Informacje: Wiek: 21 Dołączyła 643 dni temu Posty: 11 Skąd: Dziesławice
Profil: Imię: Magda
Nastrój:
Wysłany: 2008-11-27, 21:03 leki i witaminy w ciąży
Dziewczyny jakie macie doświadczenia z braniem jakichkolwiek leków w ciąży... ja byłam u ginekologa państwowo i pytałam się o jakieś witaminy i pytałam się czy mogę brać coś na uczulenie... przepisała mi jedynie kwas foliowy i stwierdzila ze nic wiecej brać nie mogę... no ale miałam straszny atak duszności przez to uczlenie no i poszłam prywatnie do znajomej p.ginekolog i od razu poleciła mi brać witaminy i poleciła lek na uczulenie (alertec) nie wiem co dalej? Która rada była lepsza nie wiem czy brac te witaminy czy nie...
Ostatnio zmieniony przez madzia 2009-07-29, 13:33, w całości zmieniany 1 raz
Informacje: Wiek: 31 Dołączyła 931 dni temu Posty: 2047 Skąd: podlaskie
Profil: Imię: Aneta
Im. dziecka: Dominik , Daniel
Nastrój:
Wysłany: 2008-11-28, 08:43
Dudzia a co na to alergolog ja bym poszła jeszcze do tego lekarza i z nim pogadała. Na pewno przychodzą do niego kobiety w ciąży i wie co można przepisać . Kwas foliowy powinno się brać do 12 tc a potem witaminki .
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 976 dni temu Posty: 1872 Skąd: Wałbrzych
Profil: Im. dziecka: Krzyś
Nastrój:
Wysłany: 2008-11-28, 14:21
witaminy biorę całą ciążę - kwas foliowy od początku aż do teraz, Prenatal, żelazo bo mam słabe wyniki.
co do leków na alergię, zarówno ginekolog jak i alergolog powiedzieli mi to samo - wszystkie do odstawki był czas, że bardzo mnie to męczyło, no ale dzidzia ważniejsza. mogę stosować jedynie krople do nosa i do oczu. żadnych tabletek.
Informacje: Wiek: 28 Dołączyła 732 dni temu Posty: 1441
Profil: Imię: Alicja
Im. dziecka: Szymuś
Nastrój:
Wysłany: 2008-12-01, 10:20
Dudzia ale w twoim przypadku korzyści związane z braniem leku mogą być większe niż ryzyko. Przeciez duszności to nie zwykły alergiczny katar czy łzawienie oczu. Doinformuj się u jeszcze jednego albo i 2 lekarzy.
z takimi rzeczami koniecznie do specjalisty alergologa. ja w ciąży i podczas karmienia piersią nie brałam tego co zwykle biorę czyli claritine, ale ja się męczyłam "tylko" z łzawieniem oczu, katartem i łaskotaniem w gardle. to się dało znieść. duszności to już poważna sprawa.
a przy okazji tematu - czy brałyście coś na bóle brzucha w ciąży? moja przyjaciółka ma często kolki jelitowe a nospa na nią nie działa. jest coś innego?
. Kwas foliowy powinno się brać do 12 tc a potem witaminki .
Ja sie wlasnie zastanawiam, czy nie za wczesnie biore witaminy. Podczas wizyty u mojego gin. nic nie wspominal, tylko o foliku i tym magnezie (z ktorego z reszta zrezygnowalam) a tutaj, jak dzwonilam do poloznej, to juz kazala mi brac witaminki, ktore kupilam i wzielam juz 3 razy, co dzien po jednej. Oczywiscie przewertowalam juz net na temat tych witamin, i wszedzie pisza o wit. A, ktora nie jest wskazana w ciazy. Ale nie jest ogolnie czy tylko przedawkowanie? No i jaka jest w takim razie dozwolona dawka wit. A
Wystraszylam sie troche, na jednym forum przeczytalam wypowiedz gin. ze do konca pierwszego trymestru wystarczy sam kwas foliowy, a pozniej dopiero witaminy.
W tych moich tabletkach, jest wit. A ale jest tez wyraznie napisane, ze zawiera mniejsza dawke, i w skaldzie jest 300 ug oraz, ze sa to wit. dla ciezarnych.
Zglupiec mozna. Nie wiem czy nie dac sobie spokoju z tymi witaminami, zostac do 12ego tyg. tylko przy foliku. I tak wpierniczam duzo owocow, warzyw, nabialu itp. wiec nie wiem juz co robic. JAk to bylo u was? Od kiedy bralyscie dodatkowe wit.?
_________________ Gdy przyszłaś na ten świat moje życie całkiem rozjaśniało...
Jesteś moim światełkiem - tak przecież być musiało!
Dziękuję Ci że jesteś, że śmiejesz się i płaczesz...
Że czasem tak na mnie patrzysz...
Tak jakoś pięknie.... "inaczej".
Nastrój:
Wysłany: 2009-07-29, 13:36
Madzia pewnie co lekarz to inna opinia . Ja brałam najpierw sam folik a potem witaminki . A branie wcześniej witamin wydaje mi się że nie zaszkodzi dzidziusiowi . Bo przecież są i takie na których jest napisane że można brać od początku ciąży .
Ja też brałam na początku tylko folik. Potem zaczęłam brać zestaw witamin (była już zima więc mało warzyw i owoców) bo stracznie zaczęły mi wypadać włosy. Brałam też aspargin bo miałam strasznie skurcze w łydkach.
tak wlasnie jest w tej dziedzinie. Niestety, kazdy ma swoja teorie, co wzbudza zaklopotanie.
Wiekszosc wypowiedzi czytam wlasnie takich, ze w pierwszym trymestrze zupelnie wystarcza sam folik, tym bardziej ze lato teraz, wiec dostep do warzyw i owocow jest ogromny. Mi glownie chodzi o ta wit. A, ktorej nie zaleca sie, bo moze powodowac wady...z drugiej strony na opakowaniu pisze, ze dawki sa zmniejszone. Moze bede lykac co drugi dzien
Nastrój:
Wysłany: 2009-07-29, 18:56
Co do witaminy A to też słyszałam . Mi lekarz kazał ograniczyć jedzenie wątróbki bo zawiera właśnie dużo tej witaminy . A jak nie jesteś pewna co do witamin to ja bym na razie odstawiła i została przy samym foliku . Bo on jest najważniejszy na początku ciąży .
Ja biore tylko kwas foliowy. Wtedy po tych kilku dniach odstawilam witaminy, bo mialam watpliwosci, i nie bralam zadnych. Moze teraz o cos zapytam.
Nastrój:
Wysłany: 2009-10-10, 17:37
Madzia przeważnie lekarze zalecają witaminy od 3 miesiąca . Zapytaj jeszcze położną lub lekarza . Ale wydaje mi się że witaminki nie zaszkodzą . Tylko wtedy trzeba odstawić kwas foliowy bo jest też w witaminach .
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum