Pediatra mojego Synka powiedziała, że krowie mleko do picia można podawać od 4 roku życia.
Ta informacja bardzo mnie zdziwiła!
Przecież ja byłam od urodzenia wychowana na mleku od krówki.
A Wy w jakim wieku podałyście pierwszy raz mleczko krowie dziecku lub kiedy planujecie to zrobić??
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-29, 09:16
ja słyszałam że od 3 roku, bo niby obciąża wątrobę i nerki?!?! W sumie to nie wiem ile w tym prawdy i wątpie abym tyle czekała...
Nasze pokolenie jest o wiele zdrowsze niz te maluchy co teraz sie rodzą, teraz to wszystko niedobre, uczula, za młode na coś i tak w kółko!!!
Z produktów mlecznych to mały jak narazie dostaje monte, danonki, bakusie, mleczne kanapki- wszystko uwielbia
Hubercik z produktów mlecznych dostaje wszystko, nawet ostatnio Actimelka wypił i zwykłe jogurty też dostaje i bardzo to lubi.
Mam koleżankę, która swemu dziecku zaczęła podawać mleko krowie zamiast modyfikowanego gdy skończyło rok.
Dosypuje mu tylko kaszkę, żeby było bardziej syte i młody pije.
Informacje: Dołączyła 982 dni temu Posty: 754 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Asia
Im. dziecka: Wiktoria
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-29, 12:22
Wika pierwsze mleczne produkty miała w swoim menu koło 6-7 miesiąca życia. Jakieś serki, jogurty. Niedawno pierwszy raz piła kakao. No i od pewnego czasu zdarza się jej zjeśc troche płatków z mlekiem- z reguły z mamą na spółke
Informacje: Wiek: 32 Dołączyła 1489 dni temu Posty: 2960 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-29, 12:57
U nas się zaleca krowie mleko od 3 roku . Jak Domiś był mały to dostawał Danonki . A krowie mleko zaczęłam mu dopiero dawać od 2 roku życia . Ale do dziś pije mleko modyfikowane Junior Nestle i kaszki na mleku modyfikowanym bo je bardzo lubi
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1534 dni temu Posty: 4120
Profil:
Wysłany: 2009-10-29, 13:50
póki co Krzyś wcina danonki, razem ze mną jogurty owocowe, lubisie, ciastem domowej roboty też nie pogardzi. i też nie wydaje mi się, żebym czekała aż skończy 3 latka zanim podam mleko krowie.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1314 dni temu Posty: 1829
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2009-11-05, 08:14
Ja tez czytalam,ze krowie mleko nie jest wskazane dla maluszow i obciaza im nerki,ale znam dziewczyne ktora swojej corce podawala krowie mleko jak tylko mala skonczyla roczek i niby mala jest zdrowa.
U nas jeszcze daleko do wprowadzania mleczka od krowki,ale mysle ze nie bedziemy czekac az do 3ego roku zycia.
moja baratnica zaczeła jesc krowie mleko jak miła prawie rok, a mój brat zaczał swojemu synkowi dawac jak ten miał pó roku.
Ja uwazam ze tak po roku to mozna dawac krowie mleko.
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 768 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-17, 20:17
Po pół roku moze jeszcze nie - nie powinno zaszkodzić (jeśli nie będzie podstawą diety, no i poza alergią), ale mleko modyfikowane lepiej się wchłania i jest dopasowane dla maluchów, wzbogacone o żelazo itd.
Firmy wprowadziły teraz mleka dla dzieci do 3 rż, stąd nowe zalecenia. Ale że to zalecenia, to mozna ich nie stosować - faktem jest tylko, że mleko krowie jest dla cielaków, a modyfikowane jest dopasowane dla ludzkich dzieci.
Zosia pije mleko modyfikowane, ale głównie dlatego, że nienawidzę gotowanego mleka krowiego, a na widok kożucha dostaję mdłości
Ostroznie z Danonkami - są wzbogacane wit. D3 i wapniem w dawkach dla 3letnich maluchów. Nadmiar może spowodowac łagodne przedawkowanie (brak apetytu, zaparcia, pobolewania brzuszka), zwłaszcza jeśli jeszcze się podaje kropelki (obecnie zalecane do roku).
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum