Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 1226 dni temu Posty: 427
Profil: Imię: Anna
Im. dziecka: Maciuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-10-03, 21:08
no wlasnie niedlugo bede musiala isc na badania bo dostalam skierowanie na cala mase badan i miedzy nimi jes wlasnie takie na grupe krwi to wreszcie sie dowiem czy na pewno udziedziczylam po rodzicach ale oni chyba maja dokladnie takie same wiec chyba prawdopodobienstwo ze mam taka sama jak oni jest wysokie prawda?
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1490 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-07, 12:31
A mnie 19 stycznia czekają badania na przeciwciała . Mam nadzieję że ich nie wytwarzam . Kupiłam sobie fajną gazetką M jak mama - poradnik dla kobiet w ciąży . Trochę mnie przeraziło to co tam przeczytałam
Przenikanie przeciwciał przez łożysko nasila się w 3 trymestrze , dlatego ciążę konfliktową powinno się zakończyć w 37 lub 38 tygodniu ciąży .
Ale gazetkę polecam dla ciężarnych . Jest tam fajny kalendarz badań jakie powinno wykonać się w ciąży , obowiązkowe i jakie można wykonać dodatkowo
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 692 Skąd: z krainy marzeń
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-08, 10:15
wlasnie ostatnio zastanawialam sie nad konfliktem serologicznym.. poczatkowo mysallam ze pojawia sie w obrebie grup... oboje z mezem mamy grupe A... potem doczytalam ze dotyczy ona czynnika Rh... ja jestem pewna ze mam grupe A Rh+ maz natomiast twierdzi ze on tez ma taka sama... jak juz zdecydujemy sie na dziecko to trzeba bedzie porobic badania...
wydaje mi sie ze tu na forum przeczytalam ze niebezpieczenstwo jest kiedy matka ma ujemna a ojciec dodatnia... ale gdzies spotkalam sie z informacja ze sytuacja taka moze meic miejsce nawet jesli matka ma dodatnia a to wlasnie ojceic ujemna..
mam tylko nadzieje ze w naszym przypadku bedzie ok...
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 1393 dni temu Posty: 692 Skąd: z krainy marzeń
Profil: Imię: S.
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-08, 15:20
:), wiem ze lekarz siekieruje nas na badania... no bo to chyba istotna sprawa... poczytam sobie o tym jeszcze w necie... ale narazie nie chce sie niczym stresowac... bo do naszym staranek jeszcze sporo czasu
Aneta widze , ze masz duzą wiedze na temat konfliktu serologicznego. Moja bratowa ma termin na 20 lutego i bedzie miała dopiero robione badania czy wytwarza przeciwciała. czy zawsze robi sie tak pózno te badania? I czy kazy szpital musi miec ten srodek , który trzeba podać po porodzie?
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1490 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-09, 18:38
magdaaa nie wiem czy mam dużą wiedzę . Po prostu mam konflikt i dużo czytałam na ten temat i męczę też mojego ginekologa pytaniami . Jeżeli jest to pierwsza ciąża to te badanie powinno być wykonane ok 18 tc żeby stwierdzić czy są przeciwciała . Ale przy 1 ciąży przeważnie nie ma zagrożenia. A przy 2 ciąży te badania wykonuje się w 18 , 28, 32 i 36 tc obowiązkowo .
Co do immunoglobuliny to ma go każdy szpital . Przynajmniej tak mi się wydaje . Ja po porodzie od razu dostałam ten zastrzyk bo synek ma krew po tatusiu .
Informacje: Wiek: 33 Dołączyła 1179 dni temu Posty: 1816 Skąd: Poznań
Profil: Im. dziecka: Mateuszek
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-11, 16:19
Ja kiedys myslalam, ze konflikt wystepuje tylko w obrebie czynnika Rh, a okazuje sie tez, ze moze on wystapic w przypadku grup glownych. Ja mam grupe 0, a M. ma B wiec jesli dziecko odziedziczy krew po tatusiu, to bedzie konflikt, oczywiscie jesli dobrze to rozumiem . Dobrze, ze teraz sa takie czasy ze wszystkiemu mozna zapobiegac
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2009-01-11, 19:03
No tak tylko w przypadku grup głównych nie jestesmy w satanie wczesniej temu zapobiec ani wykryć- wiem coś na ten temat, bo sama znalazłam się w takiej sytuacji i przez to 10 dni leżałam wszpitalu po porodzie bo mały dostał zóltaczki hemolitycznej na szczęście już jest ok
Co do konfliktu miedzy czynnikiem Rh (taki tez u mnie wystepuje)to szpital ma obowiązek podać mamie imunoglobulinę w ciagu 72 h od porodu także nie ma się co martwić - tu sprawa jest prosta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum