Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 330 dni temu Posty: 41
Profil: Nastrój:
Wysłany: 2011-06-27, 08:06 Latanie w ciąży
Cześć! Jestem tu nowa. Mam nadzieję, że mnie przyjmiecie Kilka dni temu z radością zobaczyłam 2 kreski na teście )) Mam jednak zmartwienie... Jeszcze nie byłam u lekarza, nie mam nic potwierdzone - zresztą jest za wcześnie. A moja praca to ciągłe latanie!! I to nie jeden lot na miesiąc, ale np. 5 w tygodniu, z przesiadkami... Czytałam rózne opinie. Jedni twierdzą, że jest bezpiecznie latać, inni że w pierwszym trymestrze lepiej nie, bo nie wykształcone są jeszcze narządy i system nerwowy płodu, a latanie może ten proces zaburzyć. W większości opisów jest informacja, że jeśli wszystko prawidłowo się rozwija, to ok. No ale ja tego jeszcze nie wiem... Proszę pomóżcie. Prawdopodobnie jestem w 5-6 tygodniu, 3-4 od zaplodnienia.
Wiki, nie mam pojęcia .
Z tego co słyszałam w ostatnim trymestrze nie powinno się latać.Najlepiej będzie ,gdy na pierwszej wizycie u gin spytasz lekarza. Gratuluję ciąży .
Wysłany: 2011-06-27, 09:38
Nie chce zapeszac Ale strasznie sie ciesze, stąd te moje wątpliwości. Zwłaszcza, że potwierdzić można u lekarza pewnie za ok 2 tygodnie, a ja do tego czasu juz mam kilka lotów. Ale chyba lepiej na zimne dmuchać i zanim się nie upewnię u lekarza, to zrezygnuję z lotów Dzieki Karoll.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2190
Wysłany: 2011-06-27, 15:59
Wiki, z tego co lekarz mi mówił jak ja pytałam o latanie, to jeśli nie czujesz się źle i nie masz plamień możesz podróżować samolotem ale tylko do 6 miesiąca ciąży później to niewskazane
Wysłany: 2011-06-27, 21:25
Hej, bylam dzis u lekarza i tez potwierdzil, ze moge. Tzn. bede mogla zaraz po pierwszym USG, a na to dzis bylo jeszcze za wczesnie. Swoja droga - czy to normalne ze nie dostalam skierowania na beta Hcg ? Tylko po prostu za 2 tyg na USG ?
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 1050 dni temu Posty: 1336 Skąd: Z Przedszkolandii
Profil: Imię: Karolina
Wysłany: 2011-06-28, 14:06
Wiki wydaje mi się, że normalne. Ja teraz po stracie też jak sie uda zajśc nie dam się wrobić w hcg co 3 dni. Ile stresu i nerwow. Wole isc raz w tygodniu na USG. A u mnie jeszcze problem z zylami. Czesto to i kilka razy sie wbijaja
A co do latania to zaobserwowałam, że jak przy odprawach widza brzuszek to pytaja o wiek ciazy i przeciwskazania. Raz Pani odprawiająca zażądała zaświadczenia lekarskiego od przyszlej mamy. Ale fakt była duża, no w sensie ciążowym oczywiście
Wysłany: 2011-06-29, 17:47
Dzięki dziewczyny. Wygląda na to, że jak tylko wszystko sie potwierdzi, że jest ok, to pewnie wrócę do latania Dopóki się da, czyli pewnie do 6. miesiąca, jak pisze Snowy.
Koralina, przykro mi z powodu straty... Masz racje, nie warto dać się wciągać w stresujące odliczanie.
Informacje: Wiek: 23 Dołączyła 436 dni temu Posty: 2190
Wysłany: 2011-06-29, 23:50
nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że jak kobieta urodzi dziecko w samolocie to linie lotnicze wypłacają jakąś kasę, nie pamiętam już dobrze za co no a druga sprawa to wiadomo komplikacje mogą się zdarzyć i w samolocie raczej ciężko o pomoc.
Wiki, nawet jeśli miałabyś mały brzuszek i mogłabyś latać po 6 miesiącu będzie lepiej jak jednak sobie odpuścisz
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 1418 dni temu Posty: 1821
Wysłany: 2011-06-29, 23:55
snowy napisał/a:
nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że jak kobieta urodzi dziecko w samolocie to linie lotnicze wypłacają jakąś kasę, nie pamiętam już dobrze za co
dziecko ma darmowe loty do konca zycia - ja tak slyszalam,czy prawda to nie wiem,ale porod w samolocie to duze ryzyko dla zdrowia dziecka i mamy wiec dlatego nie pozwalaja latac w zaawansowanej ciazy.
Wiki_I, skoro lekarz nie widzi przeciwskazan to zycze bezpiecznych lotow,aczkolwiek jesli bylaby mozliwosc zredukowania ilosci odbywanych lotow to ja bym chyba troche odpuscila,bo takie zmiany cisnienia potrafia dac w kosc Gratuluje 2 kresek
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 872 dni temu Posty: 2681 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2011-06-30, 10:51
Przyczyną są głównie owe darmowe loty.
Kabina jest hermetyzowana, ciśnienie wyrównane, więc ryzyko jest jak przy każdym porodzie bez opieki medycznej. Ba, nawet ciut bezpieczniej niż np. w domu, bo załoga ma zawsze aktualne szkolenia z pierwszej pomocy i lepszą apteczkę
Kolega_steward już poród odbierał
Babka miała fałszywe zaświadczenie i nieduży brzuszek...
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Wysłany: 2011-06-30, 21:34
Ograniczę na pewno, bo to teraz mój priorytet. Angik chciałabym podziękować, ale jeszcze się boję. Stresuję się, żeby wszystko było ok. Dopóki nie zobaczę bijącego serducha na USG, to nie uwierzę... ) Ale jestem pozytywnie nastawiona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum