ma teraz średnicę ok 5 cm, jednak bardziej kłuje mnie akurat druga strona. Co myślicie? Czy powinnam jutro iść do lekarza czy można jeszcze poczekać? Nie chcę panikować ani fundować dzidziusiowi niepotrzebnie kolejnego usg, bo sporo już ich przeszedł z powodu różnych komplikacji... Proszę o radę.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-01, 21:05
Nie tylko w pierwszym trymestrze - macica cały czas rośnie, więc cały czas ma szansę coś ucisnąć czy naciągnąć. Piszesz, że wcześniej były jakieś komplikacje - więc lepiej dmuchać na zimne i do lekarza się zgłosić, już on zadecyduje co dalej. Spokój mamy jest dla dzidziusia niezmiernie ważny
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 670 dni temu Posty: 227 Skąd: pomorskie
Im. dziecka: Dominik i Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-02, 09:36
Mnie na przyklad zaboli,zakluje jak sie za szybko odwroce lub schyle itp,polozna mowi ze to "pozytywne bole" i ze nie mam sie martwic.w pierszej ciazy tego nie mialam.
A ja mam pierwszy wolny termin u lekarza na 11 sierpnia... Kłuje dalej, nie mocniej ani słabiej, tak jak było. Teraz już zupełnie nie wiem co robić. Jedyne wyjście, jeśli chcę załatwić coś wcześniej, to "wycieczka" na izbę przyjęć w celu konsultacji. No i nie wiem czy jechać, żeby nie wzięli mnie za panikarę, zwłaszcza że byłam tam już dwa razy od początku ciąży (wtedy z powodów jak najbardziej uzasadnionych). Mniej bym się martwiła, gdyby nie ta cysta 5 cm na jednym z jajników, a tak, sama nie wiem. Może przesadzam i drżę o wszystko niepotrzebnie, a może coś się tam dzieje...
Informacje: Wiek: 35 Dołączyła 612 dni temu Posty: 1644 Skąd: chatka z piernika
Profil: Imię: Maryna ;)
Im. dziecka: Junior
Nastrój:
Wysłany: 2010-08-05, 15:05
mi lekarz powiedział, że bóle jajników to normalna rzecz w ciąży, jajniki kłują na przemian lekarz nawet uprzedził, że niektóre ciężarne mówiły mu że czasem tak zakłuje aż muszą usiąść.Wszystko z przyczyn powiększającej się macicy i zamian zachodzacych w organizmie kobiety, ale gdy cos niepokoi to lepiej umówic się na wizytę i usg żeby wykluczyc inne nieprawidłowości
Informacje: Wiek: 27 Dołączyła 549 dni temu Posty: 72 Skąd: Bytom
Profil: Im. dziecka: Dominik
Wysłany: 2010-08-09, 16:22
Laurel jestem ciekawa co Ci lekarz powie. Bo ja też miałam straszny ból ale tylko prawego jajnika. I lekarz powiedział mi, że to nie możliwe bo w ciąży jajniki nie pracują. Po badaniu okazało się, że to były skurcze i zaczęło mi się łożysko odklejać. Na skurcze przepisał mi Nospe Forte 2 razy dziennie i kazał leżeć. Wtedy byłam w 21 tc. teraz jestem w 23 a następną wizytę mam dopiero 26.08.
Darma84, póki co, zrezygnowałam z tej wizyty, bo jest lepiej. Ten lekarz, który miał mnie przyjąć jest w zastępstwie za moją lekarkę, która wyjechała na urlop, więc doszłam do wniosku, że jak mam iść do kogoś zupełnie z przypadku, to w razie bólu, lepiej już jechać na izbę do szpitala - przynajmniej będę pewniejsza, bo tam sprawdzą dokładnie. Wizytę u mojej pani doktor mam 30 08, może jakoś do tego czasu wytrwam.
Ja mam i kłucia jajników, i kłucia w pochwie . A teraz ( dzis i wczoraj ) to juz kłuje cały brzuszek
I bardzo prawdopodobne, że będzie bolało i kłuło do samego końca.
U mnie tak właśnie było, raz mocniej raz słąbiej, ale bolało stale i przeszło w ostatnim miesiącu dopiero - na rzecz innych dolegliwości, zwłaszcza skurczowych,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum