Informacje: Wiek: 25 Dołączyła 819 dni temu Posty: 2273
Profil: Im. dziecka: jULEK eMILEK
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-12, 09:04
Również mam ledwo mieszczace sie w normie wyniki, mimo, ze dobrze się odżywiałam zawsze. W pierwszej ciąży wymiotowałam, mało jadła i schudłam okropnie to musiałam przyjmować witaminy - brałam Feminatal a potem Centrum Materna i... i byłam młoda i naiwna tamte były drogie. Teraz rozejrzałam się i znalazłam elevit chyba, 100 tabletek za ok.80 zł Są one duże, ale mają dobry posmak jak dla mnie, bo inne to wolę nie pamiętać. Na razie nie biorę żelaza, bo nie ma takiej potrzeby hemoglobina w normie.
Informacje: Wiek: 27 Dołączyła 751 dni temu Posty: 11 Skąd: Wrocław
Profil: Imię: Karolina
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-19, 09:46
Ja przed zajściem w ciążę bralam kwas foliowy,a teraz (mio tego, że do lekarza idę dopiero jutro) zaczęłam barć Prenatal clasic- mam nadziję, że nie zaszkodz
Informacje: Wiek: 24 Dołączyła 750 dni temu Posty: 433 Skąd: Poznań
Profil: Imię: Małgorzata
Im. dziecka: Damian
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-21, 13:43
Ja przy pierwszej ciąży zaczęłam brać Feminatal i brałam go aż się dowiedziałam o drugiej (co prawda przyznam się ze nie codziennie bo u mnie problem był od zawsze z pamiętaniem o tabletkach:/). Przy drugiej ciaży zmieniłam lekarza i on mi kazał brać przez pierwsze 3 miesiące Folik (plus luteine na wszelki wypadek po poprzednim zdażeniu) a od ok 12 tyg biore znow Feminatal.
_________________ "Pozostań dzieckiem, aby Cię zawsze mogły kochać Twoje dzieci."
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 808 dni temu Posty: 431 Skąd: Radomsko/Częstochowa
Profil: Imię: Karolina
Im. dziecka: Maja
Nastrój:
Wysłany: 2010-01-21, 15:50
Ja oprócz Prenatal Classic od jakiegoś 3 miesiąca (a od 4tc brałam Folik) dostałam tydzień temu od lekarki Aspargin (magnez + potas). I powiem Wam, że czuję się świetnie. Wreszcie mi serce zwolniło!!! Już od chyba 5 lat borykam się z problemem wysokiego tętna (w stanie spoczynku 100-110) przy normalnym ciśnieniu i żaden lekarz mi do tej pory nie pomógł, a robiłam wiele razy ekg (prawidłowo), hormony tarczycy, itd. I okazało się, że dopiero teraz ginekolog mi pomógł!!! Serduszko już mi tak nie wali i dzięki temu tak szybko się nie męczę.
Dziewczynki, bardzo, bardzo proszę o radę- może któraś miała jak ja sytuację, albo ma znajomego endokrynologa, którego może zapytać, bo nie wiem zupełnie co mam robić.... A wizyta dopiero 12 kwietnia Sytuacja wygląda tak:
Mam niedoczynność tarczycy. Od około miesiąca (5 tygodni) przyjmuje (oprócz Eutoryxu) Jodid w dawce 150. Wczoraj moja ginekolog- która wie ze mam niedoczynność, ale powiedziała, ze to sprawa endo jeśli jest ustabilizowane, wiec jej nic do tego tylko wpisała w kartę ciąży na samym początku, zaleciła mi rozpoczęcie spożywania jakiś witamin dla ciężarnych. Zakupiłam już Feminatal+DSH. Ale... Zarówno ten preparat, jak i inne witaminy dla ciężarnych zawierają Jod w różnych dawkach. Czy w związku z tym nie dostarczę mojemu organizmowi i dziecku jego nadmiaru? Czy to nie zaszkodzi? Nie wiem co mam robić
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-26, 08:12
W nowych zaleceniach jest przyjmowanie 150 mcg jodu tabletkowego/230-250 łącznie z pokarmowym w ciąży niezależnie od chorób tarczycy - i taka dawka zwykle jest w witaminach, więc brałabym te witaminy, a odstawiła Jodid.
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Tri, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź Chyba tak właśnie zrobię- bo przez 2 tygodnie, mam nadzieję krzywdy dziecku nie zrobię, a skoro i tak w feminatalu jest taka dawka jak przyjmuję i jeszcze DSH to chyba lepiej to, a za 2 tyg się upewnię. Dzięki
Ja to niezła jestem Tri, Rybko... no pewnie, ze nie DSH tylko DHA
Cytat:
DHA to jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają szczególne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Ze względu na rzadkie występowanie w codziennej diecie tłustych ryb morskich, które są jedynym znaczącym źródłem DHA w żywności, zaopatrywanie w ten składnik w czasie ciąży i laktacji jest często niewystarczające. Dlatego wczesna suplementacja od 13. tygodnia ciąży pomaga zgromadzić odpowiednie zapasy DHA potrzebne na drugą połowę ciąży i okres karmienia. Matka jest jedynym źródłem DHA dla dziecka, które nie jest jeszcze w stanie samo wytwarzać nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mama przekazuje je dziecku najpierw przez łożysko, a następnie wraz ze swoim mlekiem karmiąc piersią.
Profil: Imię: Kasia
Im. dziecka: Nataniel, Alan
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-30, 22:03
potrzebuję informacji odnośnie leków w ciąży, a dokładnie leków przeciwuczuleniowych i antyalergicznych w tym adrenaliny domięśniowo- czy może zaszkodzić dziecku w brzuszku??
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 769 dni temu Posty: 2694 Skąd: Kraków
Profil: Imię: Ania
Im. dziecka: Zosia, Filip
Nastrój:
Wysłany: 2010-03-30, 22:17
Adrenalina? Teoretycznie troszeczkę może, ale bardziej zaszkodzi niedotlenienie, jak sie matka bedzie dusic bez podania adrenaliny (bo podaje się ją przy zagrożeniu wstrząsem, czyli stanem bardzo złym zwłaszcza dla dziecka, bo organizm matki odruchowo ratuje siebie)
Rózne leki mają swoje kategorie, zwykle albo "stosowac ostrożnie" albo "gdy zysk przekracza ryzyko" - a zysk w postaci dotlenionej mamy i dziecka zwykle przekracza nieokreślone ryzyko.
Po co Ci to?
_________________ "Bo istnieją gwiazdy i niebieskie kraby pustelniki"
Informacje: Wiek: 30 Dołączyła 1535 dni temu Posty: 4129
Profil:
Wysłany: 2010-03-31, 08:13
motylek napisał/a:
adrenaliny domięśniowo
tak jak Tri napisała - w sytuacji bardzo złego samopoczucia mamy, trzeba podać. na pewno to lepsze rozwiązanie niż niedotlenienie.
ale ogólnie z lekami przeciwalergicznymi jest kłopot. konsultowałam to w ciąży z 3 lekarzami i dopiero ten 3 coś mi przepisał. 2 pozostałych stwierdziło, że jedynie kroplami do nosa można się ratować. jak coś konkretniej potrzebujesz Kasiu, to pytaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum